Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  20,348,536
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

76.31.31

Dược học

Chử Văn Mến(1), Vũ Bình Dương, Hồ Bá Ngọc Minh, Nguyễn Xuân Thủy

Đánh giá độc tính và tác dụng chống oxy hóa của trà thảo dược tầm gửi cây gạo Phú Thọ

Evaluation of the acute and subchronic toxicity of taxillus chinensis herbal tea

Y học Việt Nam

2014

1

125-129

1859-1868

Taxillus chinensis herbal tea is prepared from Taxillus chinensis and several other herbs. In this study, the acute, subchronic toxicity and antioxidant activity of Taxillus chinensis herbal tea have been evaluated. The results showed that, the median lethal dose, LD50 hasn't been found with maximum oral dosage on mice. At the dosage of 3.0 and 4.5g/kg/24h of concentrated Taxillus chinensis herbal tea extract on rabbit, continuously administrated for 42 days didn't affect the normal increment of body weight of rabbit, didn't change the electrocardiogram, hematological indices such as red blood cell, white blood cell, platelet and hemoglobin content, hepatic indices (AST, AL T activity), renal indices (urea, creatinin levels) were within normal Iimits.Taxillus chinensis herbal tea showed a strong antioxidant activity on MDA and DPPH test.

TTKHCNQG, CVv 46