Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  29,904,619
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

34.29.99

Thực vật học

Trần Thị Thanh Hương, Tran Viet Hung(1)

Đánh giá thực trạng tình hình sử dụng và vai trò các loài cây có giá trị lương thực thực phẩm tại khu bảo tồn thiên nhiên Xuân Nha, tỉnh Sơn La

Evaluation situation of the using and the role of the edible plants species in Xuan Nha nature reserve, Son La province

Báo cáo khoa học về sinh thái và tài nguyên sinh vật (Hội nghị khoa học toàn quốc lần thứ năm)

2013

1095-1101

Preliminary evaluation situation of the using and the role of the food plant species in Xuan Nha Nature reserve, Son La province as follow: 100 percent of the interviewees knew how to exploit the edible plants in the wild. Time for harvesting species collected in whole the year take the most (40.7 percent). There are many different ways to use in each ethnic. The most is soup has 108 species (take 23.74 percent); boiled with 92 species (take 20.22 percent); not cooked vegetable had 88 species (take 19.34 percent) and the less is chewing had four species (take 0.88 percent). Using ratio is 1.81. The Thai ethnic people use edible plants with the highest number (243 species, 183 genera, 80 families), followed by Khmu ethnic (194 species, 158 genera, 73 families) and ethnic H'Mong use 167 species, 139 genera, 68 families. Most of the households had buying and selling edible plants (households selling products of edible plants are 100 percent, and buying are 14 percent).

TTKHCNQG, Vd 1136/2014