Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,912,211
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Các công nghệ sản phẩm sinh học, vật liệu sinh học, chất dẻo sinh học, nhiên liệu sinh học, các hóa chất được chiết tách từ sinh học, các vật liệu mới có nguồn gốc sinh học.

Võ Thành Trung, Trần Văn Huynh, Trần Mai Đức, Phạm Đức Thịnh(1), Phạm Trung Sản, Nguyễn Thanh Hằng

Nghiên cứu kỹ thuật nuôi dinh dưỡng trong Ulva papenfussii

A nutrient method for cutivation of macroalgae Ulva papenfussii

Sinh học

2019

1

91-99

0866-7160

Nghiên cứu kỹ thuật nuôi dinh dưỡng trong Ulva papenfussii. Phương pháp phân mảnh trong quá trình sản xuất giống rong Ulva papenfussii bước đầu đã cho được một số kết quả. Rong Ulva papenfussii được phân mảnh thành kích thước d3= 1 × 1 cm được giữ ổn định trong chất nền dịch chiết rong Ulva nồng độ 0,1 g/l trong thời gian 7 ngày. Sau đó tiếp tục nuôi các mảnh rong trong theo điều kiện nồng độ mảnh rong 4 g/l, môi trường PES 20 ml/l, cường độ ánh sáng 700 μmol photon/m2/s, nhiệt độ 25o , độ mặn 3%, thời gian nuôi 28 ngày. Trong điều kiện trên rong đạt 17,8 g/l với tốc độ sinh trưởng cao 4,3–6,5% ngày.

Macroalgae species of the genus Ulva are widely distributed in the wild, many species of this genus has been used as food as an attractive material for the study of materials, fuels, food etc.. In this paper, we are focusing on nutrient method for cultivation of Ulva papenfussii and A nutrient source for cultivation of U. papenfussii was also investigated with the perspective of utilizing the produced biomass for feed. U. papenfussii is fragmented into 1 × 1 cm size, then it keep in Ulva extract of 0.1 g/l concentrate for 7 days. Then continue to keep fragments in the following conditions 20 ml/l of PES medium, 700 μmol photon/m2 /s of light, 25oC of temperature, 3% of salinity, 28 days of time. Under this condition the productivity U. papenfussii was 17.8 g/l of weight and its growth rate was 4.3–6.5% day. Nutritional cultivation is successful for U. papenfussii speceies, which is of great importance to study the potential of producing seaweed varieties like blades for commercial application of seaweed species.

TTKHCNQG, CVv 27

  • [1] Niesenbaum, R. A. (1988), The ecology of sporulation by the macroalgae Ulva lactuca L. (Chlorophyceae),Aquat. Bot., 32:155–166.
  • [2] Liu Dongyan; Keesing J. K.; Dong Zhijun (2010), Recurrence of the world’s largest green-tide in 2009 in Yellow Sea, China,Mar Pollut Bull., 60(9): 1423–1432.
  • [3] Kim J. H. (2011), Effects of temperature and irradiance on photosynthesis and growth of a green-tide-forming species (Ulva linza) in the Yellow Sea,J Appl Phycol., 23(3): 421–432.
  • [4] Hiraoka, M.; Entomoto, S. (1998), The induction of reproductive cell formation of Ulva pertusa Kjellman (Ulvales, Ulvophyceae),Phycol. Res., 46: 199–203.
  • [5] Harold C. Bold; Michael J. Wynne (1978), Introduction to the Algae: Structure and Reproduction,The Quarterly Review of Biology, 53(4): 455–456.
  • [6] Han, T.; Choi, G. (2005), Anovel manire algal toxicity bioassay based on sporulation inhibition in the green macroalgae Ulva pertusa(Chlorophyta),Aquat. Toxicol., 75: 202–212.
  • [7] Dawson (1956), How to know seaweed. Brown company,Iowa., pp. 279.
  • [8] Annette B.; Jonas D.; Carlos, (2011), Bioenergy potential of Ulva lactuca: Biomass yield, methane productionand combustion,Bioresource Technology,102: 2595–2604.
  • [9] Ale M. T.; Mikkelsen J. D.; Meyer A. S. (2011), Differential growth response of Ulva lactuca to ammonium and nitrate assimilation. J. Appl. Phycol., 23(3): 345–351.,