Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,029,383
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

76.03.41

Công nghệ sinh học trong y học

Đoàn Văn Thược(1), Vũ Thị Thu Hiền

Tuyển chọn và nghiên cứu khả năng sinh tổng hợp protease của ba chủng Bacillus phân lập từ mắm cá

Isolation and characterization of three protease producing Bacillus strains from fermented fish

Tạp chí khoa học (Đại học Sư phạm Hà Nội)

2015

4

106-113

2354-1075

One hundred and four bacterial strains were isolated from fermented fish. Of these, 51 strains were found to produce extracellular protease. Three bacterial strains named Tp91, Tp97 and Tp98 were able to grow and synthesize protease with high activity on mediums containing NaCI concentrations that ranged from 0 to 21 percent. By using molecular genetic analysis, three bacterial strains were identified as Bacillus sp. Tp91, Bacillus sp. Tp97 and Bacillus sp. Tp98. Optimum biomass and proteolytic activity of the three Bacillus strains were achieved after 24 h of cultivation at 37oC and 200 rpm agitation. Maximum proteolytic activity of the three Bacillus strains were 1045 (Bacillus sp. Tp91), 860 (Bacillus sp. Tp97) and 630 U/mL (Bacillus sp. Tp98). Three Bacillus strains showed inhibitory activity against common gastroenteric bacteria such as Vibrio parahaemolyticus, V. furnissii, Escherichia coli and Salmonella choleraesuis. Three Bacillus strains can be used in fish sauce production.

TTKHCNQG, CVv 157