Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  26,352,018
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo quản và chế biến nông sản

Nguyễn Trọng Thăng(2), Nguyễn Thị Thu Nga, Hoàng Thị Minh Nguyệt, Nguyễn Thị Bích Thủy, Nguyễn Thị Bích Thuỷ(1)

Tăng cường khả năng kháng vi sinh vật của màng sinh học pectin-alginate và ứng dụng bảo quản quả chanh dây (Passiflora edulis Sims)

Enhancing the Antimicrobial Activity of Pectin-Alginate Biofilm and its Application in Preservation of Fresh Passion Fruits (Passiflora edulis Sims)

Khoa học Nông nghiệp Việt Nam

2022

10

1350 - 1360

1859 - 0004

Nghiên cứu này nhằm tăng cường khả năng kháng vi sinh vật của dung dịch tạo màng Pec-Alg. Nanobubbles (NBs), tinh dầu quế (Cinna) và chlorine (Chlo) là 3 chất tiềm năng được lựa chọn để bổ sung vào dung dịch Pec-Alg. Hiệu lực ức chế vi sinh vật được đánh giá ở điều kiện in vitro, sau đó phủ màng Pec-Alg trên quả chanh dây để đánh giá hiệu quả kháng vi sinh vật tỉ lệ lây bệnh trong thời gian bảo quản, sự biến đổi chất lượng của quả chanh dây thông qua các chỉ tiêu sinh lý, cơ lý, hóa sinh. Kết quả cho thấy các dung dịch Pec-Alg bổ sung NBs, Cinna, Chlo đều có hiệu lực ức chế vi sinh vật cao trong điều kiện in vitro, lần lượt là 86,7%; 74,1% và 93,6%. Hơn nữa, chúng có tác dụng rất tích cực trong việc ức chế vi sinh vật trên quả chanh dây (Pec-Alg-Chlo > Pec-Alg-NBs > Pec-Alg-Cinna). Dung dịch Pec-Alg-Chlo có hiệu lực ức chế vi sinh vật cao nhất đạt 84,4% tại thời điểm 1h sau phủ màng và 43,6% sau 30 ngày bảo quản. Đồng thời, chúng có hiệu quả rõ rệt trong việc hạn chế tỉ lệ lây bệnh, qua đó giúp kéo dài thời gian bảo quản chanh dây đến 33 ngày, nghĩa là tăng thêm 15 ngày so với đối chứng và tăng thêm 9 ngày so với màng Pec-Alg chưa bổ sung chất kháng vi sinh vật.

The present study was aimed to enhance the antimicrobial activity of Pec-Alg film-forming solution. Nanobubbles (NBs), cinnamon essential oil (Cinna) and chlorine (Chlo) were three potential substances added to Pec-Alg solutions. The microbial inhibitory effect was evaluated in vitro, and the Pec-Alg solutions were directly applied to passion fruits to evaluate the antimicrobial effect, the rate of disease transmission during storage, and the quality changes of passion fruit through physiological, mechanical and biochemical parameters. The results showed that the solutions of Pec-Alg supplemented with NBs or Cinna or Chlo all had high inhibitory effect in vitro conditions with 86.7%, 74.1% and 93.6%, respectively. Moreover, they had a positive inhibitory effect on microorganisms on passion fruits in the following order: Pec-Alg-Chlo > Pec-Alg-NBs > Pec-Alg-Cinna, of which Pec-Alg-Chlo solution had the highest inhibitory effect, reaching 84.4% at 1 hour after coating and 43.6% after 30 days of storage.They were also significantly effective to limit the rate of disease transmission during storage, contributing to prolong the shelf life of passion fruits up to 33 days, which means an increase of 15 days compared to the control and an increase of 9 days compared to Pec-Alg coating without addition of any antimicrobial agents.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Zhang Y.B., Liu X.Y., Wang Y.F., Jiang P.P. & Quek S. (2016), Antibacterial activity and mechanism of cinnamon essential oil against Escherichia coli and Staphylococcus aureus.,Food Control. 59: 282-289. 10.1016/j.foodcont.2015.05.032
  • [2] Yimenu S.M., Abera S. & Solomon W. (2017), Effect of bee wax and linseed oil coatings and frequency of dipping on the biochemical and organoleptic quality of fresh orange juice (Citrus sinensis cv. Valencia).,Journal of Postharvest Technology. 5: 17-28.
  • [3] Xing F., Hua H., Selvaraj J.N., Zhao Y., Zhou L., Liu X. (2014), Growth inhibition and morphological al-terations of Fusarium verticillioides by cinnamon oil and cinnamaldehyde.,Food Control. 46: 343- 350. 10.1016/j.foodcont.2014.04.037.
  • [4] Silva F.A., Finkler L. & Finkler C.L. (2018), Effect of edible coatings based on alginate/pectin on quality preservation of minimally processed ‘Espada’ mangoes.,Journal of Food Scientists & Technologists. 55(12): 5055-5063
  • [5] Shaaban H.A., Ali H.S., Bareh G.F., Al-khalifa A.R.S. & Amer M.M. (2017), Antimicrobial activity of two polysacc-haride edible films incorporated with essential oils against three pathogenic bacteria.,Journal of Applied Sciences. 17(4): 171-183.
  • [6] Ranganna S. (2001), Pectin: handbook of analysis and quality control for fruit and vegetable products.,Tata McGraw-Hill Publishing, USA. pp. 31-47.
  • [7] Odlaug E.T. (1981), Antimicrobial Activity of Halogens.,Journal of Food Protection. 44 (8): 608-613.
  • [8] Nguyễn Trọng Thăng, Nguyễn Thị Bích Thủy, Hoàng Thị Minh Nguyệt (2021), Nghiên cứu chế tạo màng sinh học pectin-alginate sử dụng pectin từ vỏ quả chanh dây tía (Passiflora edulis Sims) và ứng dụng trong bảo quản chanh dây.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 19(6): 840-851
  • [9] Moalemiyan M., Ramaswamy H., Maftoonazad N (2012), Pectin-based edible coating for shelf-life extension of ataulfo mango.,Journal of Food Process Engineering. 35: 572-600.
  • [10] Menezes J. & Athmaselvi K. (2016), Study on effect of pectin based edible coating on the shelf life of sapota fruits,Biosciences Biotechnology Research Asia. 13(2): 1195-1199.
  • [11] Marui T (2013), An introduction to micro/nanobubbles and their applications.,Journal of Systemics. 11(4): 68-73.
  • [12] Maftoonazad N. & Ramaswamy H. (2019), Application and evaluation of a pectin-based edible coating process for quality change kinetics and shelf-life extension of lime fruit (Citrus aurantifolium),Coatings. 9(5): 285.
  • [13] Maftoonazad N. & Ramaswamy H. (2008), Effect of pectin-based coating on the kinetics of quality change associated with stored avocados.,Food Process Preservation. 32: 621-643.
  • [14] Klintham P., Tongchitpakdee S. & Chinsirikul W. (2017), Combination of microbubbles with oxidizing sanitizers to eliminate Escherichia coli and Salmonella Typhimurium on Thai leafy vegetables. Food Control.,
  • [15] Khan P., Zhu W., Huang F., Gao W. (2020), Micronanobubble technology and water-related application.,
  • [16] Huber D.J. (1983), The role of cell wall hydrolases in fruit softening.,Horticultural Reviews. 5: 169-219.
  • [17] Garza T., Garcia S., Gonzalez S.F., Nino A.K (2015), Edible active coatings based on pectin, pullulan and chitosan increase quality and shelf life of strawberries (Fragaria ananassa).,Journal of Food Science. 80: 1823-1830.
  • [18] Espitia P.J.P., Du W.X., Soares N.F.F., McHugh T.H. (2014), Edible films f-rom pectin: Physicalmechanical and antimicrobial properties - a review.,Food Hydrocolloids. 35: 287-296.
  • [19] (2019), Báo cáo thống kê của Cục trồng trọt. Hội nghị thúc đẩy phát triển sản xuất chanh leo bền vững.,
  • [20] Basaglia R.R., Pizato S., Santiago N.G., Almeida M., Pinedo R.A., Cortez-Vega W.R (2021), Effect of edible chitosan and cinnamon essential oil coatings on the shelf life of minimally processed pineapple (Smooth cayenne).,Food Bioscience. 41: 100966
  • [21] Alicea C., Annous B.A., Mendes D.P., Burke A. & Orellana L.E. (2018), Evaluation of hot water, gaseous chlorine dioxide, and chlorine treatments in combination with an edible coating for enhancing safety, quality, and shelf life of fresh-cut cantaloupes.,Journal of Food Protection. 81(4): 534-541.
  • [22] Abdi S., Rooein Z., Erfanimoghadam J. & Aziznia S. (2017), Application of pectin coating containing essential oil for increasing quality of strawberry fruit.,Journal of Postharvest Technology. 5: 83-94.