



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Các công nghệ vi sinh vật trong nông nghiệp
Phạm Thị Thanh, Nguyễn Hữu Nghĩa, Nguyễn Thị Là, Nguyễn Thị Minh Nguyệt, Phan Trọng Bình, Vũ Thị Kiều Loan, Nguyễn Thị Thanh Hiền, Tống Trần Huy, Vladimir Zlabek, Nguyễn Văn Tuyến, Phạm Thái Giang(1)
Khả năng ức chế vi khuẩn lam (Microcystis aeruginosa) của dịch tách chiết từ rơm khô.
Inhibitory effect of dry rice straw extract on Microcystis aeruginosa
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
09
77 - 83
1859 - 1558
Nghiên cứu đánh giá khả năng kiểm soát vi khuẩn lam M. Aeruginosa của dịch tách chiết từ rơm tại Việt Nam nhằm thử nghiệm giải pháp xử lý ô nhiễm tảo từ nguồn vật liệu thân thiện môi trường. Hai loài nấm Myrothecium verucaria và Emericella nidulans được thử nghiệm để nâng cao hiệu quả tách chiết các hoạt chất kháng tảo từ rơm. Dịch tách chiết được thu hoạch sau các mốc thời gian 15, 30 và 60 ngày xử lý. Khả năng ức chế tảo của dịch tách chiết được thử nghiệm ở các mật độ 105 và 107 tế bào tảo/L. Thời gian kiểm soát vi khuẩn lam của dịch tách chiết được đánh giá với 13 mốc thời gian (0 giờ, 1 giờ, 3 giờ, 1 ngày, 2 ngày, 3 ngày, 4 ngày, 5 ngày, 6 ngày, 7 ngày, 8 ngày, 9 ngày và 10 ngày sau khi xử lý). Kết quả nghiên cứu cho thấy, dịch tách chiết ở nghiệm thức 60 ngày có bổ sung nấm M. verucaria thu được hàm lượng các hoạt chất kháng vi khuẩn lam cao nhất và có khả năng ức chế sự phát triển của vi khuẩn lam trong 6 ngày đầu thử nghiệm.
This study evaluated the inhibition effect of dry rice straw extracts on M. aeruginosa in Vietnam in order to test solutions for algae pollution treatment f-rom environmentally friendly materials. Two species of fungi Myrothecium verucaria and Emericella nidulans were tested to improve the extraction efficiency of anti-algae compounds f-rom rice straw. The extracts were collected after 15 days, 30 days and 60 days of treatment. The algae inhibitory ability of the extracts was tested at densities of 105 and 107 algae cells/L. The algae inhibition experiment was arranged with 13 treatments corresponding to 13 time points (0 hours, 1 hour, 3 hours, 1 day, 2 days, 3 days, 4 days, 5 days, 6 days, 7 days, 8 days, 9 days, 10 days after processing). The results showed that the extract after 60-day treatment with the addition of M. verucaria obtained the highest concentration of algaecide active ingredients and was able to inhibit the growth of M. aeruginosa for the first 6 days of the testing.
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Zhou; S.; Shao; Y.; Gao; N.; Deng; Y.; Qiao; J.; Ou; H.; Deng; J. (2013), Effects of different algaecides on the photosynthetic capacity, cell integrity and microcystin-LR release of Microcystis aeruginosa.,Sci Total Environ, 463-464: 111-119.
- [2] Shao J.; Li R.; Lepo J.E.; Gu J.D. (2013), Potential for control of harmful cyanobacterial blooms using biologically derived substances: problems and prospects.,Journal of Environmental Management, 125: 149-55.
- [3] Sun; R.; Tomkinson; J.; Mao; F.C.; Sun; X.F. (2001), Physicochemical c-haracterization of lignins f-rom rice straw by hydrogen peroxide treatment.,Journal of Applied Polymer Science, 79 (4): 719-732. https://doi.org/10.1002/1097-4628(20010124)79:43.0.CO;2-3.
- [4] Su; W.; Hagström; J.A.; Jia; Y.; Lu; Y.; Kong; F. (2014), Effects of rice straw on the cell viability, photosynthesis, and growth of Microcystis aeruginosa.,Chinese Journal of Oceanology and Limnology, 32 (1):120-129. https://doi.org/10.1007/s00343-014-3063-0.
- [5] Rodger; H.; Tumbull; T.; Edwards; C.; Codd; G. (1994), Cyanobacterial (blue-green algal) bloom associated with pathology in brown trout, Salmo trutta L., in Loch Leven, Scotland.,Journal of Fish Diseases, 17: 177-81.
- [6] Rippka; R.; Derueles; J.; Waterbury; J.; Herdman; M.; Stanier; R. (1979), Generic assignments, strain histories and properties of pure cultures of Cyanobacteria.,Microbiology, 111 (1): 1-61.
- [7] Rice; E. (1984), Allelopathy.,Academic Press
- [8] Pęczuła; W. (2013), Influence of barley straw (Hordeum vulgare L.) extract on phytoplankton dominated by Scenedesmus species in laboratory conditions: The importance of the extraction duration.,Journal of Applied Phycology, 25(2): 661-665. https://doi. org/10.1007/s10811-012-9900-7.
- [9] Park; M.H.; Han; M.S.; Ahn; C.Y.; Kim; H.S.; Yoon; B.D.; Oh; H.M. (2006), Growth inhibition of bloom- forming cyanobacterium Microcystis aeruginosa by rice straw extract.,Letters in Applied Microbiology, 43(3): 307-312. https://doi.org/10.1111/j.1472- 765X.2006.01951.x
- [10] Park; M.-H.; Chung; I.-M.; Ahmad; A.; Kim; B.-H.; Hwang; S.J. (2009), Growth inhibition of unicellular and colonial Microcystis strains (Cyanophyceae) by compounds isolated f-rom rice (Oryza sativa) hulls.,Aquatic Botany, 90 (4): 309-314. https://doi.org/ https://doi.org/10.1016/j.aquabot.2008.11.007.
- [11] Lee; G.F.; Jones; R.A. (1991), Effects of Eutrophication on Fisheries.,Reviews in Aquatic Sciences, 5: 287-305.
- [12] Landsberg J.H. (2002), The effects of harmful algal blooms on aquatic organisms.,Reviews in Fisheries Science, 10: 113-390.
- [13] Kang; P.G.; Kim; B.; Mitchell; M.J. (2017), Effects of rice and rye straw extracts on the growth of a cyanobacterium, Microcystis aeruginosa.,Paddy and Water Environment, 15 (3): 617-623. https://doi. org/10.1007/s10333-017-0580-4.
- [14] Gibson; M.T.; Welch; I.M.; Barrett; P.R.F.; Ridge; I. (1990), Barley straw as an inhibitor of algal growth II: laboratory studies.,Journal of Applied Phycology, 2 (3): 241-248. https://doi.org/10.1007/BF02179781.
- [15] Demott; W.R. (1991), Effects of toxic cyanobacteria and purified toxins on the survival and feeding of a copepod and three species of Daphnia.,Limnology and Oceanography: 36. doi: 10.4319/lo.1991.36.7.1346.
- [16] Choi; K.; Kim; Y.; Jung; J.; Kim; M.-H.; Kim; C.-S.; Kim; N.-H.; Park; J. (2008), Occurrences and ecological risks of roxithromycin, trimethoprim, and chloramphenicol in the Han River, Korea.,Environmental Toxicology and Chemistry, 27 (3): 711- 719. https://doi.org/10.1897/07-143.1
- [17] Börner; H. (1960), Liberation of organic substances f-rom higher plants and their role in the soil sickness problem.,The Botanical Review, 26 (3): 393-424. https://doi.org/10.1007/BF02860808.
- [18] Beck; S.; Wu; M. (2021), Effects of Microcystis aeruginosa on New Jersey.,Aquatic Benthic Macroinvertebrates: 165-180. https://doi.org/10.4236/aim.2021.113012.
- [19] Baird; R.; Bridgewater; L. (2017), Standard methods for the examination of water and wastewater. ,
- [20] Appelqvist; L.A. (1968), Lipids in Cruciferae.,Acta Agriculturae Scandinavica 18: 3-21.
- [21] Aguilera; A.; Haakonsson; S.; Martin; M.V.; Salerno; G.L.; Echenique; R.O. (2018), Bloom-forming cyanobacteria and cyanotoxins in Argentina: A growing health and environmental concern.,Limnologica, 69: 103-114. https://doi.org/10.1016/j.limno.2017.10.006