Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,178,085
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Ảnh hưởng của hàm lượng protein lên chất lượng nước, tăng trưởng của lươn Monopterus albus (Zwiew, 1793) và cải thìa (Brassica chinensis) trong mô hình aquaponic

Effects of different dietary protein levels on water quality, growth performance of Asian swamp eel Monopterus albus (Zwiew, 1793) and pak choi (Brassica chinensis) in an aquaponic recirculating system

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2020

1B

143-152

1859-2333

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của thức ăn có hàm lượng protein khác nhau lên chất lượng nước, tăng trưởng của lươn đồng Monopterus albus (Zwiew, 1793) và năng suất của rau cải thìa (Brassica chinensis) trong mô hình aquaponic. Lươn giống (47,4 g/con) được cho ăn thức ăn với bốn hàm lượng protein khác nhau là 25% (NT1), 30% (NT2), 35% (NT3) và 40% protein (NT4). Lươn được nuôi trong hệ thống tuần hoàn aquaponic kết hợp trồng rau cải thìa. Thí nghiệm được thực hiện trong 60 ngày với hai chu kỳ rau. Kết quả cho thấy NT thức ăn có hàm lượng protein càng cao thì lượng nitrogen càng tăng, đặc biệt là TAN, NO3-N. Tăng trọng tốt nhất của lươn là ở NT3 (0,68±0,36 g/ngày) và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với các nghiệm thức còn lại. Tỷ lệ sống của lươn cao nhất ở NT2 là 63,33% và thấp nhất là ở NT4 (45,73%). FCR thấp nhất (2,55±1,24) ở NT3 và khác biệt có ý nghĩa thống kê (P<0,05) so với các nghiệm thức còn lại. Tăng trưởng về chiều dài, khối lượng và năng suất của rau ở các NT khác biệt có ý nghĩa thống kê (P<0,05). Năng suất cao nhất của cải thìa là 5.819 g/m2/60 ngày (NT3) và thấp nhất là 4.770 g/m2/60 ngày (NT1). Kết quả nghiên cứu cho thấy thức ăn có hàm lượng protein 35% có thể được sử dùng để nuôi lươn thương phẩm kết hợp với cải thìa trong mô hình aquaponic

The purpose of this study was to examine the effect of different dietary of protein levels on water quality, growth performance of Asian swamp eels Monopterus albus (Zwiew, 1793) and productivity of pak choi (Brassica chinensis) in aquaponic systems. Swamp eels (47.4 g/con) were fed with 4 different dietary protein levels of 25% (NT1), 30% (NT2), 35% (NT3) and 40% (NT 4). The experimental swamp eels were hold in aquaponic recirculting system with pak choi (100 head/m2). The experiment was run for 60 days with two cycles of pak choi. The result showed that higher protein level of feed would induce higher concentration of nitrogen in the form of total ammonia and nitrate. There was a significant difference (P<0.05) in weight gain of animal among the dietary protein levels. The highest weight gain of swamp eels were 0.68±0.36 g/day for treatment 3 and was higher significantly compared to other treatments. The survival rate of swamp eels was highest in NT2 (63.33%) and lowest in the NT4 (45.73%). The lowest FCR (2.55±1.24) was found for those animals fed with diet contain 35% protein and lower significantly compared to other treatments. There was a significant difference in total length, weight and productivity of pak choi among these treatments (P<0.05). The highest productivity of pak choi was 5,819 g/m2/60days (NT3) and lowest one was found in the NT1 (4,770 g/m2/60 days). In general, dietary protein level of 35% produced good growth rate of swamp eels and high productivity of pak choi. The result suggested that diet contains 35% protein could be used for commercial culture of swamp eels in the aquaponic production system.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Wongkiew, S.; Hu, Z.; Chandran, K.; Woo, J.; Khanal, S.K. (2017), Nitrogen transformations in aquaponic systems: A review,Aquaculture Engineering. 76: 9-19
  • [2] Timmons, M.B.; Ebeling, J.M.; Wheaton, F.W.; Summerfelt, S.T.; Vinci, B.J. (2002), Recirculating aquaculture systems,2nd. Ed. Cayuga Aqua Ventures, Ithaca, NY
  • [3] Rakocy, J.E.; Michael, M.P.; Thomas, L.M. (2011), Recirculating Aquaculture Tank Production Systems: Aquaponics - Integrating,Fish and Plant Culture, Division of Agricultural Sciences and Natural Resources - Oklahoma State University
  • [4] Rakocy, J.E.; Masser, M.P.; Losordo, T.M. (2006), Recirculating aquaculture tank production systems: aquaponics-integrating fish and plant culture,SRAC Publication No. 464
  • [5] Rakocy, J.E.; Hargreaves, J.A.; and Bailey, D.S. (1993), Nutrient accumulation in a recirculation aquaculture system integrated with vegetable hyd-roponics,In: Wang, J.K. (Ed.), Techniques for Modern Aquaculture. Proceedings of a Conference, 21–23 June 1993, Spokane, WA, pp. 148–158
  • [6] Phan Quỳnh Như; Hứa Thái Nhân (2018), Ảnh hưởng của mật độ rau xà lách xoang Nasturtium officinale lên tăng trưởng và chất lượng nước trong mô hình nuôi kết hợp aquaponic,Tạp chí khoa học Nông Nghiệp Việt Nam. 9 (94): 118-124
  • [7] Nhan, T.H; Tai, T.N.; Liem, T.P.; Ut, N.V.; Ako, H. (2019), Effects of different stocking densities on growth performance of Asian swamp eel Monopterus albus, water quality and plant growth of watercress Nasturtium officinale in an aquaponic recirculating system,Aquaculture. 503: 96-104
  • [8] Nhan, T.H; Ako, H. (2016), Dietary protein and carbohydrate requirement of juvenile Hawaiian limpet (Cellana sandwicensis Pease, 1861) fed practical diet,International Aquatic Research. 8: 323–332. https://doi.org/10.1007/s40071-016- 0145-y
  • [9] Nguyễn Tường Duy (2010), Thử nghiệm nuôi lươn đồng Monopterus albus (Zuiew, 1973) bằng thức ăn viên,Luận văn tốt nghiệp Cao học Nuôi trồng thủy sản. Khoa Thủy Sản, Đại học Cần Thơ
  • [10] (1993), Nutrient Requirements of Fish,The National Academy Press, Washington, D.C., pp 345–346
  • [11] Lam S.S.; Ma. N.L.; Jusoh. A.; Ambak. M.A. (2015), Biological nutrient removal by reciculating aquaponic system optimization of the dimension ratio between the hyd-roponic and rearing tank components,International Biodeteriotation and Biodegradation. 1-9
  • [12] Buzby, K.M; Lin, L.S. (2014), Scaling aquaponic systems: Balancing plant uptake with fish output,Aquacultural Engineering. 63: 39-44
  • [13] Herawati, V.E.; Nugroho, R.A.; Pinandoyo, Hutabarat, J.; Prayitno, B.; Karnaradjasa, O. (2018), The growth performance and nutrient quality of Asian swamp eel Monopterus albus in Central Java Indonesia in a Freshwater aquaculture system with different feeds,Journal of Aquatic Food Product Technology. 27(6): 658-666
  • [14] (2014), Building a common vision for sustainable food and agriculture,PRINCIPLES AND APPROACHES. Rome, 2014
  • [15] Endut, A.; Jusoh, A.; Ali, N.; Wan Nik, W.N.S.; Hassan, A. (2009), Effect of flow rate on water quality parameters and plant growth of vegetables in an aquaponic recirculating systems,Desalination and water treatment. 5: 19-28
  • [16] Ebeling, J.M.; Timmons, M.B.; Bisogni, J.J. (2006), Engineering analysis of the stoichiometry of photoautotrophic, autotrophic, and heterotrophic removal of ammonia–nitrogen in aquaculture systems,Aquaculture 257: 346–358
  • [17] (2000), Official methods of analysis of the association of official analytical chemists, 17th edn,Association of Analytical Communities, Gaithersburg, MD, USA
  • [18] Ako, H.; Baker, A. (2009), Small-scale lettuce production with hyd-roponics or aquaponics,Ins: College of Tropical Agriculture and Human Resources, University of Hawaii. Sustainable agriculture. 2 (10): 1-7