



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Sinh lý và dinh dưỡng thuỷ sản
Lê VIệt Dũng, Lê Việt Dũng(1)
Tỉ lệ sống và sinh trưởng của tôm thẻ chân trắng Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) nuôi trong môi trường nước ngọt và nước lợ mặn
Survival and Growth Rates of White-Leg Shrimp Litopenaeus Vannamei (Boone, 1931) Reared in Freshwater and Saline Brackishwater
Khoa học nông nghiệp Việt Nam
2018
09
799-804
2588-1299
Nghiên cứu được thực hiện để so sánh khả năng sinh trưởng và tỉ lệ sống của tôm thẻ chân trắng (L. vannamei) nuôi trong nước ngọt (độ mặn 0 ppt) và trong nước lợ mặn (độ mặn 30 ppt). Tôm PL34 được nuôi với mật độ 1 con/L (200 con/m2) trong 21 ngày. Tôm của mỗi nghiệm thức được nuôi trong 3 bể 40 L. Kết quả cho thấy không có sự khác biệt thống kê về tỉ lệ sống và sinh trưởng của tôm tôm thẻ chân trắng giữa 2 nghiệm thức trong suốt quá trình nuôi. Tỉ lệ sống của tôm nuôi trong nước có độ mặn 0 ppt và 30 ppt tương ứng là 62,5 ± 10,9% và 69,17 ± 7,64%. Tốc độ sinh trưởng tuyệt đối đạt 113,33 ± 15,28% với tôm ở 0 ppt và 106,67 ± 11,55% với tôm ở 30 ppt. Tốc độ sinh trưởng tương đối của tôm ở 0 ppt là 3,78 ± 0,36% và ở 30 ppt là 3,63 ± 0,28%. Kết luận tôm thẻ chân trắng có thể nuôi trong nước có độ mặn 0 ppt.
This study compared the growth and survival rates of white-leg shrimp (L. vannamei) which were reared in freshwater at 0 ppt and in saline brackishwater at 30 ppt. PL34 shrimps were reared at the density of 1 individiual/L (200 shrimp/m2) for 21 days. Shrimps of each treatment were reared in three 40 L tanks. Results showed that there was no significant difference in survival and growth rates of the white-leg shrimp shrimp between the two treatments during the whole culture period. The survival rates of shrimp reared at 0 ppt and 30 ppt were 62.5 ± 10.9% and 69.17 ± 7.64%, respectively. The weight gain of shrimp reached 113.33 ± 15.28% for shrimp at 0 ppt and 106.67 ± 11.55% for those at 30 ppt. The specific growth rate of shrimp at 0 ppt and 30 ppt was 3.78 ± 0.36% and 3.63 ± 0.28%, respectively. In conclusion, white-leg shrimp could be reared in freshwater 0 ppt.
TTKHCNQG, CTv 169
- [1] Zar J. (1999), Biostatistical analysis.,Prentice-Hall. Inc., New Jersey. 661pp.
- [2] Wyban J. & Sweeney J.N. (1991), Intensive Shrimp Production Technology: the Oceanic Institute Shrimp Manual,Oceanic Institute, Honolulu, Hawaii
- [3] Van Wyk, P.M. (1999), Farming marine shrimp in freshwater systems: an economic development strategy for Florida: Final Report. Harbor Branch Oceanographic Institution. FDACS Contract #4520,Florida Department of Agriculture Consumer Services, Tallahassee, Florida
- [4] Sakas A. (2016), Evaluation of white-leg shrimp (Litopenaeus vannamei) growth and survival in three salinities under RAS conditions,Master’s thesis. University of Michigan, Ann Arbor.
- [5] Roy L. & A. Davis (2010), Requirements for the culture of the Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei, reared in low salinity waters: water modification and nutritional strategies for improving production,In: Cruz-Suárez, L.E., Ricque-Marie, D., Tapia-Salazar, M., Nieto-López, M.G., Villarreal-Cavazos, D. A., GamboaDelgado, J. (Eds), Advance in Aquaculture Nutrition X, Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, México, pp. 61-78
- [6] McGraw J.W. & Scarpa J. (2003), Minimum environmental potassium for survival of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone) in freshwater,Journal of Shellfish Research, 22: 263-267
- [7] McGraw W.J., Davis D.A., Teichert-Coddington D., and Rouse D.B. (2002), Acclimation of Litopenaeus vannamei postlarvae to low salinity: influence of age, salinity endpoint, and rate of salinity reduction,Journal of the World Aquaculture Society, 33: 78-84.
- [8] Mair J.M. (1980), Salinity and water-type preferences of four species of postlarval shrimp (Penaeus) f-rom West Mexico,Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 45: 69- 82
- [9] Laramore S., Laramore C.R., Scarpa, J. (2001), Effect of low salinity on growth and survival of postlarvae and juvenile Litopenaeus vannamei,Journal of the World Aquaculture Society, 32: 385-392.
- [10] Green B.W. (2008), Stocking strategies for production of Litopenaeus vannamei (Boone) in amended freshwater in inland ponds,Aquaculture Research, 39: 10-17.
- [11] Clifford H.C. (1985), Semi-intensive shrimp farming,In: Chamberlain, G.A., Haby, M.H., Miget, R.J. (Eds.), Texas Shrimp Farming Manual. Texas Agricultural. Extension Service Corpus Christi, Texas, USA, pp. IV15-IV42
- [12] Bray W.A., Lawrence A.L., Leung-Trujillo J.R. (1994), The effect of salinity on growth and survival of Penaeus vannamei, with observations on the interaction of IHHN virus and salinity,Aquaculture, 122: 133-146
- [13] Araneda, M., Pérez, E., Gasca-Leyva, E. (2008), White shrimp Penaeus vannamei culture in freshwater at three densities: condition state based on length and weight,Aquaculture, 283: 13-18