Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,104,836
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học tự nhiên

BB

Hà Lan Anh(1)*, Đặng Đức Nhận, Vũ Thị Hiên, Trần Minh Quỳnh

Phân tích sự khác biệt về thành phần đồng vị bền δ2H và δ18O trong mẫu nước chiết từ quả dâu tây ở Đà Lạt và Mộc Châu

Differences in stable isotope compositions δ2H and δ18O in water samples extracted from strawberries in Da Lat and Moc Chau

Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam - B

2022

8B

1

Các mẫu dâu tây thu thập tại Mộc Châu (Sơn La) và Đà Lạt (Lâm Đồng) được chiết nước bằng phương pháp chân không - đông lạnh và phân tích thành phần đồng vị bền trong nước trên hệ phân tích đồng vị trong nước LWIA-24D. Kết quả cho thấy, ở mức ý nghĩa thống kê α=0,05, có sự khác biệt rõ ràng giữa thành phần đồng vị bền δ2H và δ18O trong các mẫu tại Mộc Châu và Đà Lạt với các giá trị p<0,001...

Strawberry samples were collected from Dalat and Mocchau regions and extracted by a cryogenic vacuum method. Stable isotope compositions δ2H và δ18O in the extracted water were then analysed by a Liquid Water Isotope Analyzer (LWIA-24D). The evaluated results showed that, at the statistical significance level α=0.05, the δ2H and δ18O values obtained at Mocchau and Dalat samples are clearly different (p<0.001)...

  • [1] M.M. Barbour (2007), Stable oxygen isotope composition of plant tissue: a review,Functional Plant Biology
  • [2] H. Craig (1961), Isotopic variations in meteoric waters,Science
  • [3] K.A. Anderson, B.W. Smith (2006), Differentiation of geographic origin of pistachios by stable isotope profiling,Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • [4] (2016), Supporting Sampling and Sample Preparation Tools for Isotope and Nuclear Analysis,
  • [5] Hà Lan Anh và cs (2020), Nghiên cứu phương pháp phân tích đồng vị bền trong nước quả táo bằng phổ kế lazer,Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam
  • [6] Wilson J. Daat (1983), Oxygen and hydrogen isotopes in fruit and vegetable juices,Plant Physiol.
  • [7] R. Fügel, R. Carle, A. Schieber (2004), Quality and authenticity control of fruit products via polysacc-haride fractionation,Food Chemistry
  • [8] C. Georgiou, G. Danezis (2017), Food Authentication: Management, Analysis and Regulation,
  • [9] K. McComb, et al. (2019), A δ²H isoscape of blackberry: an example application for determining the geographic origins of plant materials,PLOS ONE
  • [10] Nông Thị Huệ và cs (2018), Nghiên cứu nhân giống in vitro cây dâu tây giống Smia nhập nội từ Mỹ,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam
  • [11] Nguyễn Trần Đông Phương, Bùi Thị Thu Hằng (2017), Bước đầu nhân giống cây dâu tây New Zealand Fragaria ananasa L. từ hạt,Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Mở TP Hồ Chí Minh
  • [12] M. Perini, et al. (2018), Stable isotope ratio analysis of different European berries,Food Chemistry
  • [13] L. Striegel, et al. (2018), Improved stable isotope dilution assay for dietary folates using LC-MS/MS and its application to strawberries,Frontiers in Chemistry
  • [14] L. Strojnik, et al. (2022), Geographical identification of strawberries based on stable isotope ratio and multi-elemental analysis,Food Chemistry
  • [15] F.D. Covaciu, et al. (2016), Determination of pesticides, elements, and stable isotopes in strawberries,Analytical Letters
  • [16] M.C. Aprile, et al. (2012), Consumers’ valuation of food quality labels,International Journal of Consumer Studies
  • [17] Hoàng Quỳnh (2021), Hành trình của trái dâu tây từ thế giới đến Việt Nam,https://leafsie.vn/hanh-trinh-cua-trai-dau-tay-tu-thegioi-den-viet-nam
  • [18] F. Giampieri, et al. (2012), The strawberry: composition, nutritional quality, and impact on human health,Nutrition
  • [19] A. Basu, et al. (2014), Strawberry as a functional food: an evidence-based review,Critical Reviews in Food Science and Nutrition
  • [20] S. Afrin, et al. (2016), Promising health benefits of the strawberry: a focus on clinical studies,Journal of Agricultural and Food Chemistry
  • [21] A.B. Markovinović, et al. (2022), Chemometric valorization of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) for the production of functional juice,Foods