Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,965,148
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Hoàng Minh Đức(2)(1), Phạm Thuỳ Linh, Trần Thị Khánh Hoà, Hoàng Minh Sơn

Tỷ lệ nhiễm và tính kháng kháng sinh của vi khuẩn Escherichia Coli phân lập từ thịt bò và phân bò

Contamination rate and antibiotic resistance of Escherichia coli isolated from beef and cow feces

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

2

58

Vi khuẩn E. coli sản sinh men β-lactamases hoạt phổ rộng đang là mối nguy lớn đối với sức khoẻ cộng đồng. Thịt được coi là một trong các vector chính đưa vi khuẩn kháng kháng sinh từ vật nuôi sang người. Trong nghiên cứu này, 90 mẫu (35 mẫu thịt bò và 55 mẫu phân bò) đã được thu thập trên địa bàn thành phố Hà Nội để xác định sự hiện diện của vi khuẩn E. coli và tính kháng kháng sinh của các chủng vi khuẩn này. Kết quả nghiên cứu cho thấy tỷ lệ nhiễm E. coli trên thịt bò và phân bò là rất cao; lần lượt là 82,86% và 61,82%. Trong số 63 chủng E. coli phân lập được thì có tới 69,84% chủng kháng ít nhất 1 loại kháng sinh và 23 kiểu hình kháng đã được xác định. Tỷ lệ kháng cao nhất với tetracycline (42,86%), ampicillin (39,68%) sulfamethoxazole/trimethoprime (28,57%). Ngược lại, không có chủng kháng meropenem được ghi nhận. Đáng chú ý, 6 chủng E. coli phân lập từ thịt bò và phân bò trong nghiên cứu có khả năng sản sinh men ESBL và tất cả đều mang gen blaC 

E. coli producing extended-spectrum β-lactamases is a great danger to public health. Meat is considered to be one of the main vectors for transmissing antibiotic-resistant bacteria strains from animals to humans. In this study, 90 samples (35 beef and 55 cow feces samples) were collected in Ha Noi City to determine the contamination rate and antibiotic resistance profile of E. coli. The studied results showed that the contamination rate of beef and cow manure samples with E. coli was 82.86% and 61.82%, respectively. Among 63 isolated E. coli strains, there were 69.84% resistant to at least 1 antibiotic and 23 antibiotic patterns were identified. The highest resistance rate of the isolated E. coli strains to tetracycline was (42.86%), followed by ampicillin (39.68%), and sulfamethoxazole/trimethoprime (28.57%). On the contrary, the isolated E. coli strain resisting meropenem was not found. Notably, 6 isolates were found to be capable of producing ESBL and all of them haboured blaCTX-M-1gene.

  • [1] Zhao, C. et al. (2001), Prevalence of Campylobacter, E. coli, Salmonella in retail meats in D.C.,Appl. Environ. Microbiol.
  • [2] Zhang, Y.L. et al. (2021), High prevalence of blaCTX-M and blaSHV in E. coli f-rom beef cattle in China,Sci. Rep.
  • [3] World Health Organization (2019), Critically Important Antimicrobials for Human Medicine – 6th Revision,
  • [4] Wichmann, F. et al. (2014), Antibiotic resistance genes in dairy cow manure,mBio
  • [5] Trần Thị Hương Giang; Huỳnh Thị Mỹ Lệ (2012), Prevalence and virulence of E. coli f-rom meat in Hanoi,Tạp chí KH&PT
  • [6] Bộ KHCN (2002), TCVN 4833-1:2002 – Lấy mẫu và chuẩn bị mẫu thử thịt,
  • [7] Tamang, M.D. et al. (2012), ESBL and AmpC E. coli f-rom stray dogs in South Korea,Antimicrob. Agents Chemother.
  • [8] Tacconelli, E. et al. (2018), WHO priority list of antibiotic-resistant bacteria,Lancet Infect. Dis.
  • [9] Schmid, A. et al. (2013), ESBL-producing E. coli on Bavarian cattle farms,Appl. Environ. Microbiol.
  • [10] Sawant, A.A.; Sordillo, L.M.; Jayarao, B.M. (2005), Antibiotic usage in dairy herds in Pennsylvania,J. Dairy Sci.
  • [11] Sahoo, K.C. et al. (2012), Geographic variation in AMR E. coli f-rom stool, cow-dung, water,Int. J. Environ. Res. Public Health
  • [12] Ramadan, H. et al. (2020), AMR and MLST of E. coli f-rom humans and food in Egypt,Pathogens
  • [13] Bộ NN&PTNT (2011), QCVN 01-83:2011/BNNPTNT – Yêu cầu lấy mẫu bệnh phẩm động vật,
  • [14] O’Neil, J. (2014), Tackling a crisis for health and wealth of nations,The Review on AMR
  • [15] Nguyen, D.P. et al. (2016), Dissemination of ESBL and AmpC E. coli in HCMC (b),Biomed Res. Int.
  • [16] Nguyen, D.P. et al. (2016), Dissemination of ESBL and AmpC E. coli in HCMC (a),Biomed Res. Int.
  • [17] Musa, L. et al. (2020), AMR of E. coli and ESBL diffusion in meat chickens,Animals
  • [18] Massé, J. et al. (2021), AMR in E. coli f-rom fecal and manure samples in Québec,Front. Vet. Sci.
  • [19] Li, R. et al. (2013), Prevalence and c-haracterization of Salmonella in pigs, ducks, chickens,Int. J. Food Microbiol.
  • [20] Li, L. et al. (2017), ESBLs, quinolone and disinfectant resistance in E. coli f-rom RTE meats,Foodborne Pathog. Dis.
  • [21] Leverstein-van Hall, M.A. et al. (2011), Shared ESBL genes in Dutch patients and poultry,Clin. Microbiol. Infect.
  • [22] Le, Q.P. et al. (2015), ESBL-producing E. coli in meats and shrimp in Vietnam,Foodborne Pathog. Dis.
  • [23] Kawamura, K. et al. (2014), Molecular epidemiology of ESBL E. coli f-rom retail foods in Japan,Foodborne Pathog. Dis.
  • [24] Kaper, J.B.; Nataro, J.P.; Mobley, H.L.T. (2004), Pathogenic Escherichia coli,Nat. Rev. Microbiol.
  • [25] Hoài Phương, H. et al. (2008), Khảo sát gen kháng kháng sinh từ vi khuẩn phân lập từ thực phẩm,Tạp chí Y học TP. HCM
  • [26] Goyal, S.; Dhull, S.K.; Kapoor, K.K. (2005), Composting changes and compost maturity assessment,Bioresour. Technol.
  • [27] Fashae, K. et al. (2021), Molecular c-haracterization of ESBL E. coli in wild birds and cattle,BMC Vet. Res.
  • [28] EFSA (2008), EFSA zoonoses report on AMR in E. coli and Enterococcus spp.,EFSA Journal
  • [29] Cohen Stuart, J. et al. (2012), ESBL contamination in organic vs. conventional chicken meat,Int. J. Food Microbiol.
  • [30] CLSI (2018), Methods for antimicrobial testing of fastidious bacteria,
  • [31] CDC (2013), Antibiotic resistance threats in the United States,
  • [32] Bradford, P.A. (2001), ESBLs in the 21st century: c-haracterization and detection,Clin. Microbiol. Rev.
  • [33] Blanc, V. et al. (2006), ESBL- and class C β-lactamase-producing E. coli f-rom farms,Vet. Microbiol.
  • [34] Adzitey, F. et al. (2020), Prevalence and AMR of E. coli f-rom meat in Tamale, Ghana (b),Int. J. Food Sci.
  • [35] Adzitey, F. et al. (2020), Prevalence and AMR of E. coli f-rom meat in Tamale, Ghana (a),Int. J. Food Sci.