



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
65
Kỹ thuật thực phẩm và đồ uống
BB
Đỗ Thị Tú Trinh, Nguyễn Văn Đông(1), Nguyễn Hữu Phát
Nghiên cứu quy trình phân tích nguyên dạng Arsenic (ASIII, Asv, MMA, DMA) trong một số loại nông sản giàu tinh bột bằng HPLC-ICP MS
The analysis process of intact forms of arsenic (As111, Asv, MMA and DMA) in in some starch-rich agricultural products by using HPLC-ICP MS
Tạp chí Công thương
2023
18
260-265
0866-7756
Các dạng arsen chủ yếu trong nông sản giàu tinh bột (ASIII, DMA, MMA và Asv) được xác định bằng kỹ thuật HPLC-ICP MS. Nghiên cứu nhằm tìm kiếm quy trình tối ưu trích ly định lượng các dạng arsen từ hạt gạo mà không làm thay đổi dạng tồn tại trong quá trình phân tích. Tác giả tiến hành nghiên cứu 61 mẫu gạo (39 mẫu gạo thường và 22 mẫu gạo hữu cơ) được thu thập từ các siêu thị và trung tâm phân phối thực phẩm dưỡng sinh tại Thành phố Hồ Chí Minh và các nước lân cận trong năm 2019-2020. Mầu được ly trích trong enzyme a-amylase 2 U, dung dịch HN03 2% (v/v) và EtOH 2% (v/v), ở 95°C 90 phút trong bể cách thủy với tốc độ lắc 100 vòng/ phút. Kết quả nghiên cứu cho thấy đã phát triển thành công phương pháp phân tích nguyên dạng arsen bao gồm ASIII, MMA, DMA và Asv là những dạng tồn tại nhiều nhất trong gạo.
In this study, arsenic forms in some starchy agricultural products (ASIII, Asv, MMA and DMA) is investigated by HPLC-ICP MS. This study is to find the optimal process for quantitative extraction of arsenic forms from rice grains without changing the existing form during the analysis process. This study analyzes 61 rice samples (39 regular rice samples and 22 organic rice samples) collected from supermarkets and nutritional food distribution centers in Ho Chi Minh City and neighboring countries during 2019 - 2020. The arsenic species in samples are digested using 2 U a-amylase enzymes, 2% v/v HN03 solution and 2% v/v EtOH solution for 90 minutes at 95°C in the water bath at a speed of 100 rpm. The study successfully develops a method to analyze intact forms of arsenic, including ASIII, MMA, DMA and Asv, which are the most abundant arsenic forms in rice.
TTKHCNQG, CVv 146
- [1] J. H. Huang, G. Ilgen, p. Fecher (2010), Quantitative chemical extraction for arsenic speciation in rice grains.,Journal of Analytical Atomic Spectrometry.
- [2] H. Chen, z. Tang, p. Wang, F. J. Zhao (2018), Geographical variations of cadmium and arsenic concentrations and arsenic speciation in Chinese rice.,Environmental Pollution.
- [3] Rubino FM. (2015), Toxicity of Glutathione-Binding Metals: A Review of Targets and Mechanisms.,Toxics.
- [4] M. J. Scott, J. J. Morgan (1995), Reactions at Oxide Surfaces, 1. Oxidation of AsIII by Synthetic Bimessite.,Environmental Science and Technology.
- [5] s. c. Lin, et. al. (2013), Accumulation of arsenic in rice plant: a study of an arsenic-contaminated site in Taiwan.,Paddy Water Environ.
- [6] Upadhyay, M. K., Yadav, p., Shukla, A., and Srivastava, s (2018), Utilizing the potential of microorganisms for managing arsenic contamination: A feasible and sustainable approach.,Frontiers in Environmental Science.
- [7] Shrivastava, A., et. al. (2019), Arsenic mitigation in rice grain loading via alternative irrigation by proposed water management practices.,Chemosphere.
- [8] Williams, p. N., et al (2007), Greatly enhanced arsenic shoot assimilation in rice leads to elevated grain levels compared to wheat and barley.,Environ. Sci. Technol.
- [9] (), Website: https://www.frontiersin.org> articles > full,