



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Các công nghệ xử lý sinh học, xúc tác sinh học; lên men
Trần Thị Hường, Lê Thị Thúy, Vũ Thị Trang, Nguyễn Thị Ánh Hường(1), Lê Thị Hồng Hảo
Xác định đồng thời Nisin A và Nisin Z trong sản phẩm dinh dưỡng bằng sắc ký lỏng khối phổ hai lần (LC-MS/MS)
Simultaneous determination of Nisin A and Nisin Z in nutritional food by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS)
Kiểm nghiệm và an toàn thực phẩm
2021
1
43-51
2615-9252
TTKHCNQG, 2615-9252
- [1] W. Liu; J. N. Hansen (1990), Some chemical and physical properties of nisin, a small-protein antibiotic produced by Lactococcus lactis,Applied and Environmental Microbiology, vol. 56, no. 8, pp. 2551 - 2558
- [2] N. Schneider; K. Werkmeister; M. Pischetsrieder (2011), Analysis of Nisin A, Nisin Z and their degradation products by LCMS/MS,Food Chemistry, vol. 127, no. 2, pp. 847-854
- [3] K. Y. Ko; S. R. Park; C. A. Lee; M. Kim (2015), Analysis method for determination of Nisin A and Nisin Z in cow milk by using liquyd chromatography-tandem mass spectrometry,Journal of Dairy Science, vol. 98, no. 3, pp. 1435-1442
- [4] (2013), Xác định hàm lượng Nisin A bằng sắc ký lỏng - phổ khối lượng (LC-MS) và sắc ký lỏng - phổ khối lượng hai lần (LC-MS-MS),Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 10137:2013
- [5] F. Fuselli; C. Guarino; A. L. Mantia; L. Longo; A. Faberi; R. M. Marianella (2012), Multidetection of preservatives in cheeses by liquyd chromatography-tandem mass spectrometry,Journal of Chromatography B, vol. 906, pp. 9-18
- [6] N. Schneider; K. Werkmeister; M. Pischetsrieder (2009), Separation and determination of closely related lantibiotics by micellar electrokinetic chromatography,Journal of Separation Science, vol. 32, no. 17, pp. 2993-3000
- [7] Soliman, L.C; K.K. Donkor (2010), “Method development for sensitive determination of Nisin in food products by micellar electrokinetic chromatography,Food Chemistry, 119(2), pp. 801- 805
- [8] J. W . Mulders; I. J. Boerrigter; H. S. Rollema; R. J. Siezen; W. M. de Vos (1991), Identification and c-haracterization of the lantibioticnisin Z, a natural nisin variant,European of Journal Biochemistry, vol. 201, no. 3, pp. 581-584
- [9] (2019), Thông tư 24/2019/TT-BYT, Quy định về quản lý và sử dụng phụ gia thực phẩm,