Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,134,962
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Các công nghệ enzym và protein trong nông nghiệp

Đỗ Thị Thanh Hương, Nguyễn Thị Kim Hà(1), Nguyễn Tính Em, Nguyễn Thanh Phương

Ảnh hưởng của nhiệt độ kết hợp độ mặn lên sinh lý, tăng trưởng và men tiêu hóa của cá lóc (channa striata) giai đoạn cá bột lên cá giống

The combined effects of temperature and salinity on physiological parameters, digestive enzyme activities and growth performance of striped snakehead fish (channa striata) from larvae to juvenile stage

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp - Đại học Huế

2022

2

2950-2960

2588-1256

Nghiên cứu nhằm đánh giá ảnh hưởng kết hợp của nhiệt độ và độ mặn lên sinh lý, tăng trưởng và hoạt tính enzyme tiêu hoá của cá lóc (Channa striata) giai đoạn cá bột lên cá giống. Cá bột được ương ở 3 mức nhiệt độ (27oC, 30oC và 33oC) kết hợp với 3 mức độ mặn (0, 5 và 10‰). Kết quả cho thấy độ mặn và nhiệt độ không ảnh hưởng đến các chỉ tiêu hồng cầu, hemoglobin và hematocrit của cá. Tuy nhiên, số lượng bạch cầu giảm ở nghiệm thức độ mặn 27oC-5‰, 30oC-5‰ và nhóm nhiệt độ 33oC.
Nồng độ glucose giảm có ý nghĩa ở nhóm độ mặn 5‰ so với 0‰ (p<0,05). Nồng độ ion Cl- của cá tăng khi nhiệt độ và độ mặn tăng nhưng điều hòa áp suất thẩm thấu và Na+ không bị ảnh hưởng. Độ mặn và nhiệt độ không làm thay đổi hoạt tính amylase, trypsin và pepsin nhưng chymotrypsin trong ruột cá giảm ở nghiệm thức độ mặn và nhiệt độ cao. Cá đạt khối lượng cao nhất ở 27oC-0‰ và tỷ lệ sống cao nhất ở 33oC-0‰. Như vậy, độ mặn kết hợp nhiệt độ cao có ảnh hưởng đến tăng trưởng của cá lóc ở giai đoạn này.

The combined effects of elevated temperature and salinity on physiological parameters, growth and enzymatic activities of striped snakehead (Channa striata) from larvae to juvenile stage were investigated. Larvae were reared at three temperature levels (27oC, 30oC and 33oC) in combination with three salinities (0, 5 and 10‰). The results showed that temperature and salinity did not influence the haematological parameters of fish such as red blood cells, haemoglobin concentration and haematocrit value. The number of white blood cells decreased at treatments 27oC-5‰, 30oC-5‰ and 33oC treatments. Glucose concentration decreased significantly at 5‰ treatment compared to those at 0‰ treatment (p<0,05). The Cl- ion concentration in plasma raised with the increase of temperatures and salinities, while osmolality and Na+ ion concentration were not affected by these two environmental factors. Temperature and salinity did not show their impacts on the amylase, trypsin and pepsin activities, however, the chymotrypsin activities in intestine were reduced at high temperature and salinity. The highest weight was shown at the 27oC-0‰ treatment with the highest survival rate being recorded at the 33oC-0‰ treatment. This study proves that the combination of temperature and salinity potentially influences the striped snakehead at the larvae to juvenile stage.

TTKHCNQG, CVv 471

  • [1] Zhang, H., (2013), Application of silver nanoparticles in drinking water purification.,Doctor of Philosophy in Civil and Environmental Engineering, University of Rhode Island.
  • [2] Zangeneh, M.M., Saneei, S., & Zangeneh, A., (2019), Preparation, c-haracterization, and evaluation of cytotoxicity, antioxidant, cutaneous wound healing, antibacterial, and antifungal effects of gold nanoparticles using the aqueous extract of Falcaria vulgaris leaves.,Applied Organometallic Chemistry, 33(11), e5216.
  • [3] Veisi, H., Kazemi, S., Mohammadi, P., Safarimehr, P., & Hemmati, S., (2019), Catalytic reduction of 4-nitrophenol over Ag nanoparticles immobilized on Stachys lavandulifolia extract-modified multi walled carbon nanotubes.,Polyhedron, 157, 232- 240.
  • [4] Taranath, T., Hedaginal, B., Rajani, P., & Sindhu, M., (2015), Phytosynthesis of silver nanoparticles using the leaf extract of Diospyros malabarica (desr.) Kostel and its antibacterial activity against human pathogenic gram negative Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa.,International Journal of Pharmaceutical Science Review and Research, 30(2), 109- 114.
  • [5] Song, J.Y., & Kim, B.S. (2009), Rapid biological synthesis of silver nanoparticles using plant leaf extracts.,Bioprocess and Biosystems Engineering, 32(1), 79-84.
  • [6] Rauf, A., Uddin, G., Siddiqui, B.S., Muhammad, N., & Khan, H., (2014), Antipyretic and antinociceptive activity of Diospyros lotus L. in animals.,Asian Pacific Journal ò Tropical Biomedecine, 4(1), S382-S386.
  • [7] Prasad, K.S., Pathak, D., Patel, A., Dalwadi, P., Prasad, R., & Patel P., (2011), Biogenic synthesis of silver nanoparticles using Nicotiana tobaccum leaf extract and study of their antibacterial effect.,African Journal of Biotecnology, 10(41), 8122-8130.
  • [8] Okafor, F., Janen A., Kukhtareva, T., Edwards, V., & Curley, M. (2013), Green synthesis of silver nanoparticles, their c-haracterization, application and antibacterial activity.,International Journal of Environmental research and Public Health, 10(10), 5221- 5238.
  • [9] Mathivathani, K., & Kavishadhi, N. C. (2021), Green synthesis of silver nanoparticles using Catharanthus Roseus flower extracts and the determination of their antioxidant, antimicrobial, and photocatalytic activity.,Journal of Nanotechnology, ID 5512786, 18 pages.
  • [10] Khan, T., & Adil, M. (2020), Synthesis of antibacterial silver nanoparticles through the interaction of reduced dose of antibiotic and aqueous callus extract of Fagonia indica,International Journal of Infectious Diseases, 101(1).
  • [11] Konishi, Y., Ohno, K., Saitoh, N., Nomura, T., Nagamine, S., & Hishida, H. (2007), Bioreductive deposition of platinum nanoparticles on the bacterium Shewanella algae.,Journal of Biotechnology, 128(3), 648-653.
  • [12] Elumalai, E., Prasad, T., Kambala, V., Nagajyothi, P., & David, E., (2010), Green synthesis of silver nanoparticles using Euphorbia hirta L. and their antifungal activities.,Archives of Applied Science Research, 2(6), 76-81.
  • [13] Elhawary, S., EL-Hefnawy, H., Alzahraa, FA., Sobeh, M., Mostafa, E., Osman, S., & ElRaey, M., (2020), Green synthesis of silver nanoparticles using extract of Jasminum Officinal L. leaves and evaluation of cytotoxic activity towards bladder (5637) and breast cancer (MCF-7) cell lines. International Journal Nanomedicine, 15, 9771-9781. Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). (2018).,Methods for dilution antimicrobial susceptibility tests for bacteria that grow aerobically. approved standard M07-A10, 11th edition.
  • [14] Awwad, A.M., Salem, N.M., Aqarbeh, M.M., & Abdulaziz, F.M., (2020), Green synthesis, c-haracterization of silver sulfide nanoparticles, and antibacterial activity evaluation.,Chemistry International, 6(1), 42-48.
  • [15] Amini N., Amin, G., & Jafari Azar, Z. (2017), Green Synthesis of Silver Nanoparticles Using Avena sativa L. Extract.,Nanomedicine Research Journal, 2(1), 57- 63.
  • [16] Alaraidh, I.A., Ibrahim, M.M., & El-Gaaly, G.A. (2014), Evaluation of green synthesis of Ag nanoparticles using Eruca sativa and Spinacia oleracea leaf extracts and their antimicrobial activity.,Iranian Journal of Biotecnnology. 12(1), 50-55.
  • [17] Ahmed, S., Ahmad, M., Swami, B.L., & Ikram, S. (2016), A review on plants extract mediated synthesis of silver nanoparticles for antimicrobial applications: a green expertise.,Journal of Advanced Research, 7(1), 17-28.
  • [18] Hồ Thị Phương, Nguyễn Thị Lê Na, Nguyễn Trung Thành và Nguyễn Đình Thắng. (2019), Nghiên cứu khả năng ứng dụng dịch chiết củ Gừng (Zingiber officinale Rosc) để chế tạo hạt nano bạc và đánh giá khả năng kháng khuẩn.,Tạp chí Khoa học Đại học Quốc gia Hà Nội, 35(3), 118-127.