



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
PHÂN TÍCH HÀM LƯỢNG ĐỒNG, CHÌ, CADMI VÀ KẼM TRONG CÂY SÀI ĐẤT BẰNG PHƯƠNG PHÁP ICP-MS
ANALYZING THE TOTAL CONTENT OF COPPER, LEAD, CADMIUM AND ZINC IN VERBESINA CALENDULACEA L. PLANT USING ICP-MS METHOD
Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
2020
06
Trong nghiên cứu này, hàm lượng tổng số của các kim loại đồng, chì, cadmi và kẽm trong 15 mẫu cây Sài đất lấy tại các địa điểm khác nhau ở một số tỉnh ở khu vực phía Bắc Việt Nam đã được phân tích bằng phương pháp ICP-MS. Kết quả của phương pháp thêm chuẩn cho thấy độ thu hồi của phương pháp đối với các kim loại đồng, chì, cadmi và kẽm nằm trong khoảng từ 82,19% đến 109,65%. Nồng độ của các kim loại đồng, chì, cadmi và kẽm trong 15 mẫu cây phân tích lần lượt nằm trong khoảng 5,510 ¸ 21,620 mg/kg; 0,481 ¸ 1,628 mg/kg; 0,125 ¸ 0,340 mg/kg; 14,370 ¸ 36,830 mg/kg. Kết quả của nghiên cứu cho thấy hàm lượng của cả 4 nguyên tố này trong 15 mẫu cây phân tích hầu hết đều thấp hơn giới hạn cho phép của tổ chức y tế thế giới (WHO) đối với cây thảo dược.
In this study, the total contents of copper, lead, cadmium and zinc in 15 Verbesina calendulaceaL. samples collected at different locations in the Northern provinces of Vietnam were determined by ICP-MS. The results of the standard addition method showed that the recovery of the method for copper, lead, cadmium and zinc metals ranged f-rom 82.19% to 109.65%. The concentrations of copper, lead, cadmium and zinc in the 15 analyzed plant samples ranged 5.510 ¸ 21.620 mg/kg, 0.481¸1.628 mg/kg, 0.125 ¸ 0.340 mg/kg, 14.370 ¸ 36.830 mg/kg, respectively. The results of the study showed that almost of the contents of copper, lead, cadmium and zinc in the 15 analyzed plant samples were lower than the permissible limit set by World Health Organization (WHO) for medicinal herbs.
- [1] (2007), WHO Guidelines for assessing quality of herbal medicines with reference to contaminants and residues, 2007,
- [2] S. Kohzadi, B. Shahmoradi, E. Ghaderi, H. Loqmani, and A. Maleki, (2019), Concentration, Source, and Potential Human Health Risk of Heavy Metals in the Commonly Consumed Medicinal Plants,Biol. Trace Elem. Res., vol. 187, no. 1, pp. 41-50, 2019.
- [3] K. Agyarko, E. Darteh, and B. Berlinger (2010), Metal levels in some refuse dump soils and plants in Ghana,Plant, Soil Environ., vol. 56, no. 5, pp. 244-251, 2010.
- [4] M. Maobe, E. Gatebe, L. Gitu, and H. Rotich (2012), Profile of heavy metals in se-lected medicinal plants used for the treatment of diabetes, malaria and pneumonia in Kisii Region, Southwest Kenya,Global Journal of pharmacology, vol. 6, no. 3. pp. 245-251, 2012.
- [5] A. K. Meena, M. M. Rao, K. Kaur, and P. Panda (2010), Comparative evaluation of standardisation parameters between Wedelia genus species,Int. J. Pharma Sci. Res., vol. 1, no. 3, pp. 207- 210, 2010
- [6] X. T. Vuong (2019), Analyzing the total content of zinc, copper, lead and cadmium in Eleusine Indica L plant using ICP-MS method," (in Vietnamese),TNU Journal of Science and Technology, vol. 208, no. 15, pp. 131-136, 2019
- [7] V. B. G. Alankar Shrivastava (2011), Methods for the determination of limit of detection and limit of quantitation of the analytical methods,Chronicles Young Sci., vol. 2, no. 1, pp. 21-25, 2011
- [8] (2015), AOAC Official Method 2015.01 Heavy Metals in Food Inductively Coupled Plasma– Mass Spectrometry First Action 2015, 2015,
- [9] L. T. Do, (2004), Vietnamese Medicinal Plants and Herbs. (in Vietnamese),
- [10] R. Singh, N. Gautam, A. Mishra, and R. Gupta (2011), Heavy metals and living systems: An overview,Indian Journal of Pharmacology, vol. 43, no. 3. pp. 246-253, 2011
- [11] S. Martin and W. Griswold (2009), Human Health Effects of Heavy Metals,Environ. Sci. Technol. Briefs Citizens, vol. 15, pp. 1-6, 2009.
- [12] R. Dghaim, S. Al Khatib, H. Rasool, and M. A. Khan (2015), Determination of heavy metals concentration in traditional herbs commonly consumed in the United Arab Emirates,J. Environ. Public Health, vol. 2015,
- [13] S. I. Korfali, M. Mroueh, M. Al-Zein, and R. Salem (2013), Metal Concentration in Commonly Used Medicinal Herbs and Infusion by Lebanese Population: Health Impact,J. Food Res., vol. 2, no. 2, pp. 70-82, 2013.