Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,820,784
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Phạm Thành Công, Hoàng Thị Lan Anh, Đặng Diễm Hồng(1)

Sử dụng sinh khối Schizochytrium mangrovei PQ6 làm thức ăn cho luân trùng trong ương nuôi ấu trùng cá bống bớp (Bostrichthys sinensis, Lacepede, 1881)

Utilization ofschizochytrium mangrovei PQ6 as feed forrotiferbrachionus plicatilisin rearing black sleeper’s larvae (Bostrichthys sinensis, Lacepede, 1881)

Sinh học

2019

2

79-88

0866-7160

Sinh khối tươi S. mangrovei PQ6 đã được thử nghiệm sử dụng với các công thức khác nhau để nuôi luân trùng Brachionus plicatilis. Trong công thức 1, luân trùng được cho ăn men bánh mì, công thức 2, luân trùng được cho ăn hỗn hợp hai loài Nannochloropsis oculata, Chaetoceros gracilis, công thức 3, luân trùng được cho ăn sinh khối tươi S. mangrovei PQ6. Kết quả thu được đã cho thấy sinh khối từ S. mangrovei PQ6 có thể thay thế các thức ăn truyền thống như vi tảo quang tự dưỡng, nấm men bánh mì trong nuôi luân trùng B. plicatilis sử dụng trong ương nuôi ấu trùng cá bống bớp để nâng cao chất lượng con giống đáp ứng nhu cầu của thị trường.

Schizochytrium mangrovei PQ6 containsmany important polyunsaturated fatty acids,such as docosahexaenoic acid (DHA, C226-3), eicosahexaenoic acid (EPA, C20 5-3) and docosapentaenoic acid (DPA, C225-6). These fatty acidsare essential forsurvival and growth of many marinefish larvae. In this paper, fresh biomass of S. mangrovei PQ6 was used for culturing rotiferBrachionus plicatilis. In the first formula (L1), rotiferswere fed on baker’s yeast; in second formula(L2), rotifers werefed on mixed two microalgae, Nannochloropsis oculata and Chaetoceros gracilis; in the third formula (L3), rotifers werefed on S. mangroveiPQ6 biomass. Theresults indicated that S. mangrovei PQ6biomass can replace baker’s yeast and autotrophic microalgae in feeding rotifers. Total lipid, total fatty acid and polyunsaturated fatty acid contents of rotifers fed on formula3 (S. mangrovei PQ6) were higher than those within others. Highpolyunsaturated fatty acid (C≥20) in omega-3 and 6 groups; DHA and DPA contents of rotifers fed on S. mangrovei PQ6 were the highest, accounting for 39.81% of total fatty acid;41.95% and 8.24% polyunsaturated fatty acids,corresponding to 20.52; 12.15 and 2.4 mg/g of dried weight, respectively.The survival rate of black sleeper’slarvae was highest whentheywere fed on rotifers grown onL3 formula (51.20 ± 0.89%), followed by L2 formula (48.70 ± 2.67%) and the lowest with L1 formula (43.44 ± 1.54%) (P< 0.05). However, among three formulas, no significant difference was found in the growth of black sleeper’slarvae (P > 0.05). These results suggest that biomass of S. mangroveiPQ6 can replace traditional feedlike autotrophic microalgae or baker’s yeast for biomass culture of the Brachionus plicatilisrotiferfor rearing black sleeper’slarvae to enhance seed quality to meet demands of market.

TTKHCNQG, CVv 27

  • [1] Zhou Q. C.; Li C. C.; Liu C. W.; Chi S. Y.; Yang Q. H. (2007), Effects of dietary lipid sources on growth and fatty acid composition of juvenile shrimp,Litopenaeus vannamei. Aquacult. Nutr., 13: 222–229
  • [2] Ngô Thị Hoài Thu; Lưu Thị Tâm; Đặng Diễm Hồng (2008), Một số đặc điểm sinh học của hai loài vi tảo biển Isochrysis galbana và Nannochloropsis oculata phân lập tại Việt Nam,Tạp chí Hoá học, 46: 98–104.
  • [3] Hagiwara A.; Satuito C. G. (1991), The nutritional improvement of baker’s yeast for the growth of the rotifer. In: Rotifer and microalgae system,The Oceanic Institute, Hawai, pp. 151–162
  • [4] Femandez-Reiriz M.J.; Labarta U.; Ferreiro M.J. (1993), Effects of commercial enrichment diets on the nutritional value of the rotifer (Brachionus plicatilis),Aquaculture, 112: 195–206.
  • [5] Del Castillo C. E.; Gapasin R. S.; Leaño E. M. (2009), Enrichment potential of HUFArich thraustochytrid Schizochytrium mangrovei for the rotifer Brachionus plicatilis,Aquaculture, 293: 57–61.
  • [6] Dang D.H.; Hoang T. L. A.; Ngo T. H. T. (2011), Study on biological c-haracteristics of heterotrophic marine microalga – Schizochytrium mangrovei PQ6 isolated f-rom Phu Quoc Island, Kien Giang province, Vietnam,J. Phycol., 47: 944–954.
  • [7] Bligh E. G.; Dyer W. J. (1959), A rapid method of total lipid extraction and purification,Can. J. Biochem. Physiol., 37: 911–917
  • [8] Becker W. (2004), Microalgae in human and animal nutrition. In: Richmond A (ed) Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology,Blackwell Science Ltd, Cambridge, pp. 312–351.
  • [9] Barclay W. R. (1997), Method of aquaculture feeding microflora having a small cell aggregate size,United States Patent 5,688,500