



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Hoá sinh; phương pháp nghiên cứu hoá sinh
Lý Thị Thùy Duyên, Mai Kim Ngân, Bùi Hoàng Đăng Long, Bạch Long Giang(2), Trần Quốc Toàn, Kha Chấn Tuyền, Nguyễn Văn Ây, Huỳnh Xuân Phong(1)
Nghiên cứu điều kiện chiết xuất naringin từ vỏ bưởi Năm Roi (Citrus grandis (L.) Osbeck)
Study on the conditions for extracting of naringin from pomelo peels (Citrus grandis (L.) Osbeck)
Khoa học (Đại học Cần Thơ)
2021
CĐCNTP
183-188
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Zarina, Z. & Tan, S. Y. (2013), Determination of flavonoids in Citrus grandis (pomelo) peels and their inhibition activity on lipid peroxidation in fish tissue,International Food Research Journal, 20(1), 313-317
- [2] Rawson, E. S., Stec, M. J., Frederickson, S. J., & Miles, M. P. (2011), Low-dose creatine supplementation enhances fatigue resistance in the absence of weight gain nutrition,Nutrition, 27(4), 451-455
- [3] Niawanti, H., Lewar, Y. S., & Octavia, N. N. (2019), Effect of extraction time on Averrhoa bilimbi leaf ethanolic extracts using Soxhlet apparatus,IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543, 012018
- [4] Nguyễn Hoài Thương, Phan Thanh Sang, Lê Thị Ngọc Thảo, Nguyễn Trần Anh Thư và Nguyễn Ngọc Tú Uyên (2016), Xây dựng quy trình trích xuất naringin từ vỏ quả bưởi Citrus grandis Osbeck, họ Cam (Rutaceae) thu mua ở Cần Thơ,Đề tài nghiên cứu khoa học cấp cơ sở, Trường Đại học Cần Thơ
- [5] Lu, Y., Zhang, C., Bucheli, P., & Wei, D. (2006), Citrus flavonoid in fruit and traditional Chinese medicinal food ingredient in China,Plant Foods for Human Nutrition, 61(2), 57-65
- [6] Kuntíc, V., Pejíc, N. & Mícíc, S. (2012), Direct spectrophotometric determination of hesperidin in pharmaceutical preparation,Acta Chimaca Slovenica, 59(2), 436-441
- [7] Kanaze F. I., Kokkalou, E., Niopas, I., Georgarakis, M., Stergious, A., & Bikiaris, D. (2006), Thermal analysis study of flavonoid solid dispersions having enhanced solubility,Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 83(2), 283-290
- [8] Hounghton, J. P. & Ramam, A. (1998), Laboratory Handbook for the Fractional of Natural Extracts,Chapman & Hall
- [9] Ghasemzadeh, A. & Ghasemzadeh, N. (2011), Flavonoids and phenolic acids: Role and chemical activity in plants and human,Journal of Medical Plants Research, 5(31), 6697-6703
- [10] Chew, K. K., Khoo, M. Z., Ng, S. Y., Thoo, Y. Y., Wan A. W. M., & Ho, C.W. (2011), Effect of ethanol concentration, extraction time and extraction temperature on the recovery of phenolic compounds and antioxidant capacity of Orthosiphon stamineus extracts,International Food Research Journal, 18(4), 1427-1435
- [11] Bacanli, M., Başaran, A. A., & Başaran, N. (2015), The antioxidant and antigenotoxic properties of citrus phenolics limonene and naringin,Food and Chemical Toxicology, 81, 160-170
- [12] Ahmeda, S., Khanb, H., Aschner, M., Hasana, M. M., & Hassan, S. T. S. (2019), Therapeutic potential of naringin in neurological disorders,Food and Chemical Toxicology, 132, 110646