



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Bảo vệ thực vật
Lê Uyển Thanh(2), Tô Lan Phương, Trần Đình Giỏi(1), Nguyễn Đức Độ
Đánh giá hiệu quả kiểm soát bệnh của vi khuẩn bản địa đối kháng triển vọng đối với bệnh đốm lá (Xanthomonas spp.) trên cây hoa hồng (Rosa spp.)
Evaluation of disease control efficiency of the potential indigenous antagonistic bacteria against the leaf spot pathogen (Xanthomonas spp.) on rose (Rosa spp.)
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
10
94 - 98
1859 - 1558
Trong điều kiện ngoài đồng, kết quả đánh giá hiệu quả kiểm soát bệnh của ba dòng vi khuẩn X61, G24 (Bacillus subtilis) và T265 (Paenibacillus elgii) đối với ba dòng XR13, XR9, XR18 (Xanthomonas spp.) gây bệnh đốm lá trên cây hoa hồng đã ghi nhận các nghiệm thức có xử lý với vi khuẩn đối kháng đều đạt hiệu quả kiểm soát bệnh cao. Trong đó, dòng X61 và T265 có hiệu quả giảm bệnh tương đương nhau, dao động từ 58,3% đến 65,2%. Với hiệu quả giảm bệnh cao nhất, dòng G24 lần lượt đạt 74,5%, 75,7% và 75,6% đối với XR13, XR9 và XR18, tương ứng. Phân tích chỉ số AUDPC của X61, T265, G24 đều ghi nhận thấp hơn từ 2,1 đến 5 lần so với nghiệm thức chỉ lây bệnh. Trong đó, dòng G24 đạt chỉ số AUDPC thấp hơn từ 1,6 đến 2 lần so với X61 và T265. Nhìn chung, có thể sử dụng ba dòng vi khuẩn đối kháng G24, X61, T265 để kiểm soát bệnh đốm lá do Xanthomonas spp. gây ra trên cây hoa hồng. Trong đó, dòng G24 đạt hiệu quả kiểm soát bệnh cao nhất và có tiềm năng được sử dụng như tác nhân kiểm soát bệnh sinh học trên cây trồng.
In the field conditions, the evaluation of disease control efficency of three strains of antagonistic bacteria including X61, G24 (Bacillus subtilis), and T265 (Paenibacillus elgii) against three strains of XR13, XR9, XR18 (Xanthomonas spp.) causing leaf spot on rose showed that treatments with antagonistic bacteria achieved high disease control efficiency. In particular, the strains X61 and T265 had similar disease reduction efficiencies ranging f-rom 58.3% to 65.2%. For disease reduction efficiency, the strain G24 reached the highest as 74.5%, 75.7%, and 75.6% against XR13, XR9, and XR18, respectively. Analysis of the AUDPC index f-rom applying X61, T265, G24 was also found the lower AUDPC index about 2.1 to 5 times compared to the control with only infecting pathogen. Besides that, the strain G24 had the AUDPC index of 1.6 to 2 times lower than the strains X61 and T265. In general, three strains of antagonistic bacteria X61, G24, T265 can be used to control leaf spot disease caused by Xanthomonas spp. on rose. In which, the strain G24 achieves the highest disease control efficiency and has the potential to be used as a biological control agent on plants.
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Sharma; P.D. (2004), Plant pathology.,Rastogi Publicaton
- [2] Ryan; R.P.; F.-J. Vorhöelter; N. Potnis; J.B. Jones; M.- A. Van Sluys; A.J. Bogdanove; J.M. Dow (2011), Pathogenomics of Xanthomonas: understanding bacterium-plant interactions.,Nature Reviews Microbiology, 9: 344-355. https://doi.org/10.1038/ nrmicro2558.
- [3] Murate; L.S.; de Oliveira; A.G.; Higashi; A.Y.; Barazetti; A.R.; Simionato; A.S.; da Silva; C.S.; Simões; G.C.; Santos; I.M.O; Ferreira; M.R.; Cely; M.V.T.; Navarro; M.P.; Duin; V.F.F.; Nogueira; M.; Mello; J.C.P.; Leite; R.; Andrade; G. (2015), Activity of secondary bacterial metabolites in the control of citrus canker. ,Agricultural Sciences, 06: 295-303. http://dx.doi.org/10.4236/as.2015.63030.
- [4] Mirik; M.; Y. Aysan; Ö. Çinar (2008), Biological control of bacterial spot disease of pepper with Bacillus strains.,Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32: 381-390. Corpus ID: 56287490.
- [5] Le; D.K.; J. Kim; N.H. Yu; B. Kim; C.W. Lee; J.C. Kim (2020), Biological Control of Tomato Bacterial Wilt, Kimchi Cabbage Soft Rot, and Red Pepper Bacterial Leaf Spot Using Paenibacillus elgii JCK- 5075.,Frontiers in Plant Science, 11: 775. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00775.
- [6] Jeger; M.J.; S.L.H. Viljanen-Rollinson (2001), The use of the area under the disease-progress curve (AUDPC) to assess quantitative disease resistance in crop cultivars.,Theoritical and Applied Genetic, 102 (1): 32-40.
- [7] (2002), Standard evaluation system for rice.,
- [8] Huang; T.-P.; D. D.-S. Tzeng; A. C.L. Wong; C.-H. Chen; K.-M. Lu; Y.-H. Lee; W.-D. Huang; B.-F. Hwang; K.-C. Tzeng (2012), DNA polymorphisms and biocontrol of Bacillus antagonistic to citrus bacterial canker with indication of the interference of phyllosphere biofilms.,PLoS ONE, 7: e42124. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0042124.
- [9] Huang; C.-H.; G. E. Vallad; H. Adkison; C. Summers; E. Margenthaler; C. Schneider; J. Hong; J.B. Jones; K. Ong; D.J. Norman (2013), A novel Xanthomonas sp. causes bacterial spot of rose (Rosa spp.).,Plant Disease, 97: 1301-1307. https://doi.org/10.1094/ PDIS-09-12-0851-RE.
- [10] Ghazalibiglar; H.; J.G. Hampton; E.Z. Jong; A. Holyoake (2015), Evaluation of Paenibacillus spp. isolates for the biological control of black rot in Brassica oleracea var. capitate (cabbage).,Biocontrol Science and Technology, 26 (4): 504-515. https://doi.org/10.1080/09583157.2015.1129052.
- [11] Fira D.; I. Dimkic; T. Berić; J. Lozo; S. Stankovic (2018), Biological control of plant pathogens by Bacillus species.,Journal of Biotechnology, 285: 44-55. https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2018.07.044.
- [12] Abbott; W.S. (1925), A method for computing the effectiveness of an insecticide.,Journal of Econmic Entomology, 18: 265-269.
- [13] Lê Uyển Thanh; Tô Lan Phương; Trần Đình Giỏi; Nguyễn Đức Độ (2021), Phân lập và xác định vi khuẩn từ vùng sinh thái bản địa có khả năng đối kháng với Xanthomonas spp. gây bệnh đốm lá trên cây hoa hồng (Rosa spp.).,Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 2: 29-35.
- [14] Nguyễn Thị Thu Cúc; Trần Thị Thu Thủy (2014), Dịch hại trên hoa hồng, cúc, mai, vạn thọ.,