Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,654,793
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Lê Nguyễn Thiên Phúc, Nguyễn Minh Thành(1)

Đánh giá ảnh hưởng của các loại thảo dược lên tăng trưởng, tỷ lệ sống và chất lượng thịt của tôm chân trắng (Litopenaeus vannamei)

Effects of herbal extracts incorporated into commercial feed on growth performance, survival and meat quality ofthe white leg shrimp (Litopenaeus vannamei)

Nông nghiệp & Phát triển nông thôn

2022

08

73 - 80

1859-4581

Nghiên cứu đánh giá ảnh hưởng của dịch chiết của các loại thảo dược phối trộn vào thức ăn viên công nghiệp lên tăng trưởng, hệ số chuyển hóa thức ăn, tỷ lệ sống và chất lượng thịt của tôm chân trắng (Litopenaeus vannamei). Thí nghiệm được bố trí với 5 nghiệm thức bao gồm: i) Tỏi (Allium sativum)-, ii) Trà xanh (Camellia sinensis)-, iii) Rau má (Centella asiatica)-, iv) Trầu không (Piper betle); v) Lá lốt (Piper sarmentosum). Đối chứng là thức ăn viên cùng loại nhưng không trộn thảo dược. Sau 90 ngày nuôi thí nghiệm, nghiệm thức sử dụng rau má, trầu không và tỏi có kết quả cao nhất ở tất cả các chỉ tiêu khảo sát, bao gồm khối lượng gia tăng, tỷ lệ tăng trưởng, tốc độ tăng trưởng đặc trưng và tỷ lệ sống. Hệ số chuyển hóa thức ăn của tôm nuôi ở các nghiệm thức này cũng thấp hon các nghiệm thức còn lại. Tất cả chỉ tiêu khảo sát của nghiệm thức rau má, trầu không và tỏi đều sai khác có ý nghĩa thống kê so với đối chứng (P< 0,05). Đối với chỉ tiêu chất lượng thịt, hàm lượng đạm thô của tôm ở nghiêm thức sử dụng trầu không, rau má và tỏi cao hơn có ý nghĩa thống kê so với tôm đối chứng (P< 0,05), trong đó cao nhất là trầu không và rau má. Hàm lượng béo thô ở tất cả nghiệm thức sử dụng thảo dược đều thấp hơn đáng kể so với đối chứng (P< 0,05). Kết quả của nghiên cứu cho thấy tiềm năng sử dụng trầu không, rau má và tỏi trong nuôi tôm chân trắng nhằm cải thiện các chỉ tiêu tăng trưởng, tỷ lệ sống và chất lượng thịt.

This study evaluated the effects of herbal extracts incorporated in commercial feed on growth, feed conversion ratio, survival, and meat quality of the white leg shrimp (Litopenaeus vannamei). The experiments were set up with five herbal treatments in triplicate: i) Garlic (Allium sativum); ii) Green tea (Camellia sinensis); iii) Gotu kola (Centella asiatica); iv) Betel (Piper belli); v) Piper sarmentosum. Commercial shrimp feed was used as control. After 90 days of culturing, treatments used c. asiatica, p. betle and A. sativum brought statistically highest results (P < 0.05) regarding net weight gain (NWG), weight gain (WG), specific growth rate (SGR), and survival, while also brought significantly lowest feed conversion ratio (FCR) (P< 0.05) in comparison with other treatments. In addition, the percentage of crude protein in shrimp fed with c. asiatica, p. betle and A. sativum was statistically higher than the control (P< 0.05), with C. asiatica and p. betle as the highest ones. Moreover, all herb extracts reduced the crude fat level significantly (P< 0.05) in comparison with the control. Results of this study demonstrated the potential of using C. asiatica, P. betle and A. sativum extracts incorporated into commercial feed in white leg shrimp farming.

TTKHCNQG, CVv 201

  • [1] Zargari; A. (1997), Medicinal plants.,fourth edition, Tehran University Publications (In Persian lang).
  • [2] Yeh; Y. Y.; Liu; L. (2001), Cholesterol - Lowering Effect of Garlic Extracts and Organosulfur Compounds: Human and Animal Studies.,American Society for Nutritional Science. pp: 989 - 993.
  • [3] Xie; J.; Liu; B.; Zhou; Q. L.; Su; Y. T.; He; Y. J.; Pan; L. K.; Ge; X. P.; Xu; P. (2008), Effects of Anthraquinone extract f-rom rhubarb R. officinale Bail on the crowding stress response and growth of common carp (Cyprinus carpio var. Jian).,Aquaculture. 281: 5 - 11.
  • [4] Võ Đức Nghĩa; Lê Thị Thu An; Trần Thị Thu Sương; Nguyễn Phi Nam (2018), Ảnh hưởng của chế phẩm bokashi trầu đến tăng trưởng, tỷ lệ sống và hệ số chuyển đổi thức ăn của cá chạch bùn (Misgurnus anguillicaudatus Cantor, 1842).,Tạp chí Khoa học Đại học Huế: Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 127 (3B): 163 - 171.
  • [5] Vaseeharan; B.; Prasad; G. S.; Ramasamy; P.; Brennan; G. (2011), Antibacterial activity of Allium sativum against multidrug - resistant Vibrio harveyi isolated f-rom black gill - diseased Fenneropenaeus indicus.,Aquaculture International. 19: 531 - 539.
  • [6] Trịnh Thị Trang; Kim Văn Vạn; Trương Đình Hoài; Nguyễn Thanh Hải; Nguyễn Văn Giang; Nguyễn Ngọc Tuấn (2016), Phân lập và đánh giá hoạt tính kháng khuẩn của xạ khuẩn nội cộng sinh trên cây màng tang (Litsea cubeba) đối với vi khuẩn gây bệnh trên cá chép và rô phi.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 14 (12): 1886 - 1893.
  • [7] Tazikeh; T.; Kenari; A. A.; Esmaeili; M. (2019), Effects of fish meal replacement by meat and bone meal supplemented with garlic (Allium sativum) powder on biological indices, feeding, muscle composition, fatty acid and amino acid profiles of whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei).,Aquaculture research. 51 (2): 674 - 686.
  • [8] Tacon; A. G. J.; Cody; J. J.; Conquest; L. D.; Divakaran; S.; Forster; I. P.; Decamp; O. E. (2002), Effect of culture system on the nutrition and growth performance of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone) fed different diets.,Aquaculture Nutrition. (8): 121 - 139.
  • [9] Srivastava; S.; Pathak; P. H. (2012), Garlic (Allium sativum) Extract Supplementation Al-ters the Glycogen Deposition in Liver and Protein Metabolism in Gonads of Female Albino Rats.,International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 4 (2): 126 - 129.
  • [10] Samadi; L.; Zanguee; N.; Mousavi; S. M.; Zakeri; M. (2016), Effect of dietary Garlic extract on growth, feeding parameters, hematological indices and body composition of Litopenaeus vannamei.,Journal of the Persian Gulf. 7 (24): 29 - 41.
  • [11] Saleh; N. E.; Michael; F. R.; Toutou; M. M. (2015), Evaluation of garlic and onion powder as phyto - additives in the diet of sea bass (Dicentrarcus labrax).,The Egyptian Journal of Aquatic Research. 41: 211 - 217.
  • [12] Rao; Y. V.; Das; B. K.; Jyotyrmayee; P.; Chakrabarti; R. (2006), Effect of Achyranthes aspera on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hyd-rophila.,Fish and Shellfish Immunology. 3: 263 - 273.
  • [13] Piyanut; C.; Areechon; N.; Meunpol; O. (2020), Hepatopancreatic antioxidant enzyme activities and disease resistance of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) fed diet supplemented with garlic (Allium sativum) extract.,Agr. Nat. Resour. 54: 377 - 386.
  • [14] Oi; Y.; Imafuku; M.; Shishido; C.; Kominato; Y.; Nishimura; S.; Iwai.; K. (2001), Garlic supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet.,Nutrition Journal. 131: 2150 - 2156.
  • [15] Nguyễn Thị Thu Thủy; Trần Hoàng Bích Ngọc; Nguyễn Lê Hoài Nhân; Nguyễn Thị Ngọc Tĩnh (2016), Khả năng ức chế tăng trưởng của Vibrio spp. bởi một số dịch chiết có nguồn gốc thảo dược.,Tạp chí Nghề cá sông Cửu Long. 8: 82-91.
  • [16] Nguyễn Thị Hạnh; Phan Thị Vân; Phạm Thị Yến; Lê Thị Mây; Trương Thị Mỹ Hạnh (2021), Khả năng kháng khuẩn và phòng bệnh hoại tử gan tụy cấp ở tôm thẻ chân trắng (Penaeus vannamei) của Tỏi (Allum sativum) lên men.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp. 63 (2): 49 - 54.
  • [17] Lee; J. Y.; Gao; Y. (2012), Review of the application of garlic, Allium sativum, in aquaculture.,Journal of the World Aquaculture Society. 43 (4): 447 - 458.
  • [18] Huang; H.; Pan; L.; Pan; S.; Song; M. (2017), Effects of dietary herbal formulae combined by Astragalus polysacc-harides, chlorogenic acid and allicin in different combinations and proportions on growth performance, non ‐ specific immunity, antioxidant status, vibriosis resistance and damage indexes of Litopenaeus vannamei.,Aquaculture Research. 49 (2): 701 - 716.
  • [19] Hoseinifar; S. H.; Zare; P.; Merrifield; D. L. (2010), The effects of insulin on growth factors and survival of the Indian white shrimp larvae and postlarvae (Fenneropenaeus indicus).,Aquaculture Research. 41 (9): 348 - 352.
  • [20] (2021), Báo cáo xuất khẩu thủy sản Việt Nam năm 2020.,
  • [21] Gunalan B.; Nina Tabitha; S.; Soundarapandian P.; Anand; T. (2013), Nutritive value of cultured white leg shrimp Litopenaeus vannamei.,Full Length Research Paper. 5 (7): 166 - 171.
  • [22] Gebhardt; R.; Beck; H. (1996), Differential inhibitory effects of garlic derived organosulfur compounds on cholesterol biosynthesis in primary rat haematocyte culture.,Lipids 31: 1269 -1276.
  • [23] Erguig; M.; Yahyaoui; A.; Fekhaoui; M.; Dakki; M. (2015), The use of garlic in aquaculture.,European Journal of Biotechnology and Bioscience. 3 (8): 28 - 33.
  • [24] Dorothy; M. S.; Vungarala; H.; Sudhagar; A.; Reddy; A. K.; Majeedkutty; B. R. A. (2021), Growth, body composition and antioxidant status of Litopenaeus vannamei juveniles reared at different stocking densities in the biofloc system using inland saline groundwater.,Aquaculture research. 52 (6).
  • [25] Coote; T. A.; Hone; P. W.; Kenyon; R.; Maguire; G. B. (1996), The effect of different combinations of dietary calcium and phosphorus on the growth of juvenile Haliotis laeÕigata.,Aquaculture. 145: 267 – 279.
  • [26] (1995), Official methods of analysis.,16th ed. Association of Official Analytical Chemists.