Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  25,549,484
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

69

Bệnh học thuỷ sản

BB

Phan Trọng Bình, Nguyễn Hữu Nghĩa, Phạm Thái Giang, Trương Thị Mỹ Hạnh(1), Nguyễn Đức Bình, Nguyễn Minh Quân, Nguyễn Thị Hạnh, Lê Thị Mây, Nguyễn Thị Nguyện

Thành phần loài vi khuẩn trên ngao và diễn biến chất lượng môi trường nước vùng nuôi tại Thái Bình và Thanh Hóa

Bacteria species composition and water quality status in hard clam (Meretrix meretrix) farming areas in Thai Binh and Thanh Hoa

Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên

2023

09

219-226

1859-2171

Nghiên cứu được thực hiện để đánh giá diễn biến của các chỉ tiêu môi trường nước và tác nhân gậy bệnh trên ngao nuôi (Meretrix meretrix) trong vùng nuôi ngao tại hai tỉnh Thái Bình và Thanh Hoá từ năm 2017 - 2021. Các chỉ tiêu môi trường nước bao gồm nhiệt độ, pH, độ mặn, độ kiềm, NH4+, NO2-, S2- và Vibrio tổng số trong nước và tác nhân vi khuẩn trên ngao nuôi đã được phân tích và tổng hợp trong thời gian từ tháng 4 đến tháng 10 hàng năm. Kết quả cho thấy rằng, độ mặn, độ kiềm giảm; trong khi đó, NH4+ tăng trong thời gian mùa mưa bão từ tháng 8-10. Hàm lượng NO2- và mật độ Vibrio tổng số tăng cao vào thời điểm từ tháng 4 đến 7. Phát hiện có hai giống vi khuẩn Vibrio spp. và Aeromonas spp. trên mẫu ngao nuôi, trong đó Vibrio parahaemolyticus, V. alginolyticus và V. vulnificus là ba loại vi khuẩn gây bệnh có tỉ lệ phát hiện cao, lần lượt là 35,81, 18,60 và 14,88% tổng số mẫu. Mật độ Vibrio tổng số trong nước cao làm tăng nguy cơ ngao nhiễm vi khuẩn Vibiro spp. Độ kiềm, độ mặn, NH4+, NO2-, Vibrio tổng số và vi khuẩn Vibrio spp. là những yếu tố ảnh hưởng đến sinh trưởng, phát triển và hiệu quả nuôi ngao tại Thái Bình và Thanh Hoá.

The study aims to assess the status of environmental water indicators and disease agents in the hard clam (Meretrix meretrix) farming area in the provinces of Thai Binh and Thanh Hoa. Environmental water indicators such as temperature, pH, salinity, alkalinity, NH4+, NO2-, S2-, total Vibrio in water and bacteria in hard clams were analyzed f-rom April to October in the period of 2017-2021. The result indicated that the salinity and alkalinity decreased while NH4+ increased f-rom August to October. The concentration of NO2- and total Vibrio density increased f-rom April to July. Two bacterial genus including Vibrio spp. and Aeromonas spp. were isolated f-rom hard clams. Of these, Vibrio parahaemolyticus, V. alginolyticus, and V. vulnificus accounted for 35.81, 18.60, and 14.88%, respectively. High Vibrio density in water increases the risk of Vibrio spp. bacterial infection in hard clams. The factors that affected the growth rate and productivity of hard clams in Thai Binh and Thanh Hoa were alkalinity, salinity, NH4+, NO2-, total Vibrio, and Vibrio spp.

TTKHCNQG, CTv 178

  • [1] H. N. Nguyen et al. (2021), Environmental and disease monitoring in the northern aquaculture area,Vietnam Journal of Science and Technology - Series B
  • [2] S. Utsalo, C. Mboto, E. Gemade, M. Nwangwa (1988), Halophilic Vibrio spp. associated with hard clams from the Calabar river estuary,Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene
  • [3] A. Newton et al. (2012), Increasing rates of vibriosis in the United States, 1996–2010: review of surveillance data from 2 systems,Clinical Infectious Diseases
  • [4] M. Iwamoto, T. Ayers, B. E. Mahon, D. L. Swerdlow (2010), Epidemiology of seafood-associated infections in the United States,Clinical Microbiology Reviews
  • [5] X. Yue et al. (2010), Identification and characterization of the pathogenic effect of a Vibrio parahaemolyticus-related bacterium isolated from clam Meretrix meretrix with mass mortality,Journal of Invertebrate Pathology
  • [6] C. Paillard, F. Le Roux, J. J. Borrego (2004), Bacterial disease in marine bivalves, a review of recent studies: trends and evolution,Aquatic Living Resources
  • [7] J. L. Jones et al. (2014), Abundance of Vibrio cholerae, V. vulnificus, and V. parahaemolyticus in Oysters and Clams from Long Island Sound,Applied and Environmental Microbiology
  • [8] N. B. Buller (2004), Bacteria from fish and other aquatic animals: A practical identification manual,
  • [9] T. L. Nguyen et al. (2021), Reasons of mass mortality of hard clam (Meretrix lyrata) in the North Vietnam during period of 2016–2019,Science and Technology Journal of Agriculture and Rural Development
  • [10] V. K. Le, T. G. Le (2015), Effects of Stocking Densities on Growth, Survival Rates, Productivity and Economic Return of Clam (Meretrix lyrata) Reared in Earthponds,Journal of Science and Development
  • [11] T. D. Bui, V. K. Le (2022), Assessing the risks to clam farming in Northern Vietnam within a climate change context,Aquaculture Research
  • [12] T. G. Pham et al. (2023), Potential risks of climate change and tropical storms on ecosystem and clams culture activities in Giao Thuy, Nam Dinh, Vietnam,Human and Ecological Risk Assessment
  • [13] T. H. Nguyen, T. N. T. Ngo, T. D. Tu (2018), Study on pathogens in white clams (Meretrix lyrata) at Ben Tre province,Can Tho University Journal of Science
  • [14] R. Mulholland (1984), Habitat suitability index models: Hard clam,
  • [15] S. Baker, D. Heuberger, E. Phlips, L. Sturmer (2002), Water quality and its role on hard clam production,Cooperative Extension Services
  • [16] X. T. Nguyen (2013), Effect of temperature on the growth and survival of Meretrix meretrix juveniles in laboratory,Journal of Marine Science and Technology
  • [17] L. Zhimin, L. Zhigang, L. Chengjin (2010), Effect of temperature and salinity on the survival and growth of Meretrix lyrata juveniles,Acta Ecologica Sinica
  • [18] G. C. Roegner, R. L. Mann (1991), Hard clam Mercenaria mercenaria,VIMS Books and Book Chapters
  • [19] (2022), The aquaculture report in 2022 and the development plan for 2023,
  • [20] (2022), The report of aquaculture in 2022 and plan to 2023,
  • [21] (2023), Clam farming: overcoming the storm – reaching out,
  • [22] D. T. Bui, V. D. Tran (2013), Status of hard clam farming in some coastal provinces of North and Northern central Vietnam,Journal of Science and Development