Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,403,716
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Hoá dược học

Đặng Kim Thu, Nguyễn Thanh Hải(1), Lục Thị Thanh Hằng, Nguyễn Thị Trang, Bùi Thị Thanh Duyên, Hoàng Đình Hòa, Nguyễn Thị Minh Lý, Bùi Thanh Tùng(2)

Nghiên cứu tác dụng bảo vệ dạ dày, tá tràng của bột dinh dưỡng sử dụng một số dược liệu trồng ở vùng Tây Bắc

Gastro-duodenal protective effect of functional food powder made f-rom medicinal plants grown in the northwest

TC Khoa học Y dược – Đại học Quốc gia Hà Nội

2018

02

43-50

2615-9309

Loét dạ dày, tá tràng là một trong những rối loạn tiêu hóa phổ biến nhất. Dược liệu thường được sử dụng trong dân gian để phòng ngừa và điều trị các triệu chứng như viêm, viêm dạ dày và loét dạ dày, tá tràng. Trong nghiên cứu này chúng tôi đánh giá tác dụng bảo vệ của thực phẩm chức năng bổ sung dinh dưỡng từ Cám lúa gạo, Ý dĩ, Đẳng sâm, Bạch Truật, Hoài Sơn trên mô hình thực nghiệm chuột cống bị gây tổn thương dạ dày do indomethacin và tá tràng do cysteamin. Trên mô hình tổn thương dạ dày, chuột cống trắng được chia thành 5 nhóm, được uống nước cất, ranitidin (50mg/kg) hoặc bột dinh dưỡng (liều 3,5 g/kg và liều 7g/kg) trong vòng 7 ngày. Vào ngày thứ 7, chuột được cho uống indomethacin (30 mg/kg) để gây loét dạ dày. Trên mô hình tổn thương tá tràng, chuột cống trắng được chia thành 5 nhóm, được uống nước cất, ranitidin hoặc bột dinh dưỡng trong vòng 7 ngày. Vào ngày thứ 7, chuột được cho uống cysteamin (400 mg/kg) để gây loét tá tràng. Kết quả cho thấy bột dinh dưỡng cho tác dụng bảo vệ dạ dày nhờ làm giảm đáng kể điểm loét, chỉ số loét trên chuột. Hơn nữa, kết quả nghiên cứu cũng cho thấy bột dinh dưỡng cho tác dụng bảo vệ tá tràng nhờ làm giảm đáng kể điểm loét, chỉ số loét trên chuột.

Gastric-duodenal ulcer is one of the most common digestive disorders. Medicinal plants are often used in traditional medicine to prevent and treat symptoms such as inflammation, gastritis and gastric-duodenal ulcer. This study evaluates the protective effect of the prepared functional food f-rom Oryza sativa L., Coix lachryma jobi L., Codonopsis javanica (Blume), Atractylodis macrocephala Koidz and Dioscorea persimilis Prain et Burkill against indomethacin-induced gastric ulceration and cysteamine-induced duodenal ulcer in rats. In the gastric lesion model, rats were divided into five groups, and were given distilled water or ranitidine (50mg/kg) or functional food (3.5 g/kg or 7g/kg) for seven days. On day 7, gastric ulceration was induced by a single intraperitoneal injection of indomethacin (30 mg/kg). In the model of duodenal ulcer, rats were also divided into 5 groups and were given distilled water, or ranitidine or functional food for seven days. On day 7, gastric ulceration was induced by a single intraperitoneal injection of cysteamine (400 mg/kg). The results show that the functional food powder had a gastroprotective effect by significantly reducing the gastric ulcer index and gastric ulcer lesions. In addition, the results also show that the functional food powder had a protective effect on the duodenum by significantly reducing the duodenal ulcer index and duodenal ulcer lesions.

TTKHCNQG, CTv 182

  • [1] Sathish R, Vyawahare B, Natarajan K. (2011), Antiulcerogenic activity of Lantana camara leaves on gastric and duodenal ulcers in experimental rats,Journal of ethnopharmacology, 2011; 134: 195-197.
  • [2] Saleha S, Saidi N, Rasnovi S, Iqbalsyah TM. (2018), Nutritional Composition of Dioscorea Hispida f-rom Different Locations around Leuser Ecosystem Area,Jurnal Natural, 2018; 18: 1-6.
  • [3] Peng W, Han T, Xin W-B, Zhang X-G, Zhang QY, Jia M, Qin L-P. (2011), Comparative research of chemical constituents and bioactivities between petroleum ether extracts of the aerial part and the rhizome of Atractylodes macrocephala,Medicinal chemistry research, 2011; 20: 146-151
  • [4] He J-Y, Ma N, Zhu S, Komatsu K, Li Z-Y, Fu WM. (2015), The genus Codonopsis (Campanulaceae): a review of phytochemistry, bioactivity and quality control,Journal of natural medicines, 2015; 69: 1-21.
  • [5] Wu T-T, C-harles AL, Huang T-C. (2007), Determination of the contents of the main biochemical compounds of Adlay (Coxi lachrymal-jobi),Food chemistry, 2007; 104: 1509-1515
  • [6] Min B, Gu L, McClung AM, Bergman CJ, Chen M-H. (), Free and bound total phenolic concentrations, antioxidant capacities, and profiles of proanthocyanidins and anthocyanins in whole grain rice (Oryza sativa L.) of different bran colours,Food Chemistry, 2012; 133: 715-722.
  • [7] Khomenko T, Szabo S, Deng X, Ishikawa H, Anderson GJ, McLaren GD. (2009), Role of iron in the pathogenesis of cysteamine-induced duodenal ulceration in rats,American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 2009; 296: G1277-G1286.
  • [8] Jeitner TM, Lawrence DA. (2001), Mechanisms for the cytotoxicity of cysteamine,Toxicological sciences, 2001; 63: 57-64
  • [9] Szabo S, Haith LR, Reynolds ES. (1979), Pathogenesis of duodenal ulceration produced by cysteamine or propionitrile,Digestive diseases and sciences, 1979; 24: 471-477
  • [10] Abdel‐Raheem IT. (2010), Gastroprotective Effect of Rutin against Indomethacin‐Induced Ulcers in Rats,Basic & clinical pharmacology & toxicology, 2010; 107: 742-750
  • [11] Desai JK, Goyal RK, Parmar NS. (1995), Gastric and Duodenal Anti‐ulcer Activity of SKF 38393, a Dopamine D1‐Receptor Agonist in Rats,Journal of pharmacy and pharmacology, 1995; 47: 734-738
  • [12] Inas Z, Hala AK, Gehan HH. (2011), Gastroprotective effect of Cordia myxa L. fruit extract against indomethacin-induced gastric ulceration in rats,Life Sci J, 2011; 8: 433-445
  • [13] Warzecha Z, Ceranowicz D, Dembiński A, Ceranowicz P, Cieszkowski J, Kuwahara A, Kato I, Dembiński M, Konturek PC. (2012), Ghrelin accelerates the healing of cysteamine-induced duodenal ulcers in rats,Medical science monitor: international medical journal of experimental and clinical research, 2012; 18: BR181
  • [14] Selye H, Szabo S. (1973), Experimental model for production of perforating duodenal ulcers by cysteamine in the rat,Nature, 1973; 244: 458.
  • [15] Dohil R, Gangoiti JA, Cabrera BL, Fidler M, Schneider JA, Barshop BA. (2010), Long-term treatment of cystinosis in children with twice-daily cysteamine,The Journal of pediatrics, 2010; 156: 823-827.
  • [16] Miller SL, Schlesinger G. (1993), Prebiotic syntheses of vitamin coenzymes: I. Cysteamine and 2- mercaptoethanesulfonic acid (coenzyme M),Journal of molecular evolution, 1993; 36: 302-307.
  • [17] Allam MM, El-Gohary OA. (2017), Gastroprotective effect of ghrelin against indomethacin-induced gastric injury in rats: possible role of heme oxygenase-1 pathway,General physiology and biophysics, 2017; 36: 321.
  • [18] Wallace JL, Keenan CM, Granger DN. (1990), Gastric ulceration induced by nonsteroidal antiinflammatory drugs is a neutrophil-dependent process,American Journal of PhysiologyGastrointestinal and Liver Physiology, 1990; 259: G462-G467.
  • [19] Kim JW. (2008), NSAID-induced gastroenteropathy,The Korean journal of gastroenterology= Taehan Sohwagi Hakhoe chi, 2008; 52: 134-141
  • [20] Minalyan A, Gabrielyan L, Scott D, Jacobs J, Pisegna JR. (2017), The Gastric and Intestinal Microbiome: Role of Proton Pump Inhibitors,Current Gastroenterology Reports, 2017; 19: 42
  • [21] Chattopadhyay I, Bandyopadhyay U, Biswas K, Maity P, Banerjee RK. (2006), Indomethacin inactivates gastric peroxidase to induce reactive-oxygenmediated gastric mucosal injury and curcumin protects it by preventing peroxidase inactivation and scavenging reactive oxygen,Free radical biology and medicine, 2006; 40: 1397-1408