Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  25,604,528
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây rau, cây hoa và cây ăn quả

Trịnh Xuân Việt, Lê Văn Hòa(1)

Ảnh hưởng của calcium cloride, boric acid và brassinolide xử lý trước thu hoạch đến màu sắc vỏ và thời gian bảo quản trái quýt Hồng

Effects of calcium chloride, boric acid, brassinolide as preharvest spraying on the improvement of peel color and storage duration of ‘Hong’ mandarin fruits

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2022

03

54 - 60

1859 - 1558

Nghiên cứu cải thiện màu sắc vỏ trái cũng như phẩm chất của quýt Hồng nhằm nâng cao giá trị thương phẩm và đáp ứng nhu cầu của người tiêu dùng. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên với bảy nghiệm thức: CaCl2 (1.000 và 2.000 ppm); H3BO3 (50 và 100 ppm); Brassinolide (1 và 1,5 ppm) và đối chứng (phun nước), ba lần lặp lại, mỗi lần lặp lại là hai cây, các nghiệm thức được xử lý ở thời điểm 120, 113 và 105 ngày trước khi thu hoạch. Khi đạt độ chín thu hoạch, mẫu trái được thu và bảo quản ở điều kiện nhiệt độ phòng trong năm tuần tại Phòng thí nghiệm Sinh lý Thực vật, Trường Đại học Cần Thơ. Kết quả cho thấy, nghiệm thức Brassinolide nồng độ từ 1 - 1,5 ppm có tác dụng làm chuyển đổi màu xanh vỏ trái quýt Hồng thành màu vàng đồng rất đẹp, đồng thời làm gia tăng chất lượng trái quýt Hồng khi phân tích các chỉ tiêu phẩm chất (độ Brix, pH, vitamin C) và kéo dài được thời gian tồn trữ sau thu hoạch so với nghiệm thức thí nghiệm.

Study on improvement of the peel color as well as the quality of ‘Hong’ mandarin aimed to enhance the commercial value and meet the consumers’ requirements. The experiment was arranged in a completely randomized design with seven treatments: CaCl2 (1,000 and 2,000 ppm); H3BO3 (50 and 100 ppm); Brassinolide (1 and 1.5 ppm) and control (water spraying) with three replicates, two trees each, treatments at 120, 113 and 105th day before harvesting. When ripening, fruits were collected and stored at room temperature for five weeks at the Plant Physiology Laboratory, Can  Tho University. The results showed that the Brassinolide treatment with concentrations f-rom 1 to 1.5 ppm had the effect of converting the green color into a very beautiful copper-yellow color of ‘Hong’ mandarin fruits, and at the same time increasing the quality parameters (Brix, pH, vitamin C) and prolong the post-harvest storage duration compared to the other treatments.

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Zhu F.; Yun Z.; Ma Q. (2015), Effects of exogenous 24-epibrassinolide treatment on postharvest quality and resistance of Satsuma mandarin (Citrus unshiu).,Postharvest Biology and Technology, 100: 8-15.
  • [2] Zaharah S.S.; Singh Z.; Symons G.M.; Reid J.B. (2012), Role of brassinosteroids, ethylene, abscisic acid, and indole - 3 - acetic acid in mango fruit ripening.,Journal of Plant Growth Regulation, 31: 363-372. DOI 10.1007/s00344-011-9245-5.
  • [3] Xu F.; Xi Z.M.; Zhang H.; Zhang C.J.; Zhang Z.W. (2015), Brassinosteroids are involved in controlling sugar unloading in Vitis vinifera ‘Cabernet Sauvignon’ berries during véraison.,Plant Physiology and Biochemistry, 94: 197-208.
  • [4] Wu C.; Trieu A.; Radhakrishnan P.; Kwok S.F.; Harris S.; Zhang K.; Wang J.; Wan J.; Zhai H.; Takatsuto S.; Matsumoto S.; Fujioka S.; Feldmann K.A.; Pennell R.I. (2008), Brassinosteroids regulate grain filling in rice.,Plant Cell, 20: 2130-2145.
  • [5] Wang C.F.; You Y.; Chen F.X.S.; Wang J.; Wang J.S. (2004), Adjusting effect of brassinolide and GA (4) on the orange growth.,Acta Agriculturae Universitatis Jiangxiensis, 26: 759-762.
  • [6] Tong H.; Chu C. (2018), Functional specificities of brassinosteroid and potential utilization for crop improvement.,Trends in Plant Science, 23: 1016-1028.
  • [7] Roghabadi M.A.; Pakkish Z. (2014), Role of brassinosteroid on yield, fruit quality and postharvest storage of ‘TakDanehe Mashhad’ sweet cherry (Prunus avium L.).,Agricultural Communication, 2: 49-56.
  • [8] Nirmal K. M.; Ram A.; Jitendra S.; Uma P.; Kalpana C.; Arghya M. (2019), Effects of brassinosteroids application on quality and storage of fruits.,Trends & Prospects in Post Harvest Management of horticultural crops. 65-80.
  • [9] Murlimanohar B.; Nagaraja A.; Srivastav M.; Meena N.K.; Kumar M.S.; Kumar A.; Sharma R.R. (2018), Pleiotropic influences of brassinosteroids on fruit crops: a review.,Plant Growth Regulation. Springer. https://doi.org/10.1007/s10725-018-0471-8.
  • [10] Mandava B.; Wang Y. (2016), Effect of brassinosteroids on cherry maturation firmness and fruit quality.,Acta Horticulturae, 1139: 451-458.
  • [11] Luan L.Y.; Zhang Z.W.; Xi Z.M.; Huo S.S.; Ma L.N. (2016), Brassinosteroids regulate anthocyanin biosynthesis in the ripening of grape berries.,South African Journal of Enology and Viticulture, 34: 196- 203.
  • [12] Gomes MDMA; Campostrini E.; Leal N.R.; Viana AP; Ferraz T.M.; doNascimento Siqueira L.; Rosa R.C.C.; Netto A.T.; Nunez - Vázquez M.; Zullo M.A.T. (2006), Brassinosteroid analogue effects on the yield of yellow passion fruit plants (Passiflora edulis f. flavicarpa).,Scientia Horticulturae, 110: 235-240.
  • [13] Dhananjay; M.K. (2018), Effect of plant growth regulators on flowering, fruit set, yield and quality of custard apple (Annona squamosa L.).,International Journal of Chemiccl Studies, 6(4): 2381-2384.
  • [14] Champa W.H.; Gill M.I.S.; Mahajan B.V.C.; Arora N.K.; Bedi S. (2015), Brassinosteroids improve quality of table grapes (Vitis vinifera L.) cv. Flame Seedless.,Tropical Agricultural Research, 26: 368-379.
  • [15] Nguyễn Văn Phong (2001), Kỹ thuật làm mất màu xanh trái cam Sành.,
  • [16] Nguyễn Minh Chơn; Phan Thị Bích Trâm; Nguyễn Thị Thu Thủy (2005), Giáo trình thực tập sinh hóa.,