Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,431,756
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Hán Quang Hạnh, Đặng Thúy Nhung(1), Nguyễn Thị Xuân, Vũ Đình Tôn

Đặc điểm sinh học, giá trị dinh dưỡng, phương pháp thu hoạch, chế biến và sử dụng một số loài giun đất làm thức ăn chăn nuôi

Biological C-haracteristics, Nutritive Value, Harvesting and Processing Methods of some Earthworm Species Used as Animal Feed

Khoa học nông nghiệp Việt Nam

2021

5

705-715

2588-1299

Nuôi giun và sử dụng giun đất làm thức ăn chăn nuôi đã và đang phát triển ở nhiều nơi trên thế giới nhưng ở Việt Nam vẫn còn tự phát, chưa trở thành một ngành sản xuất. Bài viết này nhằm khái quát và đánh giá đặc điểm sinh học, giá trị dinh dưỡng, phương pháp thu hoạch, chế biến và sử dụng một số loài giun đất làm thức ăn chăn nuôi. Có 3 loài được nuôi phổ biến hiện nay ở nước ta là giun hổ (Eisenia fetida), giun đất châu Phi (Eudrilus eugeniae) và giun quế (Perionyx excavatus), trong đó giun đất châu Phi có nhiều tiềm năng nhất để sản xuất sinh khối protein. Giun đất là loại thức ăn giàu dinh dưỡng (51,62-69,8% protein thô, 5,8-12,0% chất béo thô theo vật chất khô), có chứa đầy đủ các loại axit amin và vitamin. Có nhiều phương pháp chế biến giun đất làm thức ăn chăn nuôi, trong đó sấy khô và thủy phân giun là phù hợp, được sử dụng phổ biến. Khi sử dụng làm thức ăn chăn nuôi, cần lưu ý giảm tối đa nguy cơ về tồn dư kim loại nặng, nhiễm khuẩn hoặc ký sinh trùng và đưa về dưới ngưỡng khuyến cáo (15% với gà và 25-30% với cá). Cần tiếp tục nghiên cứu hoàn thiện quy trình chế biến giun đất để tạo nguồn nguyên liệu thức ăn chăn nuôi an toàn, dễ sử dụng với chi phí sản xuất phù hợp.

Vermiculture and earthworm use as animal feed have been globally developed; however, in Vietnam, vermiculture has been spontaneously developed and not yet become a commercial industry. The objective of this paper is to highlight and evaluate the biological c-haracteristics, nutritive values, harvesting and processing methods of some earthworm species and their use in animal feed. Currently, three main earthworm species popularly cultured in Vietnam are Eisenia fetida, Eudrilus eugeniae, and Perionyx excavatus), of which Eudrilus eugeniae is the most important species in producing protein biomass. Earthworms are nutrient-rich feed (51.62-69.8 % crude protein, 5.8- 12.0% crude fat in dry matter) with sufficient amino acid composition and vitamins. Among the various methods of earthworm processing, drying and hydrolysis are the most appropriate and popular. We should minimize the risks of heavy metal residue, microbial and parasitic contamination, and utilize at a proportion below the recommended doses (15% in chicken diet and 25-30% in fish diet). Further studies should focus on improving the processing methods to produce a safe and feasible source of animal feed with acceptable production costs.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Zhenjun S., Xianchun L., Lihui S. & Chunyang S. (1997), Earthworm as a potential protein resource.,Ecology of Food and Nutrition. 36(2-4): 221-236.
  • [2] Vũ Đình Tôn, Hán Quang Hạnh, Nguyễn Đình Linh & Đặng Vũ Bình (2009), Bổ sung giun quế (Perionyx Excavatus) cho gà thịt (Hồ  Lương Phượng) từ 4- 10 tuần tuổi.,Tạp chí Khoa học và Phát triển. 7(2): 186-191.
  • [3] Vũ Đình Tôn & Hán Quang Hạnh (2010), Xác định mức sử dụng bột giun quế (Perionyx Excavatus) thích hợp trong khẩu phần ăn của gà broiler (Hồ x Lương Phượng) nuôi thả vườn.,Tạp chí Khoa học và Phát triển. 8(6).
  • [4] Vu Dinh Ton, Han Quang Hanh, Nguyen Dinh Linh & Nguyen Van Duy (2009), Use of redworms (Perionyx excavatus) to manage agricultural wastes and supply valuable feed for poultry.,Livestock Research for Rural Development. 21(11).
  • [5] Taboga L. (1980), The nutritional value of earthworms for chickens.,British Poultry Science. 21(5): 405-410.
  • [6] Suthar S. (2008), Microbial and decomposition efficiencies of monoculture and polyculture vermireactors, based on epigeic and anecic earthworms.,World Journal of Microbiology and Biotechnology. 24(8): 1471-1479.
  • [7] Rodrigues M., Carlesso W.M., Kuhn D., Altmayer T., Martini M.C., Tamiosso C.D., Mallmann C.A., De Souza C.F.V., Ethur E.M. & Hoehne L. (2017), Enzymatic hydrolysis of the Eisenia andrei earthworm: C-haracterization and evaluation of its properties.,Biocatalysis and Biotransformation 35(2): 110-119.
  • [8] Reinecke A.J., Viljoen S.A., Saayman R.J. (1992), The suitability of Eudrilus eugeniae, Perionyx excavatus and Eisenia fetida (Oligochaeta) for vermicomposting in Southern Africa in terms of their temperature requirements.,Soil Biology and Biochemistry. 24(12): 1295-1307.
  • [9] Reinecke A.J., Hayes J.P. & Cillier S.C. (1991), Protein quality of three different species of earthworms.,South African Journal of Animal Science. 21(2): 99-103.
  • [10] Parolini M., Ganzaroli A. & Bacenetti J. (2020), Earthworm as an al-ternative protein source in poultry and fish farming: Current applications and future perspectives.,The Science of the total environment. p. 734.
  • [11] Nguyễn Văn Bảy (2001), Nghiên cứu sản xuất và sử dụng trùn đất (loài Perionyx excavatus) làm thức ăn bổ sung cho gà để góp phần nâng cao hiệu quả nuôi gà thả vườn ở hộ nông dân,,Luận văn tiến sĩ
  • [12] Nguyễn Lân Hùng (2005), Hướng dẫn nuôi giun đất.,
  • [13] Ngoc T.N., Pucher J., Becker K. & Focken U. (2016), Earthworm powder as an al-ternative protein source in diets for common carp (Cyprinus carpio L.).,Aquaculture Research. 47(9): 2917-2927.
  • [14] Musyoka S.N., Liti D.M., Ogello E. & Waidbacher H. (2019), Utilization of the earthworm, Eisenia fetida (Savigny, 1826) as an al-ternative protein source in fish feeds processing: A review.,Aquaculture Research. 50(9): 2301-2315.
  • [15] Moraes M.J.d., Oliveira Filho D., Martins J.H. & Santos L.C. (2012), Electric signals for separation of earthworms (Eudrilus eugeniae).,Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 16: 1137-1142.
  • [16] Medina A.L., Cova J.A., Vielma R.A., Pujic P., Carlos M.P. & Torres J.V. (2003), Immunological and chemical analysis of proteins f-rom Eisenia foetida earthworm.,Food and Agricultural Immunology. 15(3-4): 255-263.
  • [17] Lawrence R.D. & Millar H.R. (1945), Protein Content of Earthworms.,Nature. 155(3939): 517-517.
  • [18] Kobayashi H., Ohta N. & Umeda M. (2004), Biology of lysenin, a protein in the coelomic fluid of the earthworm Eisenia foetida.,International review of cytology. 236(Journal Article): 45.
  • [19] Kim H.J., Shin K.H., Cha C.J. & Hur H.G. (2004), Analysis of aerobic and culturable bacterial community structures in earthworn (Eisenia fetida) intestine.,Journal of Applied Biological Chemistry. 47(3): 137-142.
  • [20] Hilton J.W. (1983), Potential of freeze-dried worm meal as a replacement for fish meal in trout diet formulaions.,Aquaculture. 32(3): 277-283.
  • [21] Hán Quang Hạnh, Nguyễn Thị Xuân & Vũ Đình Tôn (2020), Đặc điểm sinh học và khả năng sản xuất của giun đất châu Phi (Eudrilus eugeniae) khi nuôi trên khay có bổ sung thức ăn tinh.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(5): 323-331.
  • [22] Hallatt L., Viljoen S.A. & Reinecke A.J. (1992), Moisture requirements in the life cycle of Perionyx excavatus (Oligochaeta).,Soil Biology and Biochemistry. 24(12): 1333-1340.
  • [23] Gunya B., Muchenje V. & Masika P.J. (2019), The Potential of Eisenia foetida as a Protein Source on the Growth Performance, Digestive Organs Size, Bone Strength and Carcass C-haracteristics of Broilers.,Journal of Applied Poultry Research. 28(2): 374-382.
  • [24] Guerrero R. D. (1983), The culture and use of Perionyx excavatus as a protein resource in the Philippines. pp. 309-313.,
  • [25] (2003), Opinion of the scientific committee on animal nutrition on the use of zinc in feedstuffs.,Health and Consumer Protection Directorate. Brussels, Belgium
  • [26] Edwards C.A. & Norman Q.A. (2006), The science of vermiculture: The use of earthworms in organic waste management. The International SymposiumWorkshop on Vermi-technologies for Developing Countries.,MRA, G.-d. C. Los Banos, the Phillipines, Philippine Fisheries Association, Inc. pp. 1-30
  • [27] Edwards C.A (1985), Production of feed protein f-rom animal waste by earthworms.,Philosophical Transactions of the Royal Society of London. 310: 299-307
  • [28] Đặng Vũ Bình, Vũ Đình Tôn & Nguyễn Đình Linh (2008), Đánh giá khả năng sinh trưởng của giun quế (Perionyx Excavatus) trên các nguồn thức ăn khác nhau).,Tạp chí Khoa học và Phát triển. 6(4).
  • [29] Domínguez J.H.L. & Edwards C.A. (2011), Biology and Ecology of Earthworm Species Used for Vermicomposting,,Taylor & Francis Group.
  • [30] Byambas P., Hornick J.R., Marlier D. & Francis F. (2019), Vermiculture in animal farming: A review on the biological and nonbiological risks related to earthworms in animal feed.,Cogent Environmental Science. 5.
  • [31] Bouché M.B. (1977), Strategies lombriciennes.,Ecological Bulletins. 25: 122-132
  • [32] Bou-Maroun E., Loupiac C., Loison A.l., Rollin B., Cayot P., Cayot N., Marquez E. & Medina A.L. (2013), Impact of Preparation Process on the Protein Structure and on the Volatile Compounds in Eisenia foetida Protein Powders.,Food and Nutrition Sciences. 4(11): 9.
  • [33] Arroyo M.d.M.D., Hornedo R.M.d.I., Peralta F.A., Almestre C.R. & J.V.M. Sánchez (2014), Heavy metals concentration in soil, plant, earthworm and leachate f-rom poultry manure applied to agricultural land.,Revista Internacional De Contaminacion Ambiental. 30: 43-50.