Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,340,355
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi dưỡng động vật nuôi

Nguyễn Thiết(1), Trương Văn Khang, Nguyễn Trọng Ngữ, Sumpun Thammacharoen

Ảnh hưởng của nước muối lên khả năng tăng trọng và năng suất sữa của dê

The effect of salinity in drinking water on weight gain and milk production in goats

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2022

CĐSDMD

48-55

1859-2333

Mục tiêu của thí nghiệm là đánh giá ảnh hưởng của nước muối lên khả năng tăng trọng và năng suất sữa của dê. Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 04 nghiệm thức (NT) và 05 lần lập lại trên 20 dê thịt lai Boer (thí nghiệm 1) và 20 dê sữa lai Saanen (thí nghiệm 2) gồm: NT đối chứng (ĐC, nước ngọt), 3 nghiệm thức nước mặn là các nồng độ nước biển pha loãng: 0,50; 1,00 và 1,50% (NT5, NT10 và NT15). Kết quả thí nghiệm 1 cho thấy lượng thức ăn tiêu thụ (DMI) giảm và lượng nước uống (WI) tăng dần khi tăng dần nồng độ muối trong nước uống. Trọng lượng, tăng trọng, tần số hô hấp và nhiệt độ trực tràng của dê không có sự khác biệt giữa các nghiệm thức (P>0,05). Tuy nhiên, ở thời điểm 15:00 giờ, dê ở NT15 giảm tần số hô hấp và tăng nhiệt độ trực tràng so với NT ĐC. Kết quả thí nghiệm 2 cho thấy DMI, trọng lượng, năng suất sữa không khác biệt giữa các NT (P>0,05). WI của dê tăng khi uống nước muối có nồng độ 0,.5% và 1%, nhưng ở nồng độ 1,5% thì WI giảm so với nhóm NT5 và NT10 (P<0,05). Dê ở NT15 tăng nhiệt độ trực tràng và tần số hô hấp ở thời điểm 15:00 – 17:00 giờ so với các NT của thí nghiệm (P<0,05). Kết quả thí nghiệm cho thấy khả năng đáp ứng với nước muối khác nhau giữa dê thịt và dê sữa.

The objective of the experiment was to evaluate the effect of salinity in drinking water on the weight gain and milk yield of goats. The experiment was arranged in a completely randomized design with 04 treatments (NT) and 05 replicates on 20 Boer crossbred goats (experiment 1) and 20 Saanen crossbred goats (experiment 2) including freshwater (control), three saline water treatments from diluted seawater concentrations: 0.50%; 1.00%, and 1.50% (NT5, NT10, and NT15 respectively). The results from experiment 1 showed that dry matter intake (DMI) decreased and water intake (WI) increased with increasing salinity in drinking water. Body weight, weight gain, respiratory rate and rectal temperature did not differ among treatments (P>0.05). However, goats in NT15 at 15:00 decreased respiratory rate and increased rectal temperature compared with control group. The results from experiment 2 showed that DMI, body weight and milk yield were not different among treatments (P>0.05). WI increased when dairy goats drank saline water with concentrations of 0.5% and 1%, but at 1.5% concentration WI decreased as compared with NT5 and NT10 groups (P<0.05). Dairy goats in NT15 increased rectal temperature and respiratory rate at 15:00 - 17:00 compared with other treatments (P<0.05). The results from present experiment show that the responsiveness to salinity in drinking water is different between meat and dairy goats.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Zoidis, E., & Hadjigeorgiou, I. (2018), Effects of drinking saline water on food and water intake, blood and urine electrolytes and biochemical and haematological parameters in goats: a preliminary study,Animal Production Science, 58(10), 1822-1828
  • [2] Yousfi, I., & Salem, H. B. (2017), Effect of increasing levels of sodium chloride in drinking water on intake, digestion and blood metabolites in Barbarine sheep,In Annales de l’INRAT, 90, 202-214
  • [3] West, J. W. (1994), Interactions of energy and bovine somatotropin with heat stress,Journal of Dairy Science, 77(7), 2091-2102
  • [4] Van Soet, P. V., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991), Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysacc-harides in relation to animal nutrition,Journal of dairy science, 74(10), 3583-3597
  • [5] Tsukahara, Y., Puchala, R., Sahlu, T., & Goetsch, A. L. (2016), Effects of level of brackish water on feed intake, digestion, heat energy, and blood constituents of growing Boer and Spanish goat wethers,Journal of animal science, 94(9), 3864-3874
  • [6] Thiet, N., Ngu, N. T., Nhan, N. T. H., Thammac-haroen, S. (2022), The effects of high saline water on physiological responses, nutrient digestibility and milk yield in lactating crossbred goats,Livestock Research for Rural Development, 34(37), 01-07
  • [7] Thiet, N., Khang, T. V., Hon, N. V., Ngu, N. T., Thammac-haroen, S. (2022), Effects of high salinity in drinking water on behaviors, growth and renal electrolyte excretion in crossbred Boer goats under tropical conditions,Veterinary World, 15, 834-840
  • [8] Silanikove, N. (2000), The physiological basis of adaptation in goats to harsh environments,Small Ruminant Research, 35(3): 181-193
  • [9] Runa, R. A., Brinkmann, L., Riek, A., Hummel, J., & Gerken, M. (2018), Reactions to saline drinking water in Boer goats in a free-choice system,Animal, 13(1), 98-105
  • [10] Runa, R. A., Riek, A., Brinkmann, L., & Gerken, M. (2016), Adaptation of Boer goats to saline drinking water,September 2016 in Hannover
  • [11] Patterson, H. H., Johnson, P. S., Young, D. B., & Haigh, R. (2003), Effects of water quality on performance and health of growing steers,Beef, 15, 101-104
  • [12] Paiva, G. N., De Araújo, G. G. L., Henriques, L. T., Medeiros, A. N., Filho, E. M. B., Costa, R. G., De Albuquerque, Í. R. R., Gois, G. C., Campos, F. S., & Freire, R. M. B. (2017), Water with different salinity levels for lactating goats,Semina: C iências Agrárias, L ondrina, 38, 2065–2074
  • [13] (2005), Mineral tolerance of animals (2nd ed),Washington, DC
  • [14] Nassar, A. M., & Moussa, S. N. (1981), Observations on behavioral responses of sheep to water salinity,Faculty of Agriculture, Ain Shams University, Res. Bull. 1488
  • [15] Mdletshe, Z. M., Chimonyo, M., Marufu, M. C., & Nsahlai, I. V. (2017), Effects of saline water consumption on physiological responses in Nguni goats,Small Ruminant Research, 153, 209-211
  • [16] (1990), Livestock and Poultry Heat Stress Indices,Agriculture Engineering Technology Guide. Clemson University, Clemson, SC. USA
  • [17] Kii, W. Y., & Dryden, G. M. (2005), Effect of drinking saline water on food and water intake, food digestibility, and nitrogen and mineral balances of rusa deer stags (Cervus timorensis russa),Animal Science, 81(1), 99-105
  • [18] Eltayeb, E. E. (2006), Effect of salinity of drinking water and dehydration on thermo regulation, blood and urine composition in nubian goats,In: M. Vet. Sc. Thesis Faculty of Veterinary Medicine, University of Khartoum, Sudan
  • [19] El-Gawad, E. I. (1997), Physiological responses of Barki and Damascus goats and their crossbred to drinking saline water,Alexandra Journal Agricultural Research, 42(1), 23-36
  • [20] Cardoso, E. D. A., Furtado, D. A., Ribeiro, N. L., Saraiva, E. P., do Nascimento, J. W. B., de Medeiros, A. N., ... & Pereira, P. H. B. (2021), Intake salinity water by creole goats in a controlled environment: ingestive behavior and physiological variables,Tropical Animal Health and Production, 53(3), 1-7
  • [21] (1990), Official methods of analysis of the Association of Official Agricultural Chemists,Was., D.C., USA
  • [22] Abou Hussien, E. R. M., Gihad E. A., El-Dedawy, T. M., & Abdel Gawad, M. H. (1994), Responses of camels, sheep and goats on saline water. 2. Water and mineral metabolism,Egyptian Journal of Animal Production Suppl., 31, 387-401