Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,002,032
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68.33.29; 68.37.31

Đặng Đức Quyết, Đặng Vũ Thị Thanh, Trịnh Xuân Hoạt(1), Vũ Duy Hiện, Mai Văn Quân, Nguyễn Gia Huy, Ngô Gia Bôn, Dương Ngọc Tú, Trần Nguyễn Việt Anh

Hiệu quả phòng trừ của một số chế phẩm sinh học đối với nấm Botrytis Cinerea gây bệnh thối xám trên dâu tây, bắp cải, hoa hồng ở vùng Lào Cai và Hà Nội

Antifungal activity of plant extracts on Botrytis cinerea cause grey rot on strawberry, cabbage and rose in Lao Cai and Ha Noi

Bảo vệ Thực vật

2012

6

45-48

0868-2801

Botrytis cinerea (teleomorph: Botryotinia fuckeliana) is an airborne plant pathogen with a necrotrophic lifestyle attacking over 200 crop hosts worldwide mainly dicotyledonous plant species. Although there are fungicides for its control, many classes of fungicides have failed due to its genetic plasticity. It causes soft rotting of all aerial plant parts, and rotting of vegetables, fruits and flowers post-harvest to produce prolific grey conidiophores and (macro) conidia typical of the disease. The antifungal effect of the CP 7.8 combinations that extracted from turmeric (Curcuma longa), were used for control of B. cinerea on strawberry, cabbage and rose in Sapa-Laocai and Hanoi. The results indicated that the CP 7.8, at 5,000ppm, had a fungistatic effect more than 75 percent on the grey mould disease and much higher than that of the other bioproduct TP-Zep 18EC and similar to that of Daconil 75WP. Taking into account the antifungal activity of the extracts from turmeric may be an promising products to control the phytopathogen B. cinerea.

TTKHCNQG, CVv64