Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,079,742
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Hoá sinh; phương pháp nghiên cứu hoá sinh

Trần Thị Yến Nhi, Đào Tấn Phát, Trần Thị Kim Liên, Nguyễn Duy Đan, Ung Thanh Đạt, Huỳnh Bảo Long, Mai Huỳnh Cang, Nguyễn Tấn Dũng, Nguyễn Văn Ây, Huỳnh Xuân Phong(1), Trần Ngọc Quyển

Ảnh hưởng của nhiệt độ sấy đến các hợp chất có hoạt tính sinh học trong vỏ bưởi Da Xanh (Citrus maxima Burm. Merr.)

Effects of convection drying temperature on phytochemicals in pomelo’s flavedo (Citrus maxima Burm Merr)

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2021

CĐCNTP

177-182

1859-2333

Nghiên cứu được thực hiện để đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ sấy đối lưu đến hiệu quả duy trì các thành phần có hoạt tính sinh học trong vỏ bưởi da xanh, thể hiện qua phenolic tổng số (TPC), flavonoid tổng số (TFC), khả năng trung hòa gốc tự do bằng DPPH và ABTS . Thông qua đó, nhiệt độ sấy vỏ bưởi phù hợp để hạn chế sự giảm thấp các thành phần này được đề xuất thất thoát khi xử lý nhiệt vỏ bưởi. Kết quả khảo sát cho thấy các hoạt chất có hoạt tính sinh học giảm khoảng 50% do tác động của nhiệt độ sấy và 80% TPC giảm sau chiết tại 60℃ (19,21 ± 3,21%) và 65℃ (18,99 ± 0,87%). Nhiệt độ tác động đến các thành phần trong nhóm TFC và kéo theo giá trị DPPH, ABTS không lớn.

Pomelo’s flavedo is rich in bioactive compounds that support health and as a source of raw materials for the food, cosmetic and pharmaceutical industries. This study is aimed to investigate effects of convection drying temperature in the range of 50-55-60-65℃ and extraction on the percentage of total phenolic contents (TPC) retention, total flavonoid content (TFC), and free-radical scavenging activity by DPPH and ABTS assays. Thereby, giving suitable drying parameters to limit the loss when heat treatment pomelo peel. The results indicate that there was a remarkable reduction (> 50%) in TPC and TFC values. Particularly, the TPC was reduced by at least 80% when the flavedo was dried 60 and 65℃ (the TPC retention was 19.21 ± 3.21% and 18.99 ± 0,87%, respectively). Temperature unfavorably affected the TFC value and led to a moderate DPPH and ABTS value. About 50% of four evaluation values were lost after the hot air convection drying.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Zheng, H., Zhang, Q., Quan, J., Zheng, Q., & Xi, W. (2016), Determination of sugars , organic acids , aroma components , and carotenoids in grapefruit pulps,Food Chemistry, 205, 112–121. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.007
  • [2] Yadav, P. N., Ranganna, B., & Chandru, R. (2009), Development of value added products f-rom pomelo fruit and their storage,Mysore Journal of Agricultural Sciences, 43(2), 249–254
  • [3] Xu, G., Ye, X., Chen, J., & Liu, D. (2017), Effect of heat treatment on the phenolic compounds and antioxidant capacity of citrus peel extract,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(2), 330–335
  • [4] Xiaoju Tian, Ying Liu, Xi Feng, Ashfaque Ahmed Khaskheli, Yanju Xiang, W. H. (2018), The effects of alcohol fermentation on the extraction of antioxidant compounds and flavonoids of pomelo peel,LWT, 89, 763-769
  • [5] Wu, H., Lei, Y., Zhu, R., Zhao, M., Lu, J., Xiao, D., Jiao, C., Zhang, Z., Shen, G., & Li, S. (2019), Food Hydrocolloids Preparation and c-haracterization of bioactive edible packaging fi lms based on pomelo peel flours incorporating tea polyphenol,Food Hydrocolloids, 90, 41–49. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.12.016
  • [6] Toh, J. J., Khoo, H. E., & Azrina, A. (2013), Comparison of antioxidant properties of pomelo [Citrus Grandis (L) Osbeck] varieties,International Food Research Journal, 20(1), 1661–1668. http://umkeprints.umk.edu.my/519/%5Cnhttp://d x.doi.org/10.1016/j.proeng.2011.11.027
  • [7] Phenolic, T., Flavonoids, T., & Extracts, B. (2013), Total phenolic, total flavonoids, antioxidant and antimicrobial activities of Scrophularia striata Boiss extracts,Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 8(1), 15–19
  • [8] Nur Farhana Abd Rahman, Rosnah Shamsudin, Amin Ismail, Nor Nadiah Abdul Karim Shah, J. V. (2018), Effects of drying methods on total phenolic contents and antioxidant capacity of the pomelo (Citrus grandis (L.) Osbeck) peels,Innovative Food Science and Emerging Technologies, 50, 217-225
  • [9] Nhi, T. T. Y., Thinh, P. V., Vu, N. D., Bay, N. T., Tho, N. T. M., Quyen, N. N., & Truc, T. T. (2020), Kinetic model of moisture diffusivity in soursop leaves (Annona muricata L.) by convection drying,In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 991(1). https://doi.org/10.1088/1757- 899X/991/1/012107
  • [10] Nhi, T. T. Y., Phat, D. T., Quyen, N. N., Cang, M. H., Truc, T. T., Bach, L. G., & Muoi, N. V. (2020), Effects of vacuum concentration on color, polyphenol and flavonoid contents and antioxidant activity of pomelo citrus maxima (Burm. f.) Merr. Juice,IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 991(1), 012060. https://doi.org/10.1088/1757- 899X/991/1/012060
  • [11] Methacanon, P., Krongsin, J., & Gamonpilas, C. (2013), Pomelo (Citrus maxima) pectin: Effects of extraction parameters and its properties,Food Hydrocolloids, XXX, 1–9. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.06.018
  • [12] Konno, A., Miyawaki, M., Misaki, M., & Yasumatsu, K. (2014), Bitterness Reduction of Citrus Fruits by β - Cyclodextrin Bitterness Reduction of Citrus,Agricultural and Biological Chemistry ISSN:, 1369, 9–11. https://doi.org/10.1080/00021369.1981.10864882
  • [13] Dao, T. P., Tran, T. H., Nguyen, D. T., Nguyen, D. C., Nguyen, D. H., Le, N. T. H., Sy, D. T., Huong, N. T. T., & Minh, B. Le. (2019), Application of response surface methodology for the optimization of essential oils f-rom pomelo [citrus grandis (L.) Osbeck] leaves using microwave-assisted hydrodistillation method,In Asian Journal of Chemistry, 31 (8) 1639–1642. https://doi.org/10.14233/ajchem.2019.21768
  • [14] Chhikara, N., Kour, R., Jaglan, S., Gupta, P., Gat, Y., & Panghal, A. (2018), Citrus medica : nutritional, phytochemical composition and health benefits – a review,In Food & Function, 9 (4), 1978–1992. https://doi.org/10.1039/c7fo02035j
  • [15] Chen, J., O’Donoghue, A., Deng, Y.-F., Zhang, B., Kent, F., & O’Hare, T. (2014), The Effect of Lycopene on the PI3K/Akt Signalling Pathway in Prostate Cancer,In Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, 14 (6), 800–805. https://doi.org/10.2174/18715206146661405211 21317
  • [16] Chandra, S., Khan, S., Avula, B., Lata, H., Yang, M. H., Elsohly, M. A., & Khan, I. A. (2014), Assessment of Total Phenolic and Flavonoid Content , Antioxidant Properties , and Yield of Aeroponically and Conventionally Grown Leafy Vegetables and Fruit Crops : A Comparative Study,Evidence-Based Complementary and Al-ternative Medicine, 2014, 1–9
  • [17] Chaaban, H., Ioannou, I., Chebil, L., Slimane, M., Gérardin, C., Paris, C., & Ghoul, M. (2017), Effect of heat processing on thermal stability and antioxidant activity of six flavonoids,Journal of Food Processing and Preservation, 41(5), e13203
  • [18] Armando Carrasquero, P. (2018), Antioxidant activity of grapefruit seed extract on vegetable oils,Journal of the Science of Food and Agriculture, 77, 463–467. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097- 0010(199808)77