



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Ung thư học và phát sinh ung thư
Nguyễn Thị Ngọc Lan, Tạ Thành Văn(1), Đặng Thị Ngọc Dung, Vũ Văn Quý, Nguyễn Thùy Linh, Nguyễn Thị Thu Liễu
Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm kiểu gen của người bệnh ung thư dạ dày tại 4 bệnh viện ở Hà Nội
Nutritional status and genetic characteristics of gastric cancer patients at four hospitals in Hanoi
Tạp chí Nghiên cứu y học (Đại học Y Hà Nội)
2021
11
63-71
2354-080X
TTKHCNQG, CVv 251
- [1] Song H-R, Kim HN, Kweon S-S, et al. (), Genetic variations in the PRKAA1 and ZBTB20 genes and gastric cancer susceptibility in a Korean population.,Mol Carcinog. 2013;52 Suppl 1:E155-160. doi:10.1002/mc.22063.
- [2] Gao C, Takezaki T, Wu J, et al (), Interaction between Cytochrome P-450 2E1 Polymorphisms and Environmental Factors with Risk of Esophageal and Stomach Cancers in Chinese.,Cancer Epidemiol Prev Biomark. 2002;11(1):29-34
- [3] Setiawan VW, Zhang ZF, Yu GP, et al. (), GSTT1 and GSTM1 null genotypes and the risk of gastric cancer: a case-control study in a Chinese population,Cancer Epidemiol Biomark Prev Publ Am Assoc Cancer Res Cosponsored Am Soc Prev Oncol. 2000;9(1):73-80.
- [4] Stolzenberg-Solomon RZ, Qiao Y-L, Abnet CC, et al (), Esophageal and gastric cardia cancer risk and folate- and vitamin B(12)- related polymorphisms in Linxian, China,Cancer Epidemiol Biomark Prev Publ Am Assoc Cancer Res Cosponsored Am Soc Prev Oncol. 2003;12(11 Pt 1):1222-1226
- [5] Kim J-I, Park Y-J, Kim K-H, et al. (), hOGG1 Ser326Cys polymorphism modifies the significance of the environmental risk factor for colon cancer,World J Gastroenterol WJG. 2003; 9(5):956-960. doi:10.3748/wjg.v9.i5.956.
- [6] Zhang L, Lu Y, Fang Y. (), Nutritional status and related factors of patients with advanced gastrointestinal cancer,Br J Nutr. 2014;111(7):1239-1244. doi:10.1017/ S000711451300367X.
- [7] Zhang H, Jin G, Li H, et al. (), Genetic variants at 1q22 and 10q23 reproducibly associated with gastric cancer susceptibility in a Chinese population.,Carcinogenesis. 2011;32(6):848- 852. doi:10.1093/carcin/bgr051.
- [8] Hr S, Hn K, Ss K, et al. (), Common genetic variants at 1q22 and 10q23 and gastric cancer susceptibility in a Korean population.,Tumour Biol J Int Soc Oncodevelopmental Biol Med. 2014;35(4). doi:10.1007/s13277-013-1409-4.
- [9] Wie G-A, Cho Y-A, Kim S-Y, Kim S-M, Bae J-M, Joung H. (), Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea,Nutr Burbank Los Angel Cty Calif. 2010;26(3):263-268. doi:10.1016/j. nut.2009.04.013.
- [10] Chu Thị Tuyết (), Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng- tiêu hóa có chuẩn bị tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013,Published online 2013
- [11] Trịnh Hồng Sơn (), Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày,Tạp Chí Y Học Thực Hành. 2013; 884(10):3-7
- [12] Dương Thị Phượng, Nguyễn Thùy Linh, Lê Thị Hương. (), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại bệnh viện Đại Học Y Hà Nội năm 2016.,Tạp Chí Nghiên Cứu Y Học. 106(1):10-15.
- [13] Rosania R, Chiapponi C, Malfertheiner P, Venerito M (), Nutrition in Patients with Gastric Cancer: An Up-date.,Gastrointest Tumors. 2016;2(4):178-187. doi:10.1159/000445188
- [14] Mariette C, De Botton M-L, Piessen G. (), Surgery in esophageal and gastric cancer patients: what is the role for nutrition support in your daily practice?,Ann Surg Oncol. 2012;19(7):2128-2134. doi:10.1245/s10434- 012-2225-6
- [15] Gavazzi C, Colatruglio S, Sironi A, Mazzaferro V, Miceli R. (), Importance of early nutritional screening in patients with gastric cancer.,Br J Nutr. 2011;106(12):1773-1778. doi:10.1017/S0007114511002509
- [16] Cancer today (), Accessed September 30, 2021.,http://gco.iarc.fr/today/home.
- [17] Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A. (), Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries.,CA Cancer J Clin. 2018;68(6):394- 424. doi:https://doi.org/10.3322/caac.21492.