Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,158,960
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Kinh tế học; Trắc lượng kinh tế học; Quan hệ sản xuất kinh doanh

Lê Thị Hồng Phương(1), Nguyễn Hoàng Vũ

Các loại hình liên kết hợp tác của nông hộ trồng dâu - nuôi tằm trên địa bàn huyện An Lão, tỉnh Bình Định

The linkages of growing mulberry - raising silkworm households in An Lao district, Binh Dinh province

Nông nghiệp & Phát triển nông thôn

2022

11

92 - 101

1859-4581

Nghiên cứu này nhằm đánh giá thực trạng liên kết hợp tác của nông hộ trồng dâu - nuôi tằm tại huyện An Lão, tỉnh Binh Định. Các thông tin được điều tra trên 60 nông hộ trồng dâu - nuôi tằm bằng bảng hỏi bán cấu trúc, thảo luận nhóm và phỏng vấn sâu người am hiểu. Kết quả nghiên cứu cho thấy, có hai loại hình liên kết chính là liên kết ngang giữa các nông hộ và liên kết dọc giữa các tác nhân trong chuỗi cung ứng trồng dâu -nuôi tằm và tiêu thụ kén tằm thông qua 4 kênh tiêu thụ sản phẩm. Các mối quan hệ liên kết còn lỏng lẻo, chủ yếu thỏa thuận bằng miệng, không qua hợp đồng xảy ra phổ biến. Để thúc đẩy mối quan hệ liên kết chặt chẽ và hiệu quả hon, nghiên cứu đề xuất 4 giải pháp, đó là (1) sự vào cuộc của chính quyền địa phưong; (2) nâng cao năng lực của HTX nông nghiệp để thực hiện các hoạt động dịch vụ cung cấp đầu vào và tiêu thụ sản phẩm cho các hộ; (3) các hộ trồng dâu, nuôi tằm cần liên kết ngang họp tác thực hiện thống nhất quy trình kỹ thuật để nâng cao năng suất và chất lượng sản phẩm; (4) tăng cường liên kết hợp tác với các công ty, doanh nghiệp để tranh thủ sự hỗ trợ đầu tư, kỹ thuật và nắm bắt thông tin thị trường kịp thòi.

This study aims to evaluate the status of linkage of growing mulberry - raising silkworm households in An Lao district, Binh Dinh province. The data was surveyed on 60 households who participate in grow mulberry - raise silkworms by using semi-structured questionnaires, group discussion, and in - depth interviews. The research results showed clearly that there are two main types of linkage: horizontal linkage between production households and vertical links between producer households. Besides that, there are representatives involved in linking through 4 channels of product consumption. Non - contract purchase activities are common in the study area, so the link in production and consumption is still loose, mainly by word of mouth or households directly link with agencies. Therefore, the participation of local authorities in orienting the linkage between households and long - term cooperative groups to reach consumption contracts with external partners is an essential solution for the households’ growing mulberry - raising silkworms and participating in the silkworm cocoons market.

TTKHCNQG, CVv 201

  • [1] Wei; H. -L.; Wong; C. W.; Lai; K. -h. (2012), Linking inter - organizational trust with logistics information integration and partner cooperation under environmental uncertainty.,International Journal of Production Economics, 139 (2), 642 - 653.
  • [2] De Ruyter; K.; Moorman; L.; Lemmink; J. (2001), Antecedents of commitment and trust in customer - supplier relationships in high technology markets.,Industrial Marketing Management, 30 (3), 271 – 286.
  • [3] (2018), Chính sách khuyến khích phát triển hợp tác, liên kết trong sản xuất và tiêu thụ sản phẩm nông nghiệp.,Nghị định số 98/2018/NĐ-CP
  • [4] Thuy; H. T (2017), The role of the linkage in agricultural products production.,Journal of Eductation, 269.
  • [5] Nguyen; T. T. A (2010), Building cooperation models in Thanh Long production in Binh Thuan province.,Journal of Science and Technology, Da Nang University, 40 (5).
  • [6] Huang; G.-h.; Rao; Z.-w. (2011), Based on the Integration of the Agricultural Supply Chain Logistics Integration.,China Business and Market, 2, 29 - 32.
  • [7] Gulati; A.; Minot; N.; Delgado; C.; Bora; S. (2007), Growth in high-value agriculture in Asia and the emergence of vertical links with farmers.,Global supply chains: standards and the poor: how the globalization of food systems and standards affects rural development and poverty, 98 - 108.