Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,109,821
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây công nghiệp và cây thuốc

Nguyễn Trọng Hồng Phúc, Phan Thành Đạt, Nguyễn Thanh Trước, Lâm Vĩ Nhã, Nguyễn Nguyền Trân, Bùi Trần Thảo Nguyên, Nguyễn Thị Yến Lan, Đặng Minh Quân(1)

Ảnh hưởng của điều kiện sinh thái đến hoạt tính sinh học của Chè đại (Trichanthera gigantea)

Effect of ecological conditions on the biological activity of Trichanthera gigantea

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2022

2

124-131

1859-2333

Chè đại (Trichanthera gigantea) là loài có giá trị dinh dưỡng thường được dùng làm thức ăn vật nuôi. Nghiên cứu này khảo sát thành phần hóa học, hiệu quả kháng oxy hóa và kháng khuẩn của chè đại thông qua phương pháp phản ứng so màu, phương pháp trung hòa gốc tự do DPPH và phương pháp khuếch tán giếng thạch. Kết quả cho thấy có 18 hợp chất hóa học trong lá Chè đại gồm amino acid - protein, acid hữu cơ, betalanins, carbohydrate, carotenoid, chất nhầy, coumarin, diterpenes, flavonoid, gum - nhựa, phenol, phlobatannin, phytosterol, polyuronid, saponin, tanin, tinh dầu và xanthoprotein. Chè đại trồng ở điều kiện nắng có hoạt tính kháng oxy hóa cao hơn môi trường ngập nước và môi trường bóng râm, với EC50 tương ứng là 40,92±1,86, 265,73±19,49 và 294,36±19,55 µg/mL. Cao chiết lá Chè đại có khả năng kháng 3 dòng khuẩn là Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli nhưng không có hiệu quả với Salmonella sp. và Staphylococcus aureus. Kết quả nghiên cứu cho thấy Chè đại có tiềm năng gia tăng giá trị dinh dưỡng và sức đề kháng của vật nuôi khi bổ sung vào khẩu phần ăn.

Trichanthera gigantea is a plant with many nutritional values. This species is added to the feed of livestock and poultry. This study was conducted to investigate the chemical composition, antioxidant and antibacterial effects of T. gigantea leaves. Phytochemical screening was done using previously described methods, the antioxidant activity was determined using DPPH free radical scavenging method while the antibacterial activity was evaluated by the agar well diffusion method. Preliminary phytochemical screening identified 18 chemical compounds in Trichanthera gigantea leaves including amino acids - proteins, organic acids, betalains, carbohydrates, carotenoids, mucilages, coumarins, diterpenes, flavonoids, gum - resins, phenols, phlobatannin, phytosterol, polyuronide, saponin, tannin, essential oil and xanthoprotein. Trichanthera gigantea grown under sunny conditions had higher antioxidant activity than those under submerged and shaded conditions with EC50 values of 40.92±1.86, 265.73±19.49 and 294.36±19.55 µg/mL, respectively. Trichanthera gigantea leaf extract was effective against all three strains of bacteria, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, but not effective against Salmonella sp. and Staphylococcus aureus. These preliminary results showed great potentials of T. gigantea leaves in increasing animals' nutritional value and resistance when they are added to the diet.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Wu, G., Bazer, F. W., Dai, Z., Li, D., Wang, J., & Wu, Z. (2014), Amino acid nutrition in animals: Protein synthesis and beyond,Annual Review of Animal Biosciences, 2, 387–417. https://doi.org/10.1146/annurev-animal-022513- 114113
  • [2] Wu, G. (2014), Dietary requirements of synthesizable amino acids by animals: A paradigm shift in protein nutrition,Journal of Animal Science and Biotechnology, 5(1), 1–12. https://doi.org/10.1186/2049-1891-5-34
  • [3] Wahab, A., Jan, S. A., Rauf, A., Rehman, Z. ur, Khan, Z., Ahmed, A., Syed, F., Safi, S. Z., Khan, H., & Imran, M. (2018), Phytochemical composition, biological potential and enzyme inhibition activity of Scandix pecten-veneris L.,Journal of Zhejiang University-SCIENCE B, 19(2), 120–129. https://doi.org/10.1631/jzus.B1600443
  • [4] Nguyên, V. A., & Sơn, V. V. (2015), Ảnh hưởng của các mức sử dụng lá Trichanthera gigantea tươi lên năng suất và chất lượng thân thịt của gà Lương Phượng,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 40(2), 38–43
  • [5] Dũng, T. H, Toàn, P. Q., & Hoàn, H. Đ. (2019), Nghiên cứu sử dụng lá cây Chè đại (Trichanthera gigantea) bổ sung vào khẩu phần ăn cho lợn thịt F1 nuôi tại tỉnh Tuyên Quang,Tạp chí Khoa học & Công nghệ ĐHTN, 197(04), 211–216
  • [6] Hùng, T. (2014), Giáo trình Phương pháp nghiên cứu dược liệu,Trường Đại học Y dược thành phố Hồ Chí Minh
  • [7] Thoma, F., Somborn-Schulz, A., Schlehuber, D., Keuter, V., & Deerberg, G. (2020), Effects of light on secondary metabolites in se-lected leafy greens: A Review,Frontiers in Plant Science, 11(April), 1–15. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00497
  • [8] Sundowo, A., Artanti, N., Hanafi, M., Minarti, & Primahana, G. (2017), Phytochemical screening, total phenolic, total flavonoids contents and antioxidant activity of cinchona ledgeriana leaves ethanol extract,AIP Conference Proceedings, 1904, 020067. https://doi.org/10.1063/1.5011924c
  • [9] Sasidharan, S., Chen, Y., Saravanan, D., Sundram, K., & Latha, L. (2010), Extraction, isolation and c-haracterization of bioactive compounds f-rom plants’ extracts,African Journal of Traditional, Complementary and Al-ternative Medicines, 8(1), 1–10. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i1.60483
  • [10] Rosales, M. (1997), Trichanthera gigantea (Humboldt & Bonpland.) Nees: A review,Livestock Research for Rural Development, 9 (4)
  • [11] Ramamurthy, V. & Sathiyadevi, M. (2017), Preliminary phytochemical screening of methanol extract of Indigofera trita Linn,Journal of Molecular Histology & Medical Physiology, 2(1), 1–5
  • [12] Navarro, D. M. D. L., Abelilla, J. J., & Stein, H. H. (2019), Structures and c-haracteristics of carbohydrates in diets fed to pigs : a review,Journal of Animal Science and Biotechnology, 6, 1–17. https://doi.org/10.1186/s40104-019-0345-6
  • [13] Narasinga, R. V, & Kaladhar, D. (2012), Biochemical and phytochemical analysis of the medicinal plant, Kaempferia galanga rhizome extracts,International Journal of Scientific Research, 3(1), 18–20. https://doi.org/10.15373/22778179/JAN2014/6
  • [14] Nagappan, R. (2012), Evaluation of aqueous and ethanol extract of bioactive medicinal plant, Cassia didymobotrya (Fresenius) Irwin & Barneby against immature stages of filarial vector, Culex quinquefasciatus Say (Diptera: Culicidae),Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 2(9), 707–711. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(12)60214-7
  • [15] Marcus, A., Edori, O., & Maduagu, M. (2019), Phytochemical and anti-microbial screening of Phyllantus fratenus and Taraxacuim officinale leaves,Biochemistry & Analytical Biochemistry, 08(01), 1–5. https://doi.org/10.35248/2161- 1009.19.8.376
  • [16] Maoka, T. (2020), Carotenoids as natural functional pigments,Journal of Natural Medicines, 74(1), 1– 16. https://doi.org/10.1007/s11418-019-01364-x
  • [17] Madike, L. N., Takaidza, S., & Pillay, M. (2017), Preliminary phytochemical screening of crude extracts f-rom the leaves, stems, and roots of Tulbaghia violacea,International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 9(10), 1300–1308. https://doi.org/10.25258/phyto.v9i10.10453
  • [18] Logan, N. A. (2011), Bacillus and relatives in foodborne illness,Applied Microbiology, 112, 417–429. https://doi.org/10.1111/j.1365- 2672.2011.05204.x
  • [19] Lim, J. Y., Yoon, J. W., & Hovde, C. J. (2010), A brief overview of Escherichia coli O157:H7 and its plasmid O157,Journal of Microbiology and Biotechnology, 20(1), 1–10. https://doi.org/10.4014/jmb.0908.08007
  • [20] Leaves, L. (2014), Antioxidant activity by DPPH radical scavenging method of Ageratum conyzoides,Orient, 1(4), 244–249
  • [21] Leal, L. K. A., Ferreira, A. A., Bezerra, G., Matos, F. J., & Viana, G. S. (2000), Antinociceptive, antiinflammatory and bronchodilator activities of Brazilian medicinal plants containing coumarin: a comparative study,Journal of Ethnopharmacology, 70(2), 151–159. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(99)00165-8
  • [22] Jaradat, N. A., Salahat, A. K. I., & Abu-Hadid, M. (2014), Exhaustive extraction and screening the biological activities of Heliotropium hirsutissimum (hairy heliotrope): A member of palestinian Flora,Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 7(5), 207–210
  • [23] Jain, P. K., & Joshi, H. (2012), Coumarin: Chemical and pharmacological profile,Journal of Applied Pharmaceutical Science, 2(6), 236–240. https://doi.org/10.7324/JAPS.2012.2643
  • [24] Iqbal, E., Salim, K. A., & Lim, L. B. L. (2015), Phytochemical screening, total phenolics and antioxidant activities of bark and leaf extracts of Goniothalamus velutinus (Airy Shaw) f-rom Brunei Darussalam,Journal of King Saud University - Science, 27(3), 224–232. https://doi.org/10.1016/j.jksus.2015.02.003
  • [25] Gyles, C. L. (2007), Shiga toxin-producing Escherichia coli: an overview,Journal of Animal Science, 85(13 Suppl). https://doi.org/10.2527/jas.2006-508
  • [26] Edwards, A., Mlambo, V., Lallo, C. H. O., Garcia, G. W., & Diptee, M. D. (2012), In vitro ruminal fermentation of leaves f-rom three tree forages in response to incremental levels of polyethylene glycol,Open Journal of Animal Sciences, 02(03), 142–149. https://doi.org/10.4236/ojas.2012.23020
  • [27] Chi, D. L. (2019), Chăn nuôi động vật bằng thảo dược - Hướng đi mới trong phát triển nông thôn,Tạp chí Thông tin Khoa học & Công nghệ Quảng Bình, 3 (2019) 43–44
  • [28] Bottone, E. J. (2010), Bacillus cereus, a volatile human pathogen,Clinical Microbiology Reviews, 23(2), 382–398. https://doi.org/10.1128/CMR.00073-09
  • [29] Babu, R. H., & Savithramma, N. (2013), Phytochemical screening of underutilized species of Poaceae,JPR:BioMedRx: An International Journal, 1(10), 947–951
  • [30] Arunakumar, N. C. & Ranjith, Y. (2020), Preliminary phytochemical screening of medicinal plants used in traditional medicine,International Journal for Modern Trends in Science and Technology, 6(10), 109–112. https://doi.org/10.46501/IJMTST061019
  • [31] Abegunde, S. M. (2015), Comparison of efficiency of different solvents used for the extraction of phytochemicals f-rom the leaf, seed and stem bark of Calotropis Procera,International Journal of Science and Research, 4(7), 835–838