Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,965,148
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Hoàng Minh Đức(2)(1), Trần Thị Khánh Hoà, Phạm Thuỳ Linh, Hoàng Minh Sơn

Phân lập vi khuẩn Campylobacter từ thịt gà và tính mẫn cảm của vi khuẩn này với kháng sinh

Antibiotic resistance profile of Campylobacter isolated from chicken meat

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

3

25

Mục tiêu của nghiên cứu này là xác định tỷ lệ mẫu thịt gà nhiễm vi khuẩn Campylobacter và khả năng kháng kháng sinh của vi khuẩn này. Kết quả kiểm tra 200 mẫu thịt gà thu thập từ các chợ trên địa bàn huyện Gia Lâm, thành phố Hà Nội, cho thấy có 38 mẫu dương tính với vi khuẩn Campylobacter. Trong số các chủng phân lập được thì chủng C. jejuni chiếm đa số với tỷ lệ là 81,58% (31/38); còn lại là chủng C. coli chiếm 18,42% (7/38). Tỷ lệ các chủng Campylobacter kháng kháng sinh cao nhất là đối với nalidixic acid (84,21%), ciprofloxacin (78,95%) và tỷ lệ kháng thấp nhất là đối với erythromycin và azithromycin (đồng tỷ lệ là 7,89%). Tất cả các chủng phân lập đều kháng từ 2 kháng sinh trở lên. Đáng chú ý là đã phát hiện một chủng C. jejuni kháng 12/13 loại kháng sinh thử nghiệm.

This study aimed to determine the contamination rate of chicken meat sample with Campylobacter and antibiotic resistance profile of this bacteria. A total of 200 chicken meat samples were collected at the traditional markets in Gia Lam district, Ha Noi City, of which there were 38 samples positive with Campylobacter. The result of biochemical test showed that among the isolated Campylobacter strains, the rate of C. jejuni and C. coli strains accounted for 81.58% (31/38) and 18.42% (7/38), respectively. The Campylobacter isolates in this study exhibited the highest antibiotic resistance rate to nalidixic acid (84.21%), ciprofloxacin (78.95%) and lowest resistance rate to erythromycin (7.89%) and azithromycin (7.89%). All the isolated strains were resistant to at least 2 antibiotics. Especially, a C. jejuni strain was found to be resistant to 12/13 antibiotics. 

  • [1] Zhao, S. et al. (2014), Novel Gentamicin Resistance Genes in Campylobacter in USA,J. Antimicrob. Chemother.
  • [2] Sáenz, Y. et al. (2000), Antibiotic Resistance in Campylobacter in Spain,Antimicrob. Agents Chemother.
  • [3] Wieczorek, K.; Osek, J. (2013), AMR Mechanisms among Campylobacter,Biomed Res. Int.
  • [4] Wieczorek, K.; Szewczyk, R.; Osek, J. (2012), Prevalence and AMR of Campylobacter f-rom Retail Meat in Poland,Vet. Med.
  • [5] Wanja, D. W. et al. (2023), AMR and Resistance Genes in Campylobacter f-rom Kenya,Int. J. Microbiol.
  • [6] Wang, Y. et al. (2016), Species Shift and MDR of Campylobacter in China,J. Antimicrob. Chemother.
  • [7] Trương Thị Hương Giang et al. (2020), Ô nhiễm và kháng kháng sinh Campylobacter trong chuỗi thịt gà Bắc Giang,Tạp chí KHKT Thú y
  • [8] Trần Thị Thanh Vân; Đoàn Thị Kim Phượng (2016), Tình hình nhiễm Campylobacter spp. trên thịt tại Đắk Lắk,Tạp chí KHKT Thú y
  • [9] (2007), TCVN 7715-1:2007 – Phát hiện Campylobacter spp.,
  • [10] (2002), TCVN 4833-1:2002 – Lấy mẫu thịt và sản phẩm thịt,
  • [11] Stella, S. et al. (2017), Prevalence of Thermophilic Campylobacter in Italian Poultry Meat,Food Microbiol.
  • [12] Sallam, K. I. (2007), Prevalence of Campylobacter in Chicken in Sapporo, Japan,Food Control
  • [13] Nachamkin, I.; Ung, H.; Li, M. (2002), Increasing Fluoroquinolone Resistance in C. jejuni, Pennsylvania,Emerging Infect. Dis.
  • [14] Marangoni, F. et al. (2015), Role of Poultry Meat in a Balanced Diet,Food Nutr. Res.
  • [15] Lưu Quỳnh Hương et al. (2020), Đánh giá ô nhiễm Campylobacter trên thân thịt gà tại Hải Phòng,Tạp chí KHKT Thú y
  • [16] Lay, K. S. et al. (2011), Prevalence and AMR of Campylobacter in Poultry in Phnom Penh, Cambodia,
  • [17] Keener, K. M. et al. (2004), Comprehensive Review of Campylobacter and Poultry Processing,
  • [18] Kanaan, M. H. et al. (2018), MDR Thermotolerant Campylobacter in Frozen Chicken in Baghdad,View Project
  • [19] Kanaan, H. G. et al. (2022), AMR of Thermotolerant Campylobacter f-rom Poultry in Baghdad,Arch. Razi Inst.
  • [20] Habib, I. et al. (2012), Campylobacter Contamination in Broiler Carcasses and Hygiene Correlation,Food Microbiol.
  • [21] Adler-Mosca, H. et al. (1991), Resistance to Quinolones in Campylobacteriosis Patients,Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis.
  • [22] Guyard-Nicodème, M. et al. (2023), Prevalence and Association of Campylobacter, Salmonella, and Blastocystis,Microorganisms
  • [23] Di Giannatale, E. et al. (2019), Thermotolerant Campylobacter in Chicken and Bovine Meat in Italy,PLoS ONE
  • [24] Giacomelli, M. et al. (2014), AMR of C. jejuni and C. coli f-rom Poultry in Italy,Microb. Drug Resist.
  • [25] Fraqueza, M. J. et al. (2014), AMR among Campylobacter f-rom Poultry Production Systems,Poultry Science
  • [26] Ewnetu, D.; Mihret, A. (2010), Prevalence and AMR of Campylobacter in Humans and Chickens in Ethiopia,Foodborne Pathog. Dis.
  • [27] EUCAST (2022), EUCAST Disk Diffusion Method Reading Guide,
  • [28] Engberg, J.; Keelan, M.; Gerner-Smidt, P.; Taylor, D. E. (2006), Antimicrobial Resistance in Campylobacter,In Aarestrup FM (Ed.)
  • [29] CLSI (2020), Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing,
  • [30] Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (2010), Preliminary FoodNet Data on Foodborne Pathogens – 2009,MMWR
  • [31] Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (2019), Foodborne Diseases Active Surveillance Network (FoodNet),
  • [32] Altekruse, S. F.; Tollefson, L. K. (2003), Human Campylobacteriosis: A Challenge for the Veterinary Profession,J. Am. Vet. Med. Assoc.
  • [33] Allos, B. M. (2001), Campylobacter Jejuni Infections: Up-date on Emerging Issues and Trends,Clinical Infectious Diseases