



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi
Hà Xuân Bộ, Nguyễn Thị Vinh, Đỗ Đức Lực(1)
Ảnh hưởng của cỏ voi (Pennisetum purpureum), xuyến chi (Bidens pilosa), zuri (Brachiaria ruziziensis), keo dậu (Leucaeana leucocephala) trong khẩu phần đến thức ăn thu nhận, năng suất và chất lượng sữa dê saanen
Effect of Pennisetum Purpureum, Bidens Pilosa, Brachiaria Ruziziensis and Leucaeana leucocephala in the Diets on Feed Intake, Milk Yield and Quality of Saanen Goats
Khoa học nông nghiệp Việt Nam
2018
05
433-438
2588-1299
TTKHCNQG, CTv 169
- [1] Tsiplakou E., Kotrotsios, V., Hadjigeorgiou, I. and Zervas, G. (2010), Differences in sheep and goats milk fatty acid profile between conventional and organic farming systems,Journal of Dairy Research, 77(3): 343-349.
- [2] Sharifi M., Bashtani, M., Naserian, A. A. and Khorasani, H. (2013), Effect of dietary crude protein level on the performance and apparent digestibility of Iranian Saanen kids,African Journal of Biotechnology, 12(26): 4202-4205.
- [3] Shahjalal M., Biswasm, M. a. A. and Tareque, A. M. M. (1997), Effect of feeding Sesbania leaves on growth and nutrient utilization in goats.,Bang Journal of Animal Science, 26: 117-123.
- [4] (1989), SAS/STAT. User’s Guide,Version 6, 4th Edition (SAS Institute: Cary, NC).
- [5] Park Y. W. (2008), Goat Milk-Chemistry and Nutrition. In: Handbook of Milk of Non-Bovine Mammals,Blackwell Publishing Professional, pp. 34-58.
- [6] Nguyễn Thị Thu Hồng và Võ Quốc Ái (2005), Nghiên cứu khả năng sử dụng cây Mai dương (Mimosa pigra L.) trong khẩu phần ăn của dê thịt,Tạp chí Nghiên cứu Khoa học. Trường đại học Cần Thơ, 4: 71-76.
- [7] Nguyen Thi Hong Nhan (1998), Effect of Sesbania grandiflora, Leucaena leucocephala, Hibiscus rosasinensis and Ceiba pentadra on intake, digestion and rumen environment of growing goats,Livestock Research for Rural Development, 10(3).
- [8] Ngô Thị Thuỳ, Bùi Huy Doanh, Bùi Quang Tuấn và Đặng Thái Hải (2015), Thu nhận, tiêu hóa, cân bằng nitơ và dẫn xuất purine trong nước tiểu của dê khi cho ăn keo dậu (Leucaeana leucocephala) và stylo (Stylosanthes guianensis),Tạp chí Khoa học và Phát triển, 13(6): 913-920
- [9] Morand-Fehr P., Fedele, V., Decandia, M. và Le Frileux, Y. (2007), Influence of farming and feeding systems on composition and quality of goat and sheep milk,Small Ruminant Research, 68(1): 20-34
- [10] Min B., Hart, S., Sahlu, T. and Satter, L. (2005), The effect of diets on milk production and composition, and on lactation curves in pastured dairy goats,Journal of Dairy Science, 88(7): 2604-2615.
- [11] Mestawet T., Girma, A., Ådnøy, T., Devold, T., Narvhus, J. và Vegarud, G. (2012), Milk production, composition and variation at different lactation stages of four goat breeds in Ethiopia,Small Ruminant Research, 105(1): 176-181
- [12] Mengistu U. (2007), Performance of the Ethiopian Somali goats during different watering regimes,Doctoral thesis, Swedish University of Agricultural Sciences.
- [13] Lê Hòa Bình, Vũ Chí Cương, Hoàng Thị Lũng, Phạm Thị Phần, Ngô Đình Giang (1990), Kết quả nghiên cứu tuyển chọn tập đoàn cây keo dậu và cây cao lương làm thức ăn gia súc,Kết quả nghiên cứu KHKT 1985 - 1990. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.
- [14] Lê Hoa và Bùi Quang Tuấn (2009), Năng suất, chất lượng một số giống cây thức ăn gia súc (Penesetum purpureum, Panicum maximum, Brachiaria ruzizinensis, Stylothananses guiasinensis) trồng tại Đăk Lăk,Tạp chí Khoa học và Phát triển, 7(3): 276-281.
- [15] Kabir F., Sultana, M. S., Shahjalal, M., Khan, J. and Alam, M. Z. (2004), Effect of Protein Supplementation on Growth Performance in Female Goats and Sheep under Grazing Condition,Pakistan Journal of Nutrition, 3(4): 237-239
- [16] Güler Z. (2007), Levels of 24 minerals in local goat milk, its strained yoghurt and salted yoghurt (tuzlu yoğurt),Small Ruminant Research, 71(1): 130-137
- [17] Greyling J., Mmbengwa, V., Schwalbach, L. and Muller, T. (2004), Comparative milk production potential of Indigenous and Boer goats under two feeding systems in South Africa,Small Ruminant Research, 55(1): 97-105
- [18] Devendra C. (1991), Nutritional potential of forage trees and shrups as protein sources in ruminant nutrition,Legume trees and other fodder trees as protein sources for livestock, pp. 95-113.
- [19] Degen A. (2007), Sheep and goat milk in pastoral societies,Small Ruminant Research, 68(1): 7-19.
- [20] Ceballos L. S., Morales, E. R., De La Torre Adarve, G., Castro, J. D., Martínez, L. P. and Sampelayo, M. R. S. (2009), Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology,Journal of Food Composition and Analysis, 22(4): 322-329.
- [21] Casey N. and Van Niekerk, W. (1988), The Boer goat. I. Origin, adaptability, performance testing, reproduction and milk production,Small Ruminant Research, 1(3): 291-302
- [22] (1990), Official Methods of Analysis,5th edn. Association of Official Analytical Chemists, Washington.
- [23] Alikwe P. C. N., Ohimain, E. I. và Omotosho, S. M. (2014), Evaluation of the proximate, mineral, phytochemical and amino acid composition of Bidens pilosa as potential feed/feed additive for non-ruminant livestock,Animal and Veterinary Sciences, 2(2): 18-21.