



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Nuôi trồng thuỷ sản
Trần Lê Cẩm Tú, Trần Thị Thanh Hiền, Yutaka Haga, Trần Minh Phú(1)
Xác định tỉ lệ năng lượng (protein: lipid) tối ưu của cá điêu hồng (Oreochromis SP.) trong điều kiện nhiệt độ - độ mặn cao
Khoa học (ĐH Cần Thơ)
2020
CĐ
29-37
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Watanabe, W.O., Ernst, D.H., Chasar, M.P., Wicklund, R.I., Olla, B.L. (1993), The effects of temperature and salinity on growth and feed utilization of juvenile, sex-reversed male Florida red tilapia cultured in a recirculating system,Aquaculture. 112: 309–320
- [2] Wang, Y., Guo, J., Li, K., Bureau, D.P. (2006), Effects of dietary protein and energy levels on growth, feed utilization and body composition of cuneate drum (Nibea miichthioides),Aquaculture. 252: 421–428
- [3] Wang, X.D., Li, E.C., Wang, S.F., Qin, J.G., Chen, X.F., Lai, Q.M., Chen, K., Xu, C., Gan, L., Yu, N., Du, Z.Y., Chen, L.Q. (2015), Protein-sparing effect of carbohydrate in the diet of white shrimp Litopenaeus vannamei at low salinity,Aquac. Nutr. 21: 904–912
- [4] Vũ Duy Giảng (2006), Giáo trình Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản,Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 142
- [5] Van Tien, N., Chinh, D.T.M., Huong, T.T.M., Phuong, T.H., Irvin, S., Glencross, B. (2016), Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of cobia, Rachycentron canadum,Aquaculture. 463: 193–200
- [6] Tuan, L.A., and K.C. William (2007), Optimum dietary protein and lipid specifications for juvenile malabar grouper (Epinephelus malabaricus),Aquaculture. 267: 129– 138
- [7] Trung, D.V., N.T. Diu, N.T. Hao and B.D. Glencross (2011), Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of tilapia (Oreochromis niloticus),Aquaculture. 320: 69-75
- [8] Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Hữu Bon, Lam Mỹ Lan và Trần Lê Cẩm Tú (2013), Nghiên cứu xác định nhu cầu protein và lipid của cá thát lát còm (Chitala chitala) giai đoạn giống,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.26: 196- 204
- [9] Trần Quốc Bình, Vũ Anh Tuấn, Lê Hữu Hiệp và Nguyễn Thúy An (2012), Nghiên cứu tỷ lệ tối ưu về protein và năng lượng trong thức ăn cho cá Chẽm (Lates calcarifer, Bloch 1970) giống,Viện Nghiên Cứu NTTS II
- [10] Trần Lê Cẩm Tú, Dương Kim Loan, Trang Tuấn Nhi và Trần Thị Thanh Hiền (2014), Xác định nhu cầu protein của cá kèo giống (Pseudapocryptes elongatus, Cuvier 1816) ở hai mức năng lượng,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thuỷ sản (1): 302 – 309
- [11] Souto, C.N, M.V.A. Lemos, G.P. Martins, J.G. Araújo, K.L.A.M Lopes and I.G. Guimarães (2013), Protein to energy ratios in goldfish (Carassius auratus) diets,Animal science and veterinary medicine. 37:550:558
- [12] Sardella, B.A., Matey, V., Cooper, J., Gonzalez, R.J., Brauner, C.J. (2004), Physiological, biochemical and morphological indicators of osmoregulatory stress in ‘California’ Mozambique tilapia (Oreochromis mossambicus × O. urolepis hornorum) exposed to hypersaline water,Journal of Experimental Biology. 207: 1399–1413
- [13] Samantaray, K. and S.S. Mohanty (1997), Interactions of dietary levels of protein and energy on fingerling snackehead Channa striata,Aquaculture 156: 241-249
- [14] Rodriguez, gustavo a. de oca montes, Román-reyes, J.C., Alanizgonzalez, A., Serna-Delval, C.O., Muñoz-Cordova, G., Rodríguez-González, H. (2015), Effect of salinity on three Tilapia (Oreochromis sp.) strains: hatching rate, length and yolk sac size,Int. J. Aquat. Sci. 6:, 96–106
- [15] Ngô Minh Dung (2018), Ứng dụng mô hình sinh hóa xác định nhu cầu năng lượng và protein để phát triển thức ăn cho cá lóc (Channa striata),Luận án Tiến sĩ ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ
- [16] Lupatsch, I., Kissil, G.W., Sklan, D., Pfeffer, E. (1998), Energy and protein requirements for maintenance and growth in gilthead seabream (Sparus aurata L.),Aquaculture Nutrition. 4: 165-173
- [17] Likongwe, J.S., Stecko, T.D., Stauffer Jr., J.R., Carline, R.F. (1996), Combined effects of water temperature and salinity on growth and feed utilization of juvenile Nile tilapia Oreochromis niloticus (Linneaus),Aquaculture. 146: 37–46
- [18] Lê Hồng Thắm, Võ Thị Thanh Bình và Lê Thanh Hùng (2013), Xác định nhu cầu protein trong thức ăn cá lăng nha (Mystus wyckioides, Chaux & Fang 1949) giai đoạn cá giống,Hội nghị Khoa học trẻ ngành Thủy sản toàn quốc lần thứ IV. Trường Đại Học Nông Lâm, TP Hồ Chí Minh, 80-86
- [19] Küçük, S., Karul, A., Yildirim, Ş., Gamsiz, K. (2013), Effects of salinity on growth and metabolism in blue tilapia (Oreochromis aureus),African J. Biotechnol. 12: 2715–2721
- [20] Josupeit, H. (2010), World supply and demand of tilapia,Food Agric. Organ. – FAO
- [21] Iqbal, K.J., Qureshi, N.A., Ashraf, M., Rehman, M.H.U., Khan, N., Javid, A., Abbas, F., Mushtaq, M.M.H., Rasool, F., Majeed, H. (2012), Effect of different salinity levels on growth and survival of Nile tilapia (Oreochromis niloticus),J. Anim. Plant Sci. 22: 919–922
- [22] Hassan, G.D.I., Salem, M., Younes, M.I., Heba, E.A.E. (2014), Combined Effects of Water Temperature and Salinity on Growth and Feed Utilization of Juvenile Red Tilapia (Oreochromis niloticus X O. aureus),World J. Zool. 9: 59–70
- [23] Halver, J.E. and R.W. Hardy (2002), Fish nutrition,International standard book, 824pp
- [24] Glencross, B., Hien, T.T.T., Phuong, N.T., Tu, T.L. (2011), A factorial approach to defining the energy and protein requirements of Tra Catfish, Pangasianodon hypothalamus,Aquac. Nutr. 17: 396–405
- [25] El-sayed, A.M., Mansour, C.R., Ezzat, A.A. (2003), Effects of dietary protein level on spawning performance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) broodstock reared at different water salinities,Aquaculture. 220: 619–632
- [26] Ngô Minh Dung và Trần Thị Thanh Hiền (2017), Nhu cầu duy trì và hiệu quả sử dụng protein, năng lượng của cá lóc (Channa striata),Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 53: 1-9
- [27] Catacutan, M. R., and Coloso, R. M. (1995), Effect of dietary protein to energy ratios on growth, survival, and body composition of juvenile Asian seabass, Lates calcarifer,Aquaculture. 131(1-2): 125-133
- [28] Bui, T.M., Phuong, N.T., Nguyen, G.H., De Silva, S.S. (2013), Fry and fingerling transportation in the striped catfish, Pangasianodon hypophthalmus, farming sector, Mekong Delta, Vietnam: A pivotal link in the production chain,Aquaculture. 388–391: 70–75
- [29] (2000), Official Methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists Arlington,
- [30] Aliyu-Paiko, M., R. Hashim and A.C. Shu-Chien (2010), Influence of dietary lipid/protein ratio on survival, growth, body indices and digestive lipase activity in Snakehead (Channa striatus, Bloch 1793) fry reared in recirculating water system,Aquac. Nutr. 16: 466-474