Lọc theo danh mục
liên kết website
Lượt truy cập
- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
BB
Trịnh Ngọc Ái, Nghị Khắc Nhu(1)
Đánh giá đặc điểm các dòng G1 trong phục tráng giống lúa mùa Tài Nguyên (Oryza sativa) tại tỉnh Trà Vinh
Evaluation of the characteristics of G1 genotypes in Tai Nguyen seasonal rice (Oryza sativa) in Tra Vinh province
Khoa học và Công nghệ Việt Nam
2024
7B
67-73
1859-4794
Tài Nguyên là giống lúa mùa địa phương được gieo trồng tại một số huyện ở tỉnh Trà Vinh. Giống lúa này có gạo ngon cơm và khả năng thích nghi cao với vùng đất nhiễm phèn và mặn ở Đồng bằng sông Cửu Long. Sự đa dạng kiểu hình của các đặc điểm nông học ở các dòng lúa Tài Nguyên được phân tích để loại bỏ sự đa dạng di truyền của quần thể lúa Tài Nguyên. 40 cá thể G1 được theo dõi thời gian sinh trưởng và đặc điểm nông học đồng đều để chọn lại các dòng G2 tại 3 huyện: Châu Thành, Trà Cú và Cầu Ngang của tỉnh Trà Vinh. Các chỉ số nông học của 40 dòng lúa Tài Nguyên vụ G1 đạt giá trị trung bình như sau: chiều cao cây 128,8 cm, số nhánh 40,5, dài lá 53,4 cm, rộng lá 1,0 cm, số bông 34,8, dài bông 24,7 cm, tổng số hạt chắc đạt 134,3, tổng số hạt 170,7, chiều dài hạt 8,4 mm, chiều rộng hạt 2,4 mm, khối lượng khô 193,0 g và khối lượng 1000 hạt đạt 22,9 g. Kết quả so sánh đã chọn lọc được 13 dòng G1 tốt nhất để làm nguyên liệu cho vụ G2.
Tai Nguyen variety is a local seasonal rice variety, grown in some districts in Tra Vinh province. This rice variety has delicious rice and is highly adaptable to acidic and saline soils in the Mekong delta. Phenotypic variation of agronomic characters was investigated to eliminate the genetic diversity of the Tai Nguyen populations. Forty G1 individuals with the same maturing day and uniform agro-morphological characteristics were selected for G2 generation at 3 locations as Chau Thanh, Tra Cu and Cau Ngang of Tra Vinh province. The agronomic indexes of 40 Tai Nguyen rice lines in the G1 crop reached the following average values such as culm length 128.8 cm, number of branches 40.5, leaf length 53.4 cm, leaf width 1.0 cm, number of panicles 34.8, panicle length 24.7 cm, total number of firm seeds 134.3, total number of seeds 170.7, grain length 8.4 mm, grain width 2.4 mm, dry weight 193.0 g, and weight of 1000 grain 22.9 g. The comparison results have selected the 13 best G1 lines to be used as raw materials for the G2 crop
TTKHCNQG, CVv 8
- [1] S. Yoshida (1981), Fundamentals of Rice Crop Science, International Rice Research Institute.,
- [2] P.R. Jennings, W.R. Coffman, H.E. Kauffman (1979), Rice Improvement, International Rice Research Institute, 186pp.,
- [3] D.V. Tran (2005), World Rice Production: Current Status and Development Trends in The 21st Century, Agricultural Publishing House, 502pp (in Vietnamese).,
- [4] N.D. Giao, N.T. Huyen, N. H. Te (1997), Food Crops, Agricultural Publishing House, 1, 103pp (in Vietnamese).,
- [5] N.H. Hiep, N.D. Luong, T.T. V. Nga, et al. (2018), “Hydrological model using ground-and satellite-based data for river flow simulation towards supporting water resource management in the Red River Basin, Vietnam”,,Journal of Environmental Management, DOI: 10.1016/j.jenvman.2018.03.100.
- [6] B. Wang, J. Li (2019), “Understanding the molecular bases of agronomic trait improvement in rice”,,The Plant Cell, DOI: 10.1105/tpc.19.00343.
- [7] P.T. Kiem (2008), Seed Technology for Short-term Plants, Agricultural Publishing House.,
- [8] S. Fukuoka, T.D. Suu, K. Ebana, et al. (2006), “Diversity in phenotypic profiles in landrace populations of Vietnamese rice: A case study of agronomic characters for conserving crop genetic diversity on farm”,,Genetic Resources and Crop Evolution.
- [9] N.N. De (2008), Rice, Can Tho University, 20pp (in Vietnamese).,
- [10] General Statistics Office (2021), Statistical Yearbook of Vietnam, Statistical Publishing House, 1058pp (in Vietnamese).,
- [11] S.M. Haefele, K. Naklang, D. Harnpichitvitaya, et al. (2006), “Factors affecting rice yield and fertilizer response in rainfed lowlands of northeast Thailand”,Field Crops Research, DOI: 10.1016/j.fcr.2005.12.003.
- [12] G.S. Khush (2005), “What it will take to feed 5.0 billion rice consumers in 2030”,,Plant Molecular Biology, DOI: 10.1007/s11103-005-2159-5.
