Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,965,148
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Hoàng Minh Đức(2)(1), Trần Thị Khánh Hoà, Nguyễn Thế Hoàng Long, Hoàng Minh Sơn

Xác định tỷ lệ nhiễm và tính kháng kháng sinh của Staphylococcus aureus và Staphylococcus Aureus kháng Methicillin (MRSA) phân lập từ sữa bò tươi

Determining infection rate and antibiotics resistance of Staphylococcus aureus, and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) bacteria iolated from fresh cow milk

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

3

36

Nghiên cứu này được thực hiện nhằm mục đích xác định tỷ lệ lưu hành, tính kháng kháng sinh và đặc tính sinh học phân tử của vi khuẩn Staphylococcus aureus phân lập được từ 400 mẫu sữa bò tươi được thu thập trên địa bàn huyện Ba Vì, Thành phố Hà Nội. Kết quả nghiên cứu cho thấy có 21/400 (5,25%) mẫu sữa cho kết quả dương tính với vi khuẩn S. aureus. Các chủng S. aureus phân lập được trong nghiên cứu này có tỷ lệ kháng cao nhất với penicillin (95,24%), tiếp đến là ampicillin (76,19%) và cefazoline (61,9%). Ngược lại, tỷ lệ kháng thấp được ghi nhận với chloramphenicol, clindamycine, ciprofloxacine và norfloxacine (đồng tỷ lệ là 4,76%). Kết quả định danh các chủng phân lập được bằng kỹ thuật PCR đã xác nhận có 5/21 (23,81%) chủng là S. aureus kháng methicillin (MRSA) và toàn bộ các chủng MRSA này đều mang gen mecA. Đáng chú ý là 3/5 (60%) chủng MRSA mang gen sea, 1/5 (20%) chủng mang gen seb và 1/5 (20%) chủng mang gen sed. Không ghi nhận sự xuất hiện của gen sec, see, mecC và pvl ở tất cả các chủng MRSA phân lập được.

This study was conducted to determine the prevalence, antibiotic resistance profile, and molecular characteristics of Staphylococcus aureus isolated from 400 fresh cow milk samples collected in Ba Vi district, Ha Noi City. The studied results showed that there were 21/400 (5.25%) milk samples positive with S. aureus. The isolated S. aureus strains in this study resisted at the highest rate to penicillin (95.24%), followed by ampicillin (76.19%), and cefazoline (61.9%). On the contrary, they resisted at the low rate to chloramphenicol, clindamycin, ciprofloxacin, and norfloxacin (with the same resistance rate of 4.76%). The identification result by PCR technique revealed that 5/21 (23.81%) of the isolates were methicillin-resistant S. aureus (MRSA), and all of these MRSA strains carried mecA gene. Notably, 3/5 (60%) MRSA isolates harbored sea gene, 1/5 (20%) strains carried seb gene, and 1/5 (20%) strains carried sed gene. The sec, see, pvl, and mecC genes were not detected in all MRSA isolates.

  • [1] Zhao, X. et al. (2021), Prevalence and c-haracterization of S. aureus and MRSA f-rom bulk tank milk,Food Control
  • [2] Zayda, M. G. et al. (2020), Molecular c-haracterisation of MRSA and MSSA f-rom mastitis and cheese,Int. Dairy J.
  • [3] WHO (2017), WHO priority pathogens list for R&D of new antibiotics,
  • [4] Wang, W. et al. (2018), Prevalence and c-haracterization of S. aureus f-rom mastitic cows in Beijing,Front. Microbiol.
  • [5] Wang, H. et al. (2022), Antibiotic resistance and virulence of S. aureus f-rom dairy in Hefei, China,Foods
  • [6] Tyasningsih, W. et al. (2022), Prevalence and AMR of S. aureus and E. coli in raw milk in East Java,Vet. World
  • [7] Trịnh Đình Thâu; Nguyễn Thị Nhiên (2017), Đánh giá chất lượng và mức độ nhiễm khuẩn trong sữa bò tươi tại Ba Vì,Tạp chí KHKT Thú y
  • [8] Thongratsakul, S. et al. (2020), Prevalence and c-haracterization of S. aureus in raw milk f-rom Hokkaido,Trop. Anim. Health Prod.
  • [9] Tarekgne, E. K. et al. (2016), Enterotoxin gene profile of S. aureus f-rom milk in Tigray, Ethiopia,J. Food Prot.
  • [10] Sharma, V. et al. (2017), Coagulase gene polymorphism and antibiotic resistance in S. aureus f-rom milk,Ann. Clin. Microbiol. Antimicrob.
  • [11] Shallcross, L. J.; Fragaszy, E.; Johnson, A. M.; Hayward, A. C. (2013), The role of the Panton-Valentine leucocidin toxin in staphylococcal disease,The Lancet Infectious Diseases
  • [12] Savariraj, W. R. et al. (2019), Prevalence, AMR and virulence genes of S. aureus f-rom pork in India,J. Food Saf.
  • [13] Regasa, S.; Mengistu, S.; Abraha, A. (2019), Milk safety and AMR profile of S. aureus in Ethiopia,Vet. Med. Int.
  • [14] Paterson, G. K.; Harrison, E. M.; Holmes, M. A. (2014), Emergence of mecC MRSA,Trends Microbiol.
  • [15] Oliveira, R. et al. (2022), Prevalence and diversity of S. aureus and enterotoxins in raw milk in Portugal,Front. Microbiol.
  • [16] Mesquita, A. A. et al. (2019), S. aureus and S. agalactiae: Prevalence and AMR in Minas Gerais, Brazil,Pesq. Vet. Bras.
  • [17] McMillan, K. et al. (2016), C-haracterization of S. aureus f-rom raw milk in Victoria, Australia,BMC Microbiol.
  • [18] Lowy, F. D. (2003), Antimicrobial resistance: The example of S. aureus,J. Clin. Invest.
  • [19] Liu, H. et al. (2017), Prevalence and AMR of S. aureus in dairy herds in northern China,J. Dairy Sci.
  • [20] Li, T. et al. (2017), Molecular c-haracteristics of S. aureus causing bovine mastitis,Front. Cell. Infect. Microbiol.
  • [21] Larsen, A. R.; Stegger, M.; Sørum, M. (2008), spa typing f-rom mecA, spa and pvl multiplex PCR assay,Clin. Microbiol. Infect.
  • [22] Jamali, H. et al. (2015), Prevalence and AMR of S. aureus in raw milk and dairy products,Food Control
  • [23] Gomes, F.; Henriques, M. (2016), Control of Bovine Mastitis: Old and Recent Therapeutic Approaches,Curr. Microbiol.
  • [24] Foster, T. J. (2017), Antibiotic resistance in Staphylococcus aureus,FEMS Microbiol. Rev.
  • [25] Fishovitz, J.; Hermoso, J. A.; Chang, M.; Mobashery, S. (2014), Penicillin-binding protein 2a of MRSA,IUBMB Life
  • [26] EURL-AR (2012), Protocol for PCR amplification of mecA, mecC, spa and pvl,
  • [27] EUCAST (2017), Breakpoint tables for interpretation of MICs and zone diameters,
  • [28] Duc, H. M. et al. (2020), Bacteriophages and nisin against S. aureus biofilms,Appl. Microbiol. Biotechnol.
  • [29] Cuny, C.; Layer, F.; Strommenger, B.; Witte, W. (2011), Rare occurrence of MRSA CC130 with novel mecA homologue in humans,PLoS ONE
  • [30] CLSI (2020), Performance standards for antimicrobial susceptibility testing,
  • [31] Carfora, V. et al. (2016), MRSA and MSSA in dairy sheep and in-contact humans: An intra-farm study,J. Dairy Sci.
  • [32] Cam Thị Thu Hà; Phạm Hồng Ngân; Trương Lan Oanh; Nguyễn Thị Trang (2019), Khảo sát chất lượng sữa bò tươi tại xã Phù Đổng, Hà Nội,Tạp chí KHKT Thú y
  • [33] Basanisi, M. G.; La Bella, G.; Nobili, G.; Franconieri, I.; La Salandra, G. (2017), Genotyping of MRSA isolated f-rom milk and dairy products in South Italy,Food Microbiol.
  • [34] Alghizzi, M.; Shami, A. (2021), Prevalence of S. aureus and MRSA in milk and dairy products in Riyadh,Saudi J. Biol. Sci.
  • [35] Al-Ashmawy, M. A.; Sallam, K. I.; Abd-Elghany, S. M.; Elhadidy, M.; Tamura, T. (2016b), Prevalence, molecular c-haracterization, and antimicrobial susceptibility of MRSA f-rom milk (duplicate),Foodborne Pathog. Dis.
  • [36] Al-Ashmawy, M. A.; Sallam, K. I.; Abd-Elghany, S. M.; Elhadidy, M.; Tamura, T. (2016a), Prevalence, molecular c-haracterization, and antimicrobial susceptibility of MRSA f-rom milk,Foodborne Pathog. Dis.