Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,908,917
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68.03

Công nghệ sinh học trong nông nghiệp

Võ Thế Dũng(1), Võ Thị Dung, Dưỡng Văn Sang, Nguyễn Tiến Thành, Huỳnh Ngọc Hoàng Trang

Một số kết quả đánh giá bước đầu về giá trị dinh dưỡng nguồn gien cá mặt quỷ

Preliminary evaluation of genetic source value of stone fish (Synanceia verrucosa Bloch and Schneider, 1801)

Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn

2014

18

111-114

1859-4581

Stone fish meet is delicious, nutritious and favourite to many consumers over the world. To date, there is no artificial breeding and grow-out technology for this species, therefor, its product completely relied on the wild resource exploitation. This study survey on middle man that do the business on this species, aiming at preliminary evaluation of economic value. This study also analysis composition of protein, ash, lipid, fatty acid and amino acid in the meet to evaluate nutritious value of the species. Results of middle man survey show that, production in Khanh Hoa, Ninh Thuan, Binh Thuan varied from 9,472 to 14,953 kg, with a value of 6,630 -10,467 millions VND. Results of fish meet examining show that, protein account for 18.37 percent, ash account for 1.03 percent, lipid account for 8.82 percent, there are 4 fatty acid (SFA, MUFA, PUFA, HUFA) account for 7.03 mg/kg of meet, 16 amino acid (Alanine, glycine, valine, leucine, isoleucine, threonine, serine, proline, asparagine, methionine sulfoxide, 4-hydroxyproline, glutamine, phenylalanine, lysine, histidine, tyrosine) accountfor 147.741,62 mg/kg of the meet.

TTKHCNQG, CVv201