Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,191,406
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học kỹ thuật và công nghệ

BB

Nguyễn Văn Bính*, Trần Xuân An, Nguyễn Xuân Tùng, Hoàng Đăng Sáng(2), Trần Băng Diệp, Trần Huyền Thanh, Hoàng Phương Thảo, Trần Minh Quỳnh(1)

Tác dụng của chiếu xạ chùm điện tử đến một số đặc tính của xanthan định hướng ứng dụng cho sản xuất phân bón lá

Effect of electron beam irradiation on some characteristics of xanthan with emphasis on application in foliar fertiliser production

Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam - B

2025

1B

20

Xử lý chiếu xạ cắt mạch đã được biết đến là một công cụ hiệu quả để phân hủy các polysaccharide thành các phân đoạn có kích thước và khối lượng phân tử nhỏ hơn, hay thậm chí tạo oligo-saccharide với hoạt tính sinh học cải thiện. Mục đích của nghiên cứu này nhằm xác định một số đặc tính của xanthan chiếu xạ hướng tới ứng dụng cho sản xuất phân bón lá. Dung dịch xanthan 2% đã được chiếu xạ bằng chùm điện tử (EB) với các liều 10, 20, 30 và 50 kGy, suất liều 1,5; 3,5 và 7,5 kGy/s. Các thông số nghiên cứu bao gồm ảnh hưởng của liều chiếu, suất liều đến một số đặc tính của xanthan ở trạng thái dung dịch. Kết quả chỉ ra rằng, độ nhớt và khối lượng phân tử của xanthan giảm khi tăng liều xạ và suất liều. Chiếu xạ EB không làm thay đổi cấu trúc của xanthan, dù phổ hấp thụ phân tử (UV-Vis) và máy quang phổ hồng ngoại biến đổi Fourier (FT-IR) đều cho thấy đỉnh hấp thụ ứng với nhóm carbonyl tăng lên do quá trình cắt mạch làm hình thành các liên kết đôi C=O trong phân tử. Các phân đoạn xanthan cắt mạch hình thành có độ linh động cao hơn, do đó độ kết tinh và nhiệt độ nóng chảy của xanthan chiếu xạ cũng cao hơn.

Irradiation-induced chain scission is known as a useful tool for degrading polysaccharides into smaller-sized and lower-molecular-weight fragments or even producing oligo-saccharides that have improved bioactivities. This study aimed to investigate the properties of radiation-degraded xanthan for further application in the production of foliar fertiliser. The xanthan solutions of 2% were electron beam (EB) irradiated at 10, 20, 30, and 50 kGy doses, with dose rates of 1.5, 3.5, and 7.5 kGy/s. The study parameters include the effects of irradiation dose and dose rate on certain properties of xanthan in solution. Results showed the viscosity and molecular weight of xanthan significantly decreased with the increases in radiation dose and dose rate. EB irradiation seemed not to introduce the changes in the xanthan structure, though UV-Vis and FT-IR spectra both revealed the absorption peaks corresponding to the carbonyl group increased with radiation dose due to the formation of C=O double bonds during radiation degradation. The resulting degraded xanthan fragments showed higher mobilities for crystallisation, so their crystallinity degree and melting temperature also increased.

  • [1] T. Ramasamy, U.D.S. Kandhasami, H. Ruttala, et al. (2011), Formulation and evaluation of xanthan gum-based aceclofenac tablets for colon targeted drug delivery,Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences
  • [2] N. Nagasawa, H. Mitomo, F. Yoshii, et al. (2000), Radiation-induced degradation of sodium alginate,Polym. Degrad. Stab.
  • [3] F.F. Vieira, N.I. Del Mastro (2001), Electron Beam Irradiation Effects on Xanthan Gum, Rheological Aspects,IAEA-SM-336
  • [4] Y.J. Li, Y.M. Ha, F. Wang, et al. (2010), Effect of irradiation on molecular weight and antioxidant activity of xanthan gum,J. Agric. Sci.
  • [5] B. Tinland, M. Rinaudo (1989), Dependence of the stiffness of the xanthan chain on the external salt concentration,Macromolecules
  • [6] T.M. Quynh, N.V. Binh, T.X.A. Tran (2018), Preparation of low molecular weight xanthan by gamma radiation degradation,Vietnam Journal of Science and Technology
  • [7] H. Hayrabolulu, M. Demeter, M. Cutrubinis, et al. (2018), Radiation-induced degradation of xanthan gum in aqueous solution,Radiat. Phys. Chem.
  • [8] Y.J. Li, Y.M. Ha, F. Wang, et al. (2011), Effect of irradiation on the molecular weight, structure and apparent viscosity of xanthan gum in aqueous solution,Adv. Mater. Res.
  • [9] N.V. Binh, T.B. Diep, N.T. Thom, et al. (2016), Low molecular weight xanthan prepared by gamma irradiation and its effects on development of seedlings,RAD Conf. Proc.
  • [10] F. Yoshii, N. Nagasawa, T. Kume, et al. (2003), Radiation degradation of marine polysacc-harides by low energy electron beam,JAERI-Conf
  • [11] F. Qian, L. An, X. He, et al. (2006), Antibacterial activity of xantho-oligosacc-haride cleaved f-rom xanthan against phytopathogenic Xanthomonas campestris PV,Process Biochem.
  • [12] X. Zhang, J. Liu (2011), Effect of arabic gum and xanthan gum on the stability of pesticide in water emulsion,J. Agric. Food Chem.
  • [13] R.W. Lewis, A.E. Ric-hard, N. Malic, et al. (2016), Polymeric drift control adjuvants for agricultural spraying,Macromol. Chem. Phys.
  • [14] D.F.S. Petri (2015), Xanthan gum: A versatile biopolymer for biomedical and technological applications,Applied Polymer Science
  • [15] A. Lackke (2004), Xanthan – A versatile gum,Resonance
  • [16] M.P. Tombs, S.E. Harding (1998), An Introduction to Polysacc-haride Biotechnology,
  • [17] F.G. Ochoa, V.E. Santos, J.A. Casas, et al. (2000), Xanthan gum: Production, recovery, and properties,Biotechnol. Adv.