



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây lương thực và cây thực phẩm
Nguyễn Thị Pha(2), Lê Ngọc Lel, Lê Mỹ Linh, Nguyễn Khắc Thắng, Trần Đình Giỏi(1)
Đa dạng di truyền các tính trạng phẩm chất của các giống lúa japonica
Genetic diversity of qualitative c-haracteristics of japonica rice varieties
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
7
3 - 10
1859 - 1558
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Yoshida; S.; Ikegami; M.; Kuze; J.; Sawada; K.; Hashimoto; Z.; Ishii; T.; Kamijima; O. (2002), QTL analysis for plant and grain c-haracters of sake-brewing rice using a doubled haploid population. ,Breeding Science, 52 (4): 309-317.
- [2] Xie; X.; Song; M.H.; Jin; F.; Ahn; S.N.; Suh; J.P.; Hwang; H.G.; McCouch; S.R. (2006), Fine mapping of a grain weight quantitative trait locus on rice chromosome 8 using near-isogenic lines derived f-rom a cross between Oryza sativa and Oryza rufipogon., Theoretical and Applied Genetics, 113 (5): 885-894.
- [3] Wang L.Q.; W.J. Liu; Y. Xu; Y.Q. He; L.J. Luo; Y.Z. Xing; C.G. Xu; Qifa Zhang (2007), Genetic basis of 17 traits and viscosity parameters c-haracterizing the eating and cooking quality of rice grain.,Theoretical and Applied Genetics, 115: 463-476.
- [4] Sneath P.H.A.; Sokal R.R. (1973), Numerical taxonomy. The principles and practice of numerical classification. Numerical Taxonomy. The Principles and Practice of Numerical Classification.,
- [5] Rabiei; B.; Valizadeh; M.; Ghareyazie; B.; Moghaddam; M.; Ali; A.J. (2004), Identification of QTLs for rice grain size and shape of Iranian cultivars using SSR markers. ,Euphytica, 137 (3): 325-332.
- [6] Liu; Q. M.; Jiang; J.H.; Niu; F.A.; He; Y.J.; Hong; D. L. (2013), QTL analysis for seven quality traits of RIL population in Japonica rice based on three genetic statistical models. ,Rice Science, 20 (1): 31-38.
- [7] Little; R.R. (1958), Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. ,Cereal Chem., 35: 111- 126.
- [8] Juliano; B.O. (1971), Rice chemistry and technology.,
- [9] (2013), Standard Evaluation System for Rice (SES). Rice Science for Better World.,
- [10] Fan C.C.; X.Q. Yu; Y.Z. Xing; C.G. Xu; L.J. Luo; Qifa Zhang (2005), The main effects, epistatic effects and environmental interactions of QTLs on the cooking and eating quality of rice in a doubled-haploid line population.,Theoretical and Applied Genetics, 110: 1445-1452.
- [11] Cagampang; G.B.; Perez; C.M.; Juliano; B.O. (1973), A gel consistency test for eating quality of rice. ,Journal of the Science of Food and Agriculture, 24 (12): 1589-1594.
- [12] Bùi Thị Cúc; Phan Hữu Tôn; Nguyễn Thị Huyền; Đồng Huy Giới (2018), Đánh giá đa dạng di truyền một số mẫu giống lúa bằng chỉ thị Microsatellite.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp, (4): 3-9.
- [13] Bùi Chí Bửu; Nguyễn Thị Lang (2000), Một số vấn đề cần biết về gạo xuất khẩu (Anuragi et al., 2016).,
- [14] Aluko; G.; Martinez; C.; Tohme; J.; Castano; C.; Bergman;C.; Oard; J.H. (2004), QTL mapping of grain quality traits f-rom the interspecific cross Oryza sativa × O. glaberrima., Theoretical and Applied Genetics, 109 (3): 630-639.
- [15] (1993), Tiêu chuẩn Việt Nam về Gạo - phương pháp xác định nhiệt độ hóa hồ qua độ phân hủy kiềm.,TCVN 5715-1993. Quyết định số 212/QĐ
- [16] Nguyễn Thị Lang (2002), Phương pháp cơ bản trong nghiên cứu Công nghệ sinh học.,
- [17] Nguyễn Ngọc Đệ (2008), Giáo trình cây lúa.,