Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,162,441
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Dinh dưỡng; Khoa học về ăn kiêng

Nguyễn Ngọc Thu, Phan Thị Bích Hạnh, Nguyễn Thành Tiến, Nguyễn Thu Giang, Lê Thị Hương(1)

Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người ăn chay tại Hà Nội năm 2020 - 2021

Nutritional status and related factors among vegetarians in Ha Noi 2020-2021

Tạp chí Nghiên cứu y học (Đại học Y Hà Nội)

2021

10

71-81

2354-080X

Nghiên cứu nhằm mô tả tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người ăn chay tại Hà Nội. Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 64 đối tượng đã thực hiện chế độ ăn chay tối thiểu một tháng, độ tuổi từ 20 đến 69, trong thời gian từ tháng 11 năm 2020 đến tháng 5 năm 2021. Kết quả cho thấy có 7,8% đối tượng có tình trạng thiếu năng lượng trường diễn (BMI - chỉ số khối cơ thể < 18,5), 20,3% có tình trạng thừa cân/béo phì (BMI ≥ 23). Tỉ lệ thiếu năng lượng trường diễn ở nữ cao hơn ở nam (8,9% so với 5,3%), tỉ lệ thừa cân/béo phì ở nam cao hơn ở nữ (47,4% so với 8,9%), sự khác biệt này có ý nghĩa thống kê (p < 0,05). Nghiên cứu chỉ ra rằng nam giới có nguy cơ thừa cân/béo phì cao hơn so với nữ giới (OR=9,2, p < 0,05) và có mối tương quan thuận giữa thời gian hoạt động thể lực trong tuần và khối lượng cơ của đối tượng nghiên cứu (r = 0,4, p < 0,05). Bên cạnh đó, kết quả phân tích khẩu phần 24 giờ cho thấy đa phần các đối tượng không đạt nhu cầu khuyến nghị về năng lượng, các chất sinh năng lượng, vitamin và chất khoáng, chất xơ.

The study was conducted to describe the nutritional status and factors related to the nutritional status of vegetarians in Hanoi from November 2020 to May 2021. This was a descriptive study using cross-sectional design included 64 subjects who are vegetarian for at least one month. Study subjects are from 20 to 69 years old. Chronic energy deficiency (BMI < 18.5) affected 7.8% of investigated subjects, meanwhile overweight/obese accounted for 23.3% (BMI ≥ 23). There was a higher percentage of chronic energy deficiency among women than men with statistical significance (8.9% versus 5.3%). In constrast, the overweight/obesity rate in men (47.4%) was approximately five times greater than women (8.9%), this difference is statistically significant (p < 0,05). Indeed, the male vegeterians was associated with a 9.2 times higher risk of overweight/obesity compared with females (OR=9.2, p < 0,05). Moreover, there was a moderate positive correlation between weekly physical activity frequency and subject's muscle mass (r=0,4, p < 0,05). Finally, the results of the 24- hour diet analysis showed that most of the subjects consumed less than the recommended amount of energy, energy-producing substances, vitamins and minerals, and fiber.

TTKHCNQG, CVv 251

  • [1] McGlory C, van Vliet S, Stokes T, Mittendorfer B, Phillips SM (2019), The impact of exercise and nutrition on the regulation of skeletal muscle mass.,JPhysiol, 597(5), 1251-1258.
  • [2] (2007), Bảng thành phần thực phẩm Việt Nam,
  • [3] Hill JO, Wyatt HR, Peters JC (2012), Energy Balance and Obesity,Circulation, 126(1), 126-132
  • [4] (2016), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam,
  • [5] Inoue S, Zimmet P, Caterson I et al (2000), The Asia Pacific perspective: Redefining obesity and its treatment,Western Pacific Region, World Health Organization.
  • [6] (), IPAQ scoring protocol - International Physical Activity Questionnaire.,Available at: https://sites. google.com/site/theipaq/scoring-protocol?fbclid =IwAR3XrvwWRPN2NDXN-59CbV7wnfSOVt-_ WdfbNBAt3q7-XCpbeqqvX7cUg4M [Accessed 14 April 2021]
  • [7] Huang C-J, Fan Y-C, Liu J-F, Tsai P-S (2011), C-haracteristics and nutrient intake of Taiwanese elderly vegetarians: evidence f-rom a national survey,British Journal of Nutrition, 106(3), 451-460.
  • [8] Kristensen NB, Madsen ML, Hansen TH, et al (2015), Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans.,Nutrition Journal, 14(1), 115.
  • [9] Nguyễn Thị Phương Anh (2017), Vietnamese vegetarian diet: does it affect the prevalence of metabolic syndrome?,Luận án tiến sĩ y học, Ludwig-Maximilians - Universität Munich.
  • [10] Chai ZF, Gan WY, Chin YS, Ching YK, Appukutty M (2019), Factors associated with anemia among female adult vegetarians in Malaysia.,Nutr Res Pract, 13(1), 23-31.
  • [11] Wirnitzer K, Boldt P, Lechleitner C, et al (2018), Health Status of Female and Male Vegetarian and Vegan Endurance Runners Compared to Omnivores - Results f-rom the NURMI Study (Step 2),Nutrients, 11(1).
  • [12] Akther F (2016), Assessment of Nutritional status and Health condition among vegetarian and non-vegetarian adult at Tangail Sadar upazila in tangail District.,International Journal of Nutrition and Food Sciences, 5(4), 241-245.
  • [13] (2001), Dự án Việt Nam - Hà Lan, Cải thiện tình trạng dinh dưỡng người Việt Nam,tr75, V276.
  • [14] Vũ Thị Minh Hằng, Từ Việt Phú, Trần Thị Hạnh (2013), Góp phần nghiên cứu quan niệm và thói quen tiêu dung thực phẩm chay tại Việt Nam.,Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences, 9(1).
  • [15] (2012), Xu hướng ăn chay của người Việt Nam,https://vinaresearch.net/ public/news/563Xu_huong_an_chay_cua_ nguoi_Viet_Nam.vnrs, truy cập 21/11/2020.
  • [16] (2018), Pesquisa de opinião pública sobre vegetarianismo,Sociedade Vegetariana Brasileira
  • [17] Statista Research Department (2016), Vegetarian diet followers worldwide by region,Available at: https://www.statista.com/ statistics/597408/vegetarian-diet-followersworldwide-by-region/ [Accessed 21 November 2020].
  • [18] Agnoli C, Baroni L, Bertini I, et al (2017), Position paper on vegetarian diets f-rom the working group of the Italian Society of Human Nutrition.,Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(12), 1037-1052