Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  30,424,269
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

76.31.31

Dược học

Võ Thị Mai Hương, Trần Thanh Phong, Đoàn Đình Phương(1)

Một số đặc trưng hóa sinh và khả năng kháng khuẩn của dịch chiết quả nhàu (Morinda citrifolia L.)

Some biochemical composition and the anti-bacterial activity of Morinda citrifolia L. extract

Báo cáo khoa học về sinh thái và tài nguyên sinh vật (Hội nghị khoa học toàn quốc lần thứ năm)

2013

1073-1078

Morinda citrifo/ia L. is used as a traditional medicine to treat many diseases. The ripe fruit contains reducing sugar (5.27g/100g), protein (0.033g/100g), lipid (8.750g/100g), cellulose (19.33 percent), vitaminl C (0.121g/100g). The activity of antioxidant enzyme C-ase and P-ase is rather high (32.626 U/mg protein and 68.818 (U/mg protein), LP (79.39 nM MDA/g). High levels of whole fruit as solvent extraction with ethanol (CT) is 8.35 percent, total flavonoid content (FT) is 4.125 percent; layered preparations with solvent extraction with MeOH (CFm): 8.06 percent, n-hexane (CFh): 2.15 percent solvent EtOAC (CFe): 1.76 percent and solvent n-BuOH (CFb) 1.81 percent. The presence of flavonoids was predicted in the fruit extract. The products obtained showed strong activity against the tested microorganisms, particularly the preparation of CFb, CF. and FT, Staphylococcus aureus and Salmonella typhi are the most sensitive species to the all studied prepartions.

TTKHCNQG, Vd 1136/2014