Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,901,077
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Bùi Thị Bích Hằng, Giang Ngọc Hạnh, Trần Thị Mỹ Duyên, Đặng Thụy Mai Thy, Trần Thị Tuyết Hoa(1)

Ảnh hưởng của việc bổ sung Fructooligosacc-haride và vi khuẩn Bacillus subtilis vào thức ăn lên đáp ứng miễn dịch và khả năng kháng bệnh cá điêu hồng (Oreochromis sp.)

Effects of dietary supplementation of Fructooligosacc-haride and Bacillus subtilis on immune response and disease resistance of red tilapia (Oreochromis sp.)

Khoa học Nông nghiệp Việt Nam

2022

2

201-212

2588-1299

Nghiên cứu được thực hiện nhằm tìm hiểu ảnh hưởng của việc bổ sung fructooligosacc-harides (FOS) và vi khuẩn Bacillus subtilis vào thức ăn lên đáp ứng miễn dịch và khả năng kháng bệnh của cá điêu hồng (Oreochromis sp.). Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 4 nghiệm thức: đối chứng, B. subtilis (107 CFU/g), B. subtilis (107 CFU/g) + 0,2% FOS, B. subtilis (107 CFU/g) + 0,5% FOS, mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Mẫu được thu vào tuần thứ 2 và 4 của thí nghiệm và vào ngày thứ 3 sau cảm nhiễm với Streptococcus agalactiae. Kết quả sau 4 tuần thí nghiệm cho thấy tổng hồng cầu, bạch cầu, tế bào đơn nhân, bạch cầu trung tính, tế bào lympho và hoạt tính lysozyme tăng lên có ý nghĩa thống kê (P <0,05) ở hai nghiệm thức bổ sung kết hợp vi khuẩn B. subtilis và FOS so với đối chứng. Sau khi cảm nhiễm với S. agalactiae, tỉ lệ chết của cá ở các nghiệm thức bổ sung B. subtilis và FOS thấp hơn có ý nghĩa so với đối chứng (P <0,05) ngoại trừ NT2. Trong đó, tỉ lệ chết ở nghiệm thức bổ sung B. subtilis + 0,5% FOS thấp nhất (26,7 ± 8,2%) và khác biệt có ý nghĩa (P <0,05) so với các nghiệm thức còn lại (60 ± 6,7% và 46,7 ± 12,3%). Kết quả nghiên cứu cho thấy bổ sung FOS và B. subtilis vào thức ăn có thể kích hoạt hệ miễn dịch không đặc hiệu của cá điêu hồng và bảo vệ cá khỏi sự tấn công của vi khuẩn S. agalactiae.

This study was conducted to evaluate the effects of dietary fructooligosacc-harides (FOS) and Bacillus subtilis on immune response and disease resistance of red tilapia (Oreochromis sp.). The experiment was randomly designed with 4 triplicated treatments including control; B. subtilis (107 CFU/g); B. subtilis (107 CFU/g) and 0,2% FOS; B. subtilis (107 CFU/g) and 0,5% FOS. The samples were collected at the 2nd and 4th week post-feeding and the 3rd day post challenge with Streptococcus agalactiae. The results after 4 weeks of experiment showed that the total erythrocytes, leukocytes, monocytes, neutrophils, lymphocytes and lysozyme activity significantly increased (P <0.05) in treatments of B. subtilis and FOS supplementation in comparison to the control treatment. After infection with S. agalactiae, a cumulative mortality of fish in treatments of B. subtilis and FOS was significantly lower than that of fish in the control treatment (P <0.05). In particular, the mortality of B. subtilis 107 CFU/g + 0,5% FOS treatment was lowest (26.7% ± 8.2%) and significantly different with other treatments (60 ± 6.7% và 46.7 ± 12.3%). The results indicated that the supplemented FOS and B. subtilis in the diet could stimulate the non-specific immune system of red tilapia and protect the fish f-rom S. agalactiae infection.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Yuji-Sado R., Raulino-Domanski F., Franchi F.P. & Baioco-Sales F. (2015), Growth, immune status and intestinal morphology of Nile tilapia fed dietary prebiotics (mannan oligosacc-haridesMOS),Latin American Journal Aquatic Research. 43(5): 944-952
  • [2] Won S., Hamidoghli A., Choi W., Park Y., Jang W.J., Kong I.S. & Bai S.C. (2020), Effects of Bacillus subtilis WB60 and Lactococcus lactis on growth, immune responses, histology and gene expression in Nile tilapia, Oreochromis niloticus.,Microorganisms. 8(1): 67-74.
  • [3] Wang Y.B., Tim Z.Q., Yao J.T &, Li W.F. (2008), Effects of probiotics Enterococcus faecium on tilapia (Oreochromis niloticus) growth performance and immune response.,Aquaculture. 277: 203-207
  • [4] Vojgani M. (2008), Immunology.,Jahad Daneshgahi Publication. 4: 196.
  • [5] Trần Thị Tuyết Hoa (2014), Phát hiện vi khuẩn Vibrio harveyi và Streptococcus agalactiae bằng phương pháp PCR khuẩn lạc,Tạp chí khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 2: 1-6.
  • [6] Stosik M., Deptuła W., Travnicek M. & Baldy-Chudzik K (2002), Phagocytic and bactericidal activity of blood thrombocytes in carps (Cyprinus carpio),Vet. Med. Czech. 47: 21-5.
  • [7] Silalahi H., Djauhari R. & Monalisa S.S. (2021), Growth performance of tambaqui (Colossoma macropomum) supplemented with honey prebiotic in stagnant peat ponds,Earth and Environmental Science. 679: 012007
  • [8] Shah S.Q., Colquhoun D.J., Nikuli H.L. & Sorum H. (2012), Prevalence of antibiotic resistance genes in the bacterial flora of integrated fish farming environments of Pakistan and Tanzania,Environ. Science Technology. 46: 4672-9.
  • [9] Standen B.T., Rawling M.D., Davies S.J., Castex M., Foey A., Gioacchini G., Carnevali O., & Merrifiel D.L. (2013), Probiotic Pediococcus acidilactici modulates both localised intestinaland peripheralimmunity in tilapia (Oreochromis niloticus),Fish & Shellfish Immunology. 35: 1097-1104.
  • [10] Saravanan K. , Sivaramakrishnan T., Praveenraj J., KirubaSankar R., Haridas H., Kumar S. & Varghese B. (2021), Effects of single and multi strain probiotics on the growth, hematoimmunological, enzymatic activity, gut morphology and disease resistance in Rohu, Labeo rohita,Aquaculture. 540: 736-749
  • [11] Razeghi M.M., Akrami R., Ghobadi S.H., Amani D.K., Ezatrahimi N. & Gharaei A. (2012), Effect of dietary mannan oligosacc-haride (MOS) on growth performance, survival, body composition, and some hematological parameters in giant sturgeon juvenile (Huso huso Linnaeus, 1754),Fish Physiology and Biochemistry. 38: 829-35.
  • [12] Pereir G.V., Gabriel F.J., Felipe N.V., Scheila A.P., ThiagoT.U., José L.P.M. & Maurício L.M (2016), Probiotic supplementation in diet and vaccination of hybrid surubim (Pseudoplatystoma reticulatum♀ x P. corruscans♂).,Cienc. Rural. 46(2): 78-84.
  • [13] Nayak S.K. (2010), Probiotics and immunity: a fish perspective.,Fish & Shellfish Immunology. 29: 2-14.
  • [14] Natt M.P. & Herrick C.A. (1952), A new blood diluent for counting erythrocytes and leukocytes of the chicken,Poultry Science. 31: 735-738
  • [15] Moheb A.P., Hossein K., Reza S., Mohammad A.Y.S. & Mohammad S.A. (2015), Influence of Lactobacillus plantarum inclusion in the diet of siberian sturgeon (Acipenser baerii) on performance and hematological parameters,Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences DOI: 10.4194/1303-2712-v17_1_01.
  • [16] Maryam K. & Masood G. (2014), Studies on Bacillus subtilis, as Potential Probiotics, on the hematological and biochemical parameters of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum),Journal of Applied & Environmental Microbiology. 5(2): 203-207
  • [17] Maita M. (2007), Fish health assessment. In: Nakagawa H, Sato M, Gatlin DM, editors. Dietary supplements for the health and quality of cultured fish. UK: CAB International. pp.10-34.,
  • [18] Lie O., Evensen O., Sorensen A., Froysadal E. (1989), Study of lysozyme activity in some fish species.,Dis Aquat Org. 6: 1-5.
  • [19] Lalumera G.M., Calamari D., Galli P., Castgilioni S., Crosa G., Fanelli R. (2004), Preliminary investigation on the environmental occurrence and effects of antibiotics used in aquaculture in Italy,Chemosphere. 54: 661-668
  • [20] Kim D.H., Subramanian D. & Heo M.S (2017), Dietary effect of probiotic bacteria, Bacillus amyloliquefaciens-JFP2 on growth and innate immune response in rock bream Oplegnathus fasciatus, challenged with Streptococcus iniae,Isr. J. Aquac. 1354: 1-11.
  • [21] Jatobá A., Felipe N.V., Celso C.B., José L.M., Bruno C.S., Wal-ter Q.S. & Edemar R.A. (2011), Diet supplemented with probiotic for Nile tilapia in polyculture system with marine shrimp,Fish Physiology and Biochemistry. 37(4): 725-732
  • [22] Jiao-Jing Z., Lan R. & Yun-Zhang S. (2019), Effects of fructooligosacc-haride on growth, immunity and intestinal microbiota of shrimp (Litopenaeus vannamei) fed diets with fish meal partially replaced by soybean meal,Aquaculture nutrition. 25(1): 194-204.
  • [23] Hu X., Hong-Ling Y., Yang-Yang Y., Chun-Xiao Z., Ji-dan Y., Kang-Le L., Jiao-Jing Z., Lan R. & YunZhang S. (2019), Effects of fructooligosacc-haride on growth, immunity and intestinal microbiota of shrimp (Litopenaeus vannamei) fed diets with fish meal partially replaced by soybean meal.,Aquaculture nutrition. 25(1): 194-204.
  • [24] Hrubec T.C., Cardinale J.L. & Smith S.A. (2000), Heamtology and plasma chemistry reference intervals for culture tilapia (Oreochromis hybrid).,Veterinary Clinical Pathology. 29: 7-12
  • [25] Hoseinifar S.H., Mirvaghefi A., Merrifield D.L., Mojazi A.B., Yelghi S. & Darvish B.K. (2011), The study of some haematological and serum biochemical parameters of juvenile beluga (Huso huso) fed oligofructose,Fish Physiology and Biochemistry. 37: 91-96.
  • [26] Guo X., Chen D.D., Peng K.S., Cui Z.W., Zhang X.J., Li S. & Zhang Y.A. (2016), Identification and c-haracterization of Bacillus subtilis f-rom grass carp (Ctenopharynodon idellus) for use as probiotic additives in aquatic feed.,Fish Shellfish Immunology. 52: 74-84.
  • [27] Guerreiro I., Couto A., Machado M., Castro C., Pous~ao-Ferreira P., Oliva-Teles A. &. Enes P. (2016), Prebiotics effect on immune and hepatic oxidative status and gut morphology of White Sea bream (Diplodus sargus).,Fish & Shellfish Immunology. 50: 168-174.
  • [28] Faramazi M., Kiaalvandi S., Lashkarbolooki M. & Iranshahi F. (2011), The investigations of Lactobacillus acidophilis as probiotics on grown performance and disesase resistance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss),Am Eurasian Journal Science Research. 6(1): 32-38.
  • [29] Ellis A.E. (1990), Lysozyme Assays. In: Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Anderson, D.P., Roberson, B.S. and Van Muiswinkel, W.B., (Eds.). Techniques in Fish Immunology Fair Haven, SOS Publications, Fair Haven. pp. 101-103,
  • [30] Đỗ Thị Thanh Hương & Nguyễn Văn Tư (2010), Một số vấn đề về sinh lý cá và giáp xác.,Nhà xuất bản Nông nghiệp thành phố Hồ Chí Minh. 152tr.
  • [31] Đặng Thị Hoàng Oanh & Nguyễn Thanh Phương. (2012), Phân lập và xác định đặc điểm của vi khuẩn Streptococcus agalactiae từ cá điêu hồng (Oreochromis sp.) bệnh phù mắt và xuất huyết.,Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 22c: 203-212.
  • [32] Chitmanat C., Thongsri S. & Phimpimon T. (2017), The influences of dietary supplementation with fructooligosacc-haride on growth and immune responses of climbing perch (Aanabas testudineus),International Journal Agriculture and Biology. 19: 787-791
  • [33] Capkin E. & Altinok I. (2009), Effects of dietary probiotic supplementations on prevention/treatment of yersiniosis disease.,Journal Applied Microbiology. 106: 1147-1153.
  • [34] Ayyaru G. & Arul V. (2011), Inhibitory activity of probiotic Enterococcus faecium MC13 against Aeromonas hyd-rophila confers protection against hemorrhagic septicemia in common carp Cyprinus carpio.,Aquaculture International. 19: 973-985
  • [35] Arlan L.P., Jhonatan M.S., Kirley M.M.S. & Adalberto L.V. (2019), Protective effects of the fructooligosacc-haride on the growth performance, hematology, immunology indicators and survival of tambaqui (Colossoma macropomum, C-haraciformes: Serrasalmidae) infected by Aeromonas hyd-rophila,Aquaculture Reports. 15: 100222
  • [36] Akhter N., Bin B. Memon A.M. & Mohsin M. (2015), Probiotics and prebiotics associated with aquaculture: A review,Fish & Shellfish Immunology. 45: 733-741.
  • [37] Addo S., Carrias A.A. & Williams M.A. (2017), Effects of Bacillus subtilis strains on growth, immune parameters, and Streptococcus iniae susceptibility in Nile tilapia, Oreochromis niloticus.,Journal of World Aquaculture Society. 48: 257-267.