Lọc theo danh mục
liên kết website
Lượt truy cập
- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Công nghệ gen; nhân dòng vật nuôi;
Huỳnh Kỳ(3), Nguyễn Văn Thép, Văn Quốc Giang(1), Nguyễn Văn Mạnh, Trần In Đô(2), Huỳnh Như Điền, Lê Thị Hồng Thanh, Chung Trương Quốc Khang, Nguyễn Châu Thanh Tùng, Nguyễn Lộc Hiền, Phạm Thị Bé Tư
Hiệu quả dấu phân tử gene chức năng trong đánh giá tính trạng chất lượng giống lúa
The effectiveness of functional markers for evaluation of rice quality traits
Khoa học (Đại học Cần Thơ)
2021
4
119-130
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Zhou, H., Xia, D., & He, Y. (2019), Rice grain quality—traditional traits for high quality rice and health-plus substances,Molecular Breeding, 40, 1
- [2] Zhou, H., Li, P., Xie, W., Hussain, S., Li, Y., Xia, D., ... & He, Y. (2017), Genome-wide association analyses reveal the genetic basis of stigma exsertion in rice,Molecular plant, 10(4), 634-644
- [3] Zhou, Z., Robards, K., Helliwell, S., & Blanc-hard, C. (2017), Effect of storage temperature on rice thermal properties,Food Research International, 43(3), 709-715
- [4] Zhang, C., Zhu, J., Chen, S., Fan, X., Li, Q., Lu, Y., Wang, M., Yu, H., Yi, C., Tang, S., Gu, M., & Liu, Q. (2019), Wxlv, the Ancestral Allele of Rice Waxy Gene,Molecular Plant, 12, 1157-1166
- [5] Xie, L. Y., Lin, E. D., Zhao, H. L., & Feng, Y. X. (2016), Changes in the activities of starch metabolism enzymes in rice grains in response to elevated CO 2 concentration,International journal of biometeorology, 60(5), 727-736
- [6] Yoshihashi, T., Nguyen, H. T. T., & Kabaki, N. (2004), Area dependency of 2-acetyl-1-pyrroline content in an aromatic rice variety, Khao Dawk Mali 105,Japan Agricultural Research Quarterly, 38, 105–109
- [7] Statgraphics (1988), A statistical graphics software system,Disasters, 12, 304
- [8] Ramkumar, G., Sivaranjani, A. K. P., Pandey, M. K., Sakthivel, K., Shobha Rani, N., Sudarshan, I., Prasad, G. S. V., Neeraja, C. N., Sundaram, R. M., Viraktamath, B. C., & Madhav, M. S. (2010), Development of a PCR-based SNP marker system for effective se-lection of kernel length and kernel elongation in rice,Molecular Breeding, 26, 735-740
- [9] Nguyễn Thị Lang (2005), Nghiên cứu biến động di truyền trên hàm lượng amylose của gạo (Oryza Sativa L.),Tạp chí Khoa học công nghệ Nông nghiệp, 12, 24-20
- [10] Nguyễn Thị Lang & Bùi Chí Bửu (2004), Xác định gene fgr điều khiển tính trạng mùi thơm bằng phương pháp Fine Mapping với microsatellites,Hội nghị quốc gia về chọn tạo giống lúa
- [11] Nguyễn Ngọc Đệ (2008), Giáo trình cây lúa,
- [12] McKenzie, K. S., & Rutger, J. N. (1983), Genetic analysis of amylose content, alkali spreading score, and grain dimensions in rice,Crop Sci., 23, 306 – 313
- [13] Little, R. R., Hilder, G. B., & Dawson, E. H. (1958), Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice,Cereal Chem., 35:111-126
- [14] Khoomtong. A., & Noomhorm, A. (2015), Development of a Simple Portable Amylose Content Meter for Rapid Determination of Amylose Content in Milled Rice,Food Bioprocess Technology, 8(9), 1938-1946
- [15] Juliano, B. O., & Villareal, C. P. (1993), Grain quality evaluation of world rices,International Rice Research Institution
- [16] Juliano, B. O. (1971), A simplified assay for milled rice amylose,Cereal Sci. Today, 16, 334-360
- [17] Juliano, B. O. (1971), Rice chemistry and technology,The American Association of cereal chemists, Ine Mumesita, USA
- [18] Jenning, P. R., & Coffman, K. H. E. (1979), Rice improvement,IRRI
- [19] (2013), Standard Evaluation System for Rice (SES),Rice Science for a Better World. 31 pp
- [20] Harlan, J. R., De Wet, J. M. J., & Price, E. G. (1973), Comparative evolution of cereals,Evolution, 27(2), 311-325
- [21] Graham, R. (2002), A Proposal for IRRI to Establish a Grain Quality and Nutrition Research Center,IRRI Discussion Paper, No. 44. Los Banos (Philippines): International Rice Research Institute. 15p
- [22] Doyle, J. J., & Doyle, J. L. (1990), Isolation of plant DNA f-rom fresh tissue,Focus, 13-15
- [23] Cruz, N. D., & Khush, G. S. (2000), Rice grain quality evaluation procedures,In R.K. Singh, U. S. Singh, & G. S. Khush (Eds.), Aromatic rices (pp.15–28)
- [24] Calingacion, M., Laborte, A., Nelson, A., Resurreccion, A., Concepcion, J. C., Daygon, V. D., ... & Fitzgerald, M. (2014), Diversity of global rice markets and the science required for consumer-targeted rice breeding,PloS one, 9(1), e85106
- [25] Cai, X. L., Wang, Z. Y., Xing, Y. Y., Zhang, J. L., & Hong, M. M. (1998), Aberrant splicing of intron 1 leads to the heterogeneous 5′ UTR and decreased expression of waxy gene in rice cultivars of intermediate amylose content,The Plant Journal, 14, 459-465
- [26] Cai, H., Xu, D., Zhou, L., Cheng, J., Zhang, Z., Wu, J., & You, A. (2015), Development of PCRbased CNP marker of rice Waxy gene with confronting two-pair primers,Russian Journal of Genetics 51, 673-676
- [27] Cagampang, C. B., Perez, C. M., & Juliano, B. O. (1973), A gel consistency for eating quality of rice,Sci. Food. Agric, 24, 89-94
- [28] Bùi Chí Bửu & Nguyễn Thị Lang (2000), Một số vấn đề cần biết về gạo xuất khẩu,
- [29] Bradbury, L. M., Henry, R. J., Jin, Q., Reinke, R. F., & Waters, D. L. (2005), A perfect marker for fragrance geneotyping in rice,Molecular Breeding, 16(4), 279-283
