



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây rau, cây hoa và cây ăn quả
Phạm Hồng Minh, Nguyễn Văn Khiêm, Phạm Xuân Hội(1)
Đa dạng di truyền nguồn gen cây gấc bằng các tính trạng hình thái - nông học
Genetic diversity among the accessions of Momordica cochinchinensis based on agro-morphological traits
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2022
04
19 - 26
1859 - 1558
Trong nghiên cứu này, đa dạng di truyền trong số 40 mẫu giống/dòng gấc (Momordica cochinchinensis) ở Việt Nam đã được đánh giá bằng các chỉ thị hình thái - nông học. Tỷ lệ mẫu giống khi chín có vỏ quả đỏ cam chiếm 55,0%, đỏ (30,0%), cam (15,0%). Mật độ gai trung bình chiếm 60,0%, thưa (25,0%), dầy (15,0%). Hình dạng quả cầu - bầu dục chiếm 42,5%, bầu dục (25,0%), nậm rượu (17,5%) và cầu (15,0%). Quả có khối lượng thay đổi từ 500 g đến 2.700 g/quả. Trọng lượng hạt từ 1,15 mg đến 4,35 mg/hạt, chiều dài hạt từ 16,16 mm đến 36,96 mm, với 9 đến 54 hạt/quả. Phiến lá có 3 thùy chiếm 87,5%, 5 thùy (12,5%). Hệ số tương đồng di truyền dao động từ 0,11 - 1,00. Ở hệ số tương đồng di truyền 0,4, 40 mẫu gấc được chia làm 3 nhóm chính. Nhóm 1 gồm 4 mẫu: LCA1, YB1, HCM1, HNA1. Nhóm 2 gồm 25 mẫu: LCA2, BG2, VP1, HNO1, BN2, TB3, NA1, HY1, HD4, HNA3, HNO4, HNO5, NB2, KT1, HD1, TH1, HNA4, TH2, HNA5, LA1, VP2, DL1, AG1, VP3, HY2. Nhóm 3 gồm 11 mẫu: BG1, BN1, HD2, HNO2, TB1, HD3, HNA2, HNO3, NB1, TB2, NA2. Như vậy, các tính trạng hình thái - nông học là những chỉ thị hữu ích được sử dụng để đánh giá đa dạng di truyền nguồn gen phục vụ chọn giống gấc.
In the present study, genetic diversity among 40 accessions of Gac (M. cochinchinensis) in Vietnam was evaluated using agro-morphological traits. The percentage of accessions with red - orange peel color at ripening accounted for 55.0%, red (30.0%), orange (15.0%). Fruit surface was categorised based on the spike density as being dense (15.0%), medium (60.0%) and sparse (15.0%). Fruit shapes were categorised as globose (15.0%), globose - oval (42.5%), oval (25.0%), tapered (17.5%). Fruit weight varied f-rom 500 g - 2700 g/fruit. Seed color was classified as blackish brown (75.0%), brown (10.0%) and black (15.0%). Seed weight ranged f-rom 1.15 - 4.35 mg/seed, 16.16 mm to 36.96 mm in length, with 9 - 54 seeds/fruit. Leaf blade with 3 lobes accounted for 87.5%, 5 lobes (12.5%). The genetic similarity coefficient based on the morphological traits ranged f-rom 0.11 to 1.00. At genetic similarity coefficient of 0.4; 40 accessions of gac were divided into 3 main groups. Group 1 included 4 accessions: LCA1, YB1, HCM1, HNA1. Group 2 included 25 accessions: LCA2, BG2, VP1, HNO1, BN2, TB3, NA1, HY1, HD4, HNA3, HNO4, HNO5, NB2, KT1, HD1, TH1, HNA4, TH2, HNA5, LA1, VP2, DL1, AG1, VP3, HY2. Group 3 included 11 accessions: BG1, BN1, HD2, HNO2, TB1, HD3, HNA2, HNO3, NB1, TB2, NA2. Thus, the agro-morphological traits are useful markers to evaluate the genetic diversity of Gac genetic resources for breeding.
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Wimalasiri D.; Piva T.; Urban S.; Tien Huynh (2016), Morphological and genetic diversity of Momordica cochinchinenesis (Cucurbitaceae) in Vietnam and Thailand.,Genetic Resources and Crop Evolution, 63 (1): 19-33.
- [2] Pham Duc Toan; Huynh Van Biet; Vo Thi Thuy Hue; Huynh Dang Sang; Bui Minh Tri; Bui Cach Tuyen (2018), Analysis of genetic diversity of gac [Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng] in Southern Vietnam using fruit - morphological and microsatellite markers.,Australian Journal of Crop Science, 12 (12): 1890-1898.
- [3] Pham Duc Toan; Vo Thi Thuy Hue; Huynh Van Biet; Bui Minh Tri; Bui Cach Tuyen (2017), Genetic diversity of gac [Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng] accessions collected f-rom Mekong delta of Vietnam revealed by RAPD markers.,Australian Journal of Crop Science, 11 (02): 206 - 211.
- [4] Rohlf; F.J. (1992), NTSYS - pc: Numerical taxonomy and multivariate analysis system.,Version 2.1. Applied Biostatistics
- [5] Sanwal S.; Yadav R.; Rai N.; Yadav D.; Singh P. (2007), Genetic diversity and interrelation analysis in sweet gourd (Momordica cochinchinensis) genotypes of Northeast India.,Journal of Vegetation Science, 34 (1): 64-66.
- [6] Ishida; B.K.; Turner C.; Chapman M.H.; McKeon T.A. (2004), Fatty acid and carotenoid composition of gac (Momordica cochinhinensis Spreng) fruit.,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52: 274-279.
- [7] Ganesh S.; Thangavelu S. (1995), Genetic divergence in sesame (Sesamum indicum).,Madras Agricultural Journal, 82: 263-265.
- [8] Dey; S.S.; Singh; A.K.; Chandel; D.; Behera; T.K. (2006), Genetic diversity of bitter gourd (Momordica c-harantia L.) genotypes revealed by RAPD markers and agronomic traits.,Scientia Horticulturae, 109: 21-28.
- [9] Bootprom N.; Songsri P.; Suriharn B.; Lomthaisong K.; Lertrat K. (2015), Genetics diversity based on agricultural traits and phytochemical contents in spiny bitter gourd (Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng).,SABRAO Journal of Breeding and Genetics, 47 (3): 278-290.
- [10] Bootprom N.; Songsri P.; Suriharn B.; C-hareonsap P.; Sanitchon J.; Lertrat K. (2012), Molecular diversity among se-lected Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng accessions using RAPD markers.,SABRAO Journal of Breeding and Genetics, 44 (2): 406-417.
- [11] Bharathi; L.K.; John; K.J. (2013), Momordica genus in Asia - An Overview.,
- [12] Bharathi L.K; Parida S.; Munshi A.; Behera T.K; Raman K.; Mohapatra T. (2012), Molecular diversity and phenetic relationship of Momordica spp. of Indian occurrence.,Genetic Resources and Crop Evolution, 59 (5): 937-948.
- [13] Behera T.K; Gaikwad A.; Saxena S.; Bharadwaj C.; Munshi A. (2012), Morphological and molecular analyses define the genetic diversity of Asian bitter gourd (Momordica c-harantia L.).,Australian Journal of Crop Science, 6 (2): 261-267.
- [14] Behera; T.K; John; K.J; Bharathi; L.K.; Karuppaiyan; R. (2011), Momordica.,Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources.