Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,134,962
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Trần Lê Cẩm Tú, Nguyễn Viết Hiển, Trần Minh Phú(1), Trần Thị Thanh Hiền

Ảnh hưởng của nhiệt độ và độ mặn lên tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của tôm càng xanh

Effects of temperature and salinity on growth and feed utilization effciency of freshwater prawn

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2021

6

129 - 134

1859 - 1558

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ và độ mặn lên hiệu quả sử dụng thức ăn của tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). Thí nghiệm được bố trí gồm 9 nghiệm thức với 3 mức độ mặn là 0; 5; 10‰ kết hợp với 3 mức nhiệt độ nước 27 - 28°C (nhiệt độ môi trường - NĐMT), 31°C và 34°C; mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần; thời gian thí nghiệm là 8 tuần. Kết quả thí nghiệm cho thấy nhiệt độ đã ảnh hưởng đến tăng trưởng có ý nghĩa thống kê (p < 0,05). Tôm tăng trưởng cao nhất ở NĐMT với các độ mặn 0; 5 và 10‰ và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với các nghiệm thức còn lại (p < 0,05). Tôm nuôi ở các nghiệm thức 34°C ở 0; 5 và 10‰ có tốc độ tăng trưởng thấp nhất và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với tôm nuôi ở các nghiệm thức 31°C (p < 0,05). Hệ số thức ăn (FCR) và hiệu quả sử dụng protein (PER) cũng bị ảnh hưởng bởi nhiệt độ. Tôm nuôi ở nghiệm thức NĐMT và độ mặn 0; 5; 10‰ có hệ số chuyển hóa thức ăn FCR thấp nhất, tỷ lệ chuyển hóa protein PER cao nhất và khác biệt so với các nghiệm thức còn lại (p < 0,05). Dựa vào kết quả tăng trưởng, FCR và PER, cho thấy tôm càng xanh có thể phát triển tốt ở độ mặn không quá 5‰ và nhiệt độ dưới 31°C.
 

This study was conducted to evaluate the effects of water temperature and salinity on growth performance and feed utilization effciency of giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii). Experiment was set up with nine treatments including the combination of three salinity levels (0; 5 and 10‰) and three water temperature levels, at 27 - 28°C (environmental ambient temperature – NĐMT); 31°C and 34°C; each treatment was repeated 3 times; the experiment lasted for 8 weeks. The results showed that growth performance was affected by temperature (p < 0.05). The best growth performance was found in the treatments rearing at NĐMT and salinity levels of 0; 5 and 10‰ and they were significantly different (p <0.05) compared to the other treatments. Freshwater prawn reared at water temperature of 34°C and 0; 5 and 10‰ of salinity had the lowest growth, and they were not significantly different (p > 0.05) compared to the treatments of prawn rearing at 31°C. Feed effciency was also affected by the temperature (p < 0.05). The prawn rearing in environmental water temperature at different salinities (0; 5 and 10‰) presented the lowest FCR and the highest PER which was significantly different f-rom other treatments (p < 0.05). Based on the growth results, FCR and PER, it is indicated that giant freshwater prawn can grow well at salinity of no more than 5‰ and temperatures below 31°C.
 

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Shi; Z.; Mei; Z.; Sun; J (1991), Effects of water temperature on the feeding of Macrobrachium nipponenses. ,Journal of Fisheries of China, 15: 338-343.
  • [2] Shailender; M.; Ch; S.B.; Sarmal; K.P.; Kishor; B (2012), Effects of temperature and salinity on growth, hatching rate and survival of the giant freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii (de man) under captive conditions. ,International Journal of Bioassays, 1(11): 150-155.
  • [3] Ponce-Palafox; J.; Martinez-Palacios; C.A.; Ross; L.G (1997), The effects of salinity and temperature on the growth and survival rates of juvenile white shrimp, Penaeus vannamei, Boone, 1931. ,Aquaculture, 157(1- 2): 107-115.
  • [4] Newman; M.W.; Lutz; P.L.; Snedaker; S.C (1982), Temperature effects on feed ingestion and assimilation effciency of nutrients by the Malaysian prawn, Macrobrachium rosenbergii De Man. ,Journal of the World Mariculture Society, 13(1‐4): 95-103.
  • [5] Manush; S.M.; Pal; A.K.; Das; T.; Mukherjee; S.C (2006), The influence of temperatures ranging f-rom 25 to 36oC on developmental rates, morphometrics and survival of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) embryos. ,Aquaculture, 256(1-4): 529-536.
  • [6] Ling; S.W. (1969), The general biology and development of Macrobrachium rosenbergii de Man. ,FAO Fish Report, 57: 589-606.
  • [7] Huong; D.T.T.; Wang; T.; Bayley; M.; Phuong; N.T (2010), Osmoregulation, growth and moulting cycles of the giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) at different salinities. ,Aquaculture Research, 41(9): e135-e143.
  • [8] Habashy; M.M.; Hassan; M.M.S (2011), Effects of temperature and salinity on growth and reproduction of the freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii (Crustacea-Decapoda) in Egypt. ,International journal of environmental science and engineering (IJESE), 1: 83-90.
  • [9] Ding; C.Z.; Jiang; X.M.; Chen; L.Q.; Juan; T.; Chen; Z.M (2016), Growth variation of Schizothorax dulongensis Huang, 1985 along altitudinal gradients: implications for the Tibetan Plateau fishes under climate change.,J. Appl. Ichthyol, 32: 729-733.
  • [10] Chand; B.K.; Trivedi; R.K.; Dubey; S.K.; Rout; S.K.; Beg; M.M.; Das; U.K (2015), Effect of salinity on survival and growth of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (de Man). ,Aquaculture Reports, 2: 26-33.
  • [11] (2000), Offcial Methods of Analysis.,
  • [12] Anh; D.N.; Dipierri; A.A.; Leonardelli I. (2016), Assessing the evidence: migration, environment and climate change in Viet Nam.,
  • [13] Lương Đình Trung (2000), Kỹ thuật ương và nuôi tôm càng xanh.,
  • [14] Nguyễn Thanh Phương; Trần Ngọc Hải; Trần Thị Thanh Hiền; Marcy N. Wilder (2003), Nguyên lý và kỹ thuật sản xuất giống tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii).,
  • [15] Huỳnh Kim Hường; Trần Ngọc Hải; Đỗ Thị Thanh Hương; Lê Quốc Việt; Lê Phước Sơn (2015), Ảnh hưởng độ mặn lên chu kỳ lột xác, sinh sản và tăng trưởng của tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). ,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 38: 35-43.
  • [16] Trần Thị Thanh Hiền; Nguyễn Anh Tuấn (2009), Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản.,