Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  28,107,926
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68.29.23

Khoa học công nghệ trồng trọt khác

Hoàng Văn Hiệu, Đào Hồng Thắng, Nguyễn Thị Thoa, Nguyễn Văn Hiếu, Lê Thị Dung, Nguyễn Thị Bích Thủy, Nguyễn Thị Bích Thuỷ(1)

ảnh hưởng của tổn thương lạnh đến sự biến đổi chất lượng của chuối bảo quản ở nhiệt độ thấp

Effect of chilling injury on quality changes of bananas stored at low temperature

Khoa học và Phát triển

2012

3

474-478

1859-0004

An investigation on chilling injury sensitivity and quality changes of banana fruits (Musa AAA) stored at two different temperatures (7 and 10oC) was carried out in the laboratory conditions. Bananas were harvested at 85 percent maturity, cleaned by fresh water to remove latex, then treated with 0.5 percent Benomyl and dried at, room temperature. Then banana fruits were placed in carton boxes and transfered to low temperature for storage. The results showed that bananas were susceptible to chilling injury at both 7 and 10°C. Chilling injury resulted in several physical and biochemical changes such as discolouration of peel (reduction of L value), abnormal changes of pulp texture. Cool-stored bananas riped abnormally with low content of total sugars. However, bananas stored at 10°C were affected less than those stored at 7°C.

TTKHCNQG, CVv261