Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,079,742
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Hoá sinh; phương pháp nghiên cứu hoá sinh

Lý Thị Thùy Duyên, Mai Kim Ngân, Bùi Hoàng Đăng Long, Bạch Long Giang(2), Trần Quốc Toàn, Kha Chấn Tuyền, Nguyễn Văn Ây, Huỳnh Xuân Phong(1)

Nghiên cứu điều kiện chiết xuất naringin từ vỏ bưởi Năm Roi (Citrus grandis (L.) Osbeck)

Study on the conditions for extracting of naringin from pomelo peels (Citrus grandis (L.) Osbeck)

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2021

CĐCNTP

183-188

1859-2333

Naringin là một flavonoid glycoside được tìm thấy với hàm lượng cao trong vỏ bưởi có tác dụng như kháng oxy hóa, giảm cholesterol, ngăn ngừa cao huyết áp,... Nghiên cứu này được tiến hành nhằm chọn các điều kiện chiết xuất naringin thích hợp từ nguồn phụ phẩm vỏ bưởi. Nghiên cứu khảo sát tỷ lệ ethanol và nước (100:0; 80:20; 70:30 v/v), thời gian ngâm (0,5; 1,0; 1,5 giờ), tỉ lệ mẫu và dung môi (1:10; 1:12; 1:14; 1:16 w/v), thời gian chiết xuất được ghi nhận sau mỗi 0,5 giờ đến 5 giờ đối với phương pháp ngâm và đến 7 giờ đối với phương pháp Soxhlet. Kết quả chiết xuất naringin từ vỏ bưởi Năm Roi cho thấy tỷ lệ ethanol và nước (80:20 v/v), thời gian ngâm là 1,5 giờ, tỷ lệ mẫu và dung môi (1:14 w/v), thời gian chiết xuất là 3,5 giờ đối với phương pháp ngâm và 5,5 giờ đối với phương pháp Soxhlet, hàm lượng naringin đạt được giá trị cao nhất tương ứng là 0,0879 ± 0,0021 mg/mL và 3,9157 ± 0,0921 mg/mL.

Naringin is a flavonoid glycoside found with high levels in pomelo peels. Naringin has many good effects for human health such as antioxidant activity, cholesterol reduction, prevention of high blood pressure, etc. This study is aimed to investigate the conditions for extraction of naringin from pomelo peels. The research was carried out to select the appropriate conditions for naringin extraction including the ratio of ethanol and water (100:0, 80:20, 70:30 v/v), soaking time (0.5, 1.0, 1.5 hours), ratio of sample and solvent (1:10, 1:12, 1:14, 1:16 w/v), extraction time for immersion method (from 0,5 to 5 hours) and for Soxhlet method (from 0,5 to 7 hours). The optimal extraction conditions of naringin from Nam Roi pomelo peels were determined as followed: the ratio of ethanol and water at 80:20 v/v, the soaking time of 1.5 hours, the ratio of sample and solvent at 1:14 w/v, the extraction time of 3.5 hours for the immersion method and 5.5 hours for the Soxhlet method. The highest naringin concentrations were achieved at 0.0879 ± 0,0021 mg/mL and 3.9157 ± 0,0921 mg/mL, respectively.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Zarina, Z. & Tan, S. Y. (2013), Determination of flavonoids in Citrus grandis (pomelo) peels and their inhibition activity on lipid peroxidation in fish tissue,International Food Research Journal, 20(1), 313-317
  • [2] Rawson, E. S., Stec, M. J., Frederickson, S. J., & Miles, M. P. (2011), Low-dose creatine supplementation enhances fatigue resistance in the absence of weight gain nutrition,Nutrition, 27(4), 451-455
  • [3] Niawanti, H., Lewar, Y. S., & Octavia, N. N. (2019), Effect of extraction time on Averrhoa bilimbi leaf ethanolic extracts using Soxhlet apparatus,IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543, 012018
  • [4] Nguyễn Hoài Thương, Phan Thanh Sang, Lê Thị Ngọc Thảo, Nguyễn Trần Anh Thư và Nguyễn Ngọc Tú Uyên (2016), Xây dựng quy trình trích xuất naringin từ vỏ quả bưởi Citrus grandis Osbeck, họ Cam (Rutaceae) thu mua ở Cần Thơ,Đề tài nghiên cứu khoa học cấp cơ sở, Trường Đại học Cần Thơ
  • [5] Lu, Y., Zhang, C., Bucheli, P., & Wei, D. (2006), Citrus flavonoid in fruit and traditional Chinese medicinal food ingredient in China,Plant Foods for Human Nutrition, 61(2), 57-65
  • [6] Kuntíc, V., Pejíc, N. & Mícíc, S. (2012), Direct spectrophotometric determination of hesperidin in pharmaceutical preparation,Acta Chimaca Slovenica, 59(2), 436-441
  • [7] Kanaze F. I., Kokkalou, E., Niopas, I., Georgarakis, M., Stergious, A., & Bikiaris, D. (2006), Thermal analysis study of flavonoid solid dispersions having enhanced solubility,Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 83(2), 283-290
  • [8] Hounghton, J. P. & Ramam, A. (1998), Laboratory Handbook for the Fractional of Natural Extracts,Chapman & Hall
  • [9] Ghasemzadeh, A. & Ghasemzadeh, N. (2011), Flavonoids and phenolic acids: Role and chemical activity in plants and human,Journal of Medical Plants Research, 5(31), 6697-6703
  • [10] Chew, K. K., Khoo, M. Z., Ng, S. Y., Thoo, Y. Y., Wan A. W. M., & Ho, C.W. (2011), Effect of ethanol concentration, extraction time and extraction temperature on the recovery of phenolic compounds and antioxidant capacity of Orthosiphon stamineus extracts,International Food Research Journal, 18(4), 1427-1435
  • [11] Bacanli, M., Başaran, A. A., & Başaran, N. (2015), The antioxidant and antigenotoxic properties of citrus phenolics limonene and naringin,Food and Chemical Toxicology, 81, 160-170
  • [12] Ahmeda, S., Khanb, H., Aschner, M., Hasana, M. M., & Hassan, S. T. S. (2019), Therapeutic potential of naringin in neurological disorders,Food and Chemical Toxicology, 132, 110646