Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,965,148
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Cam Thị Thu Hà, Hoàng Minh Đức(2)(1), Phạm Hồng Ngân

Nghiên cứu khả năng kháng kháng sinh của vi khuẩn Eshcerichia Coli phân lập từ thịt gà và thịt lợn tại huyện Sóc Sơn, Thành Phố Hà Nội

Study on antibiotic resitance of E. coli isolated from chicken meat and pork in Soc Son district, Ha Noi City

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

1

46

Nghiên cứu này đã được thực hiện với 100 mẫu thịt (50 mẫu thịt gà và 50 mẫu thịt lợn) thu thập tại các chợ trên địa bàn huyện Sóc Sơn, thành phố Hà Nội để phân lập và kiểm tra mức độ kháng kháng sinh của vi khuẩn E. coli. Kết quả phân tích cho thấy, tỷ lệ nhiễm E. coli trên mẫu thịt là 73%, trong đó 70% (35/50) mẫu thịt gà và 76% (38/50) mẫu thịt lợn dương tính với vi khuẩn E. coli. Tất cả các chủng phân lập đều kháng ít nhất 1 kháng sinh và nhiều nhất với 12 kháng sinh. Tỷ lệ kháng cao nhất của các chủng với florfenicol là 86,3%; tiếp theo là ampicillin và tetracycline (83,56%); streptomycin (68,49%), nalidixic acid (63,01%), trimethoprim/sulfamethoxazole (56,16%); tỷ lệ kháng thấp của các chủng với azithromycin (8,57%), ceftazidime (10,96%), cefoxitin (15,07%), cefepime (16,44%), cefotaxime (17,81%). Đáng chú ý là trong số các chủng E.coli phân lập được có 84,93% là các chủng đa kháng. Số chủng vi khuẩn E. coli có khả năng sản sinh men ESBL là 12 (16,44%), với 7 chủng phân lập từ thịt gà và 5 chủng phân lập từ thịt lợn.

In this study, 100 meat samples (50 chicken meat and 50 pork samples) were randomly collected at the local markets in Soc Son district, Ha Noi City to isolate and research on antibiotic resistance of E.coli. The studied results showed that the prevalence of E. coli in the chicken meat and pork samples was 73%, of which, 70% (35/50) of chicken meat samples and 76% (38/50) of pork samples were positive with E. coli. All isolates were resistant with 1 to 12 antibiotics. The isolates exhibited highest resistance rate to florfenicol (86.3%), followed by ampicillin and tetracycline (83.56%), streptomycin (68.49%), nalidixic acid (63.01%), trimethoprim/sulfamethoxazole (56.16%); the isolates showed the low resitance rate to azithromycin (8.57%), ceftazidime (10.96%), cefoxitin (15.07%), cefepime (16.44%), cefotaxime (17.81%). Notably, 84.93% of E. coli isolates were multi-resitant strains. There were 16.44% of E. coli isolates produced ESBL with 7 strains from chicken meat samples and 5 strains from pork samples.

  • [1] Zhao C., Ge B., De Villena J., Sudler R., Yeh E., Zhao S., White D.G., Wagner D., Meng J. (2001), Prevalence of Campylobacter spp., Escherichia coli, and Salmonella Serovars in Retail Chicken, Turkey, Pork, and Beef f-rom the Greater Washington, D.C., Area,Applied and Environmental Microbiology
  • [2] Zhang A., He X., Meng Y., Guo L., Long M., Yu H., Li B., Fan L., Liu S., Wang H., Zou L. (2016), Antibiotic and Disinfectant Resistance of Escherichia coli Isolated f-rom Retail Meats in Sichuan, China,Microbial Drug Resistance
  • [3] Van T.T.H., Chin J., Chapman T., Tran L.T., Coloe P.J. (2008), Safety of raw meat and shellfish in Vietnam: An analysis of Escherichia coli isolations for antibiotic resistance and virulence genes,International Journal of Food Microbiology
  • [4] Tưởng Quốc Triêu, Đỗ Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Kim Huệ, Trương Thị Thu (2022), Khảo sát tình trạng nhiễm và tỷ lệ kháng kháng sinh của Escherichia coli trong thịt lợn và thịt gà tại một số chợ ở thành phố Buôn Ma Thuột năm 2021,Tạp chí Kiểm nghiệm và An toàn thực phẩm
  • [5] Tuat C.V., Hue P.T., Loan N.T.P., Thuy N.T., Hue L.T., Giang V.N., Erickson V.I., Padungtod P. (2021), Antimicrobial Resistance Pilot Surveillance of Pigs and Chickens in Vietnam, 2017–2019,Frontiers in Veterinary Science
  • [6] Trần Thị Hương Giang, Huỳnh Thị Mỹ Lệ (2012), Xác định tỷ lệ nhiễm và độc lực của vi khuẩn Escherichia coli phân lập từ thịt (lợn, bò, gà) ở một số huyện ngoại thành Hà Nội,Tạp chí Khoa học và Phát triển
  • [7] (2002), Tiêu chuẩn Việt Nam 4833-1:2002 (ISO 3100 - 1991) về thịt và sản phẩm thịt - lấy mẫu và chuẩn bị mẫu thử,TCVN 4833-1:2002/ISO3100-1991
  • [8] Smet A., Martel A., Persoons D., Dewulf J., Heyndrickx M., Herman L., Haesebrouck F., Butaye P. (2010), Broad-spectrum β-lactamases among Enterobacteriaceae of animal origin: Molecular aspects, mobility and impact on public health,FEMS Microbiology Reviews
  • [9] Skočková A., Koláčková I., Bogdanovičová K., Karpíšková R. (2015), C-haracteristic and antimicrobial resistance in Escherichia coli f-rom retail meats purchased in the Czech Republic,Food Control
  • [10] Sarter S., Ho P.H., To K.A. (2014), Current context of food safety in Vietnam: A glance at food of animal origin,Quality Assurance and Safety of Crops and Foods
  • [11] Roschanski N., Friese A., von Salviati C., Hering J., Kaesbohrer A., Kreienbrock L., Roesler U. (2017), Prevalence of carbapenemase producing Enterobacteriaceae isolated f-rom German pig-fattening farms during the years 2011–2013,Veterinary Microbiology
  • [12] Randall L.P., Lodge M.P., Elviss N.C., Lemma F.L., Hopkins K.L., Teale C.J., Woodford N. (2017), Evaluation of meat, fruit and vegetables f-rom retail stores in five United Kingdom regions as sources of ESBL-producing and carbapenem-resistant E. coli,International Journal of Food Microbiology
  • [13] Pitout J.D.D. (2010), Infections with extended-spectrum β-lactamase-producing enterobacteriaceae: Changing epidemiology and drug treatment choices,Drugs
  • [14] Võ Minh Phương, Ngô Hoàng Hương, Trần Lan Hương, Nguyễn Văn Anh (2022), Yếu tố nguy cơ thực phẩm trong chuỗi giá trị thịt lợn tại Hà Nội: Cơ sở cho đánh giá nguy cơ,Economy & Forecast Review
  • [15] Phan Thị Hồng Phúc, Trần Thị Tâm (2016), Thực trạng giết mổ, kiểm soát giết mổ và sự ô nhiễm vi khuẩn Salmonella, E. coli trên thịt gà bán trên địa bàn thành phố Thái Nguyên,Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y
  • [16] Perez F., Endimiani A., Hujer K.M., Bonomo R.A. (2007), The continuing challenge of ESBLs,Current Opinion in Pharmacology
  • [17] Peirano G., Pitout J.D.D. (2019), Extended-Spectrum β-Lactamase-Producing Enterobacteriaceae: Up-date on Molecular Epidemiology and Treatment Options,Drugs
  • [18] Nguyễn Nam Thắng, Lê Việt Hà, Trần Thị Hòa, Phan Ngọc Quang (2023), Phát hiện và phân tích định lượng trực khuẩn Gram âm kháng Colistin trong mẫu thịt gà, thịt lợn bán lẻ tại Thái Bình,Tạp chí Y học Việt Nam
  • [19] Nguyen-Viet H., Tuyet-Hanh T.T., Unger F., Dang-Xuan S., Grace D. (2017), Food safety in Vietnam: Whe-re we are at and what we can learn f-rom international experiences,Infectious Diseases of Poverty
  • [20] Li H., Liu Y., Yang L., Wu X., Wu Y., Shao B. (2021), Prevalence of Escherichia coli and Antibiotic Resistance in Animal-Derived Food Samples — Six Districts, Beijing, China, 2020,China CDC Weekly
  • [21] Leverstein-van Hall M.A., Dierikx C.M., Cohen Stuart J., Voets G.M., van den Munckhof M.P., van Essen-Zandbergen A., Platteel T., Fluit A.C., van de Sande-Bruinsma N., Sc-haringa J., Bonten M.J.M., Mevius D.J. (2011), Dutch patients, retail chicken meat and poultry share the same ESBL genes, plasmids and strains,Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  • [22] Le Q.P., Ueda S., Ngoc T., Nguyen H., Dao T.V.K., Hoang T.A. Van, Thuy T., Tran N., Hirai I., Nakayama T., Kawahara R., Do T.H., Vien Q.M., Yamamoto Y. (2015), Producing Escherichia coli in Retail Meats and Shrimp at a Local Market in Vietnam,Foodborne Pathogens and Disease
  • [23] Kaesbohrer A., Bakran-Lebl K., Irrgang A., Fischer J., Kämpf P., Schiffmann A., Werckenthin C., Busch M., Kreienbrock L., Hille K. (2019), Diversity in prevalence and c-haracteristics of ESBL/pAmpC producing E. coli in food in Germany,Veterinary Microbiology
  • [24] Hoang Minh D., Hoang Minh S., Honjoh K. ichi, Miyamoto T. (2016), Isolation and bio-control of Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)-producing Escherichia coli contamination in raw chicken meat by using lytic bacteriophages,LWT – Food Science and Technology
  • [25] Hoàng Minh Đức, Cam Thị Thu Hà, Phạm Hồng Ngân, Hoàng Minh Sơn, Lê Văn Hùng, Trần Văn Nên, Vũ Thị Thu Trà, Vũ Văn Hoạt, Lê Văn Tùng (2022), Khả năng kháng kháng sinh của vi khuẩn Escherichia coli phân lập từ thịt (lợn, gà) tại chợ bán lẻ thuộc huyện Gia Lâm, Hà Nội,Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y
  • [26] Trần Thị Hằng, Nguyễn Như Khoa, Đỗ Thu Hà, Đặng Hoàng Đức, Nguyễn Thị Mộng Điệp (2020), Đánh giá tình hình nhiễm vi khuẩn Escherichia coli, Salmonella spp. trên thịt lợn tại một số chợ trọng điểm trên địa bàn thành phố Quy Nhơn,Tạp chí Khoa học & Công nghệ Đại học Duy Tân
  • [27] Fung F., Wang H.S., Menon S. (2018), Food safety in the 21st century,Biomedical Journal
  • [28] (2020), The European Uni-on Summary Report on Antimicrobial Resistance in zoonotic and indicator bacteria f-rom humans, animals and food in 2017/2018,EFSA Journal
  • [29] Cohen Stuart J., van den Munckhof T., Voets G., Sc-harringa J., Fluit A., Hall M.L. Van (2012), Comparison of ESBL contamination in organic and conventional retail chicken meat,International Journal of Food Microbiology
  • [30] Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing, 30th Edition (2020), M100Ed30,Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing
  • [31] Bergšpica I., Kaprou G., Alexa E.A., Prieto M., Alvarez-Ordóñez A. (2020), Extended spectrum β-lactamase (ESBL) producing Escherichia coli in pigs and pork meat in the European Uni-on,Antibiotics
  • [32] Akbar A., Sitara U., Khan S.A., Ali I., Khan M.I., Phadungchob T., Anal A.K. (2014), Presence of Escherichia coli in poultry meat: A potential food safety threat,International Food Research Journal
  • [33] Adzitey F., Assoah-Peprah P., Teye G.A., Somboro A.M., Kumalo H.M., Amoako D.G. (2020), Prevalence and Antimicrobial Resistance of Escherichia coli Isolated f-rom Various Meat Types in the Tamale Metropolis of Ghana,International Journal of Food Science