Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,443,019
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây lương thực và cây thực phẩm

Võ ThịTrà My, Châu Thanh Nhã, Trần Lộc Thụy, Trần Thị Thanh Xà, Võ Thanh Toàn(2), Nguyễn Khắc Thắng, Nguyễn Thúy Kiều Tiên(1), Trần Ngọc Thạch

Ảnh hưởng của điều kiện mặn tới số lượng, chiều dài, chiêu rộng và sự đóng mở khí khổng ở một số giống lúa

Effect of salinitystress on stomatal density, length, width and aperture in rice varieties

Nông nghiệp & Phát triển nông thôn

2022

05

3 - 9

1859-4581

Để làm sáng tỏ phản ứng của khí khổng dưới điều kiện stress mận phục vụ cho công tác chọn giống thích ứng với biến đổi khí hậu. Kết quả nghiên cứu ghi nhận được dưới ảnh hưởng của điều kiện mặn. khí khổng các giống lúa kháng và nhiẻm biểu hiện phản ứng khác nhau, về số lượng khí khổng (SLKK) dưới điều kiện mặn 6%0, các giống nhiễm có xu hướng giảm > 50% SLKK. Một số giống kháng như: Pokkali, Đốc Phụng, OM7, OM44 có SLKK gần như không đổi, các giống kháng còn lại có SLKK giảm với tỷ lệ rất thấp. Môi trường mặn làm thay đổi kích thước khí khổng (KTKK) (như tăng hoặc giảm về chiều dài và chiều rộng). SLKK tương quan nghịch vói chiều dài khí khổng (CDKK) (SLKK giảm thi CDKK tăng), về phản ứng đóng/mở của khi khổng dưới ảnh hưởng của mặn 6%0, ở các giống kháng được ghi nhận khí khổng duy tri trạng thái mở, giống nhiễm khí khổng vần đóng. Kết quả trên cho thấy, stress mặn làm ảnh hưởng đến cơ sở sinh lý của tế bào khí khổng và phàn ứng đối nghịch của các giống kháng và nhiễm.

To elucidate the response of stomata under salinity stress for climate change adaptation. This study showed that under the influence of salinity conditions, the stomata ofresistant and susceptible rice varieties showed different responses. The number of stomata in sensitive varieties under a 6%0 salinity condition decreased by > 50% stomata density. Some resistant varieties such as Pokkali, Doc Phung, OM7 and OM44 had almost unchanged stomata density, while the remaining resistant varieties had a low reduction in stomata density. The salinity condition changes the stomatai size (such as increasing or decreasing in length and width). Stomata density is negatively correlated with stomatai length. Regarding the opening/closing response of stomata under the influence of 6%0 salinity, the resistant varieties stayed open while the susceptible varieties remained closed at the same salinity condition. These results show that salinity stress affects the physiological basis of stomata cells and the opposing responses of resistant and infected varieties.

TTKHCNQG, CVv 201

  • [1] Yin X. J.; Biswal A. K.; Dionora J.; Perdigon K. M.; Balahadia C. P.; Mazumdar S.; Chater C.; Lin H. C.; Coe R. A.; Kretzschmar T. (2017), CRISPR - Cas9 and CRISPR - Cpf1 mediated targeting of a stomatal developmental gene EPFL9 in rice.,Plant Cell Reports 36: 745– 757.
  • [2] Urban J; Ingwers MW; McGuire MA; Teskey RO. (2017), Increase in leaf temperature opens stomata and decouples net photosynthesis f-rom stomatal conductance in Pinus taeda and Populus deltoides x nigra.,J Exp Bot. Mar 1; 68 (7): 1757-1767. doi: 10.1093/jxb/erx052. PMID: 28338959; PMCID: PMC5444456.
  • [3] Scarpeci; T. E.; Zanor; M. I.; Valle; E. M. (2017), Estimation of Stomatal Aperture in Arabidopsis thaliana Using Silicone Rubber Imprints.,Bio-protocol 7(12): e2347.DOI: 10.21769/BioProtoc.2347.
  • [4] Shabala; S.; Munns; R. (2012), Salinity stress: physiological constraints and adaptive mechanisms.,Plant stress physiology 1 (1), 59 – 93.
  • [5] Peng; S.; Laza; R. C.; Khush; G. S.; Sanico; A. L.; Visperas; R. M.; Garcia; F. V. (1998), Transpiration efficiencies of indica and improved tropical japonica rice grown under irrigated conditions.,Euphytica 103, 103 – 108.
  • [6] Xu Y; This D; Pausch RC; Vonhof WM; Coburn JR; Comstock JP; McCouch SR. (2009), Leaf - level water use efficiency determined by carbon isotope discrimination in rice seedlings: genetic variation associated with population structure and QTL mapping.,Theor Appl Genet 118: 1065 - 1081.
  • [7] Oshumi A; Kanumura T; Homma K; Horie T; Shiraiwa T. (2007), Genotypic variation of stomatal conductance in relation to stomatal density and length in rice (Oryza sativa L.).,Plant Prod Sci 10 (3): 322 – 328.
  • [8] Liu X.; Mak M.; Wang F.; Chen G.; Veljanoski F.; Wang G.; Shabala S.; Zhou M.; Chen Z. H. (2014), Linking stomatak traits and expression of slow anion channel genes HvSLAH1 and HvSLAC1 with grain yield for increasing salinity tolerance in barley.,Front Plant Sci 5: 634.
  • [9] Lawson T; Simkin AJ; Kelly G; Granot D. (2014), Mesophyll photosynthesis and guard cell metabolism impacts on stomatal behavior.,New Phytol 203: 1064 - 1081.
  • [10] Kiani-Pouya; A.; Rasouli; F.; Rabbi; B.; Falakboland; Z.; Yong; M.; Chen; Z.-H.; Shabala; S. (2020), Stomatal traits as a determinant of superior salinity tolerance in wild barley.,Journal of Plant Physiology, 153108. doi: 10.1016/j.jplph.
  • [11] Kanemura T; Homma K; Ohsumi A; Narisu H; Shiraiwa T; Ebana K; Uga Y; Kojima Y; Fukuoka S. (2005), Analysis of genetic variability in yield-related traits of rice using global core collection.,II Leaf photosy.
  • [12] Huang X. Y.; Chao D. Y.; Gao J. P.; Zhu M. Z.; Shi M.; Lin H. X. (2009), A previously unknown zinc finger protein, DST, regulates drought and salt tolerance in rice via stomatal aperture control.,Genes Dev., 23, pp. 1805 - 1817.
  • [13] Glenn; B. Gregorio; D. Senadhira; R. D. Mendoza. (1997), Screening rice for salinity tolerance International Rice Research Institute, Manila, Philippines.,Discussion paper, No. 22: 1 - 30.
  • [14] Farquhar GD; Schulze ED; Küppers M. (1980), Responses to humidity by stomata of Nicotiana glauca and Corylus avellana L. are consistent with the optimization of carbon dioxide uptake with respect to water loss.,Aust. J. Plant Physiol 7: 315-327.
  • [15] Cowan IR. (1977), Stomatal behaviour and environment.,Adv Bot Res 4:117 – 228.
  • [16] Chen H; Zhao X; Zhai L; Shao K; Jiang K; Shen C; Chen K; Wang S; Wang Y; Xu J. (2020), Genetic Bases of the Stomata - Related Traits Revealed by a Genome-Wide Association Analysis in Rice (Oryza sativa L.).,Front Genet. ; 11: 611. doi: 10.3389/fgene.2020.00611. PMID: 32582301; PMCID: PMC7296080.
  • [17] Chatterjee; J.; Thakur; V.; Nepomuceno; R. (2020), Natural Diversity in Stomatal Features of Cultivated and Wild Oryza Species.,Rice 13. https://doi.org/10.1186/s12284-020-00417-0.
  • [18] Caine R. S.; Yin X.; Sloan J.; Harrison E. L.; Mohammed U.; Fulton T. (2019), Rice with reduced stomatal density conserves water and has improved drought tolerance under future climate conditions.,New Phytol. 221 371 - 384.10.1111/nph.15344.