Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,965,148
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Hoàng Minh Đức(2)(1), Cam Thị Thu Hà, Hoàng Minh Sơn, Trần Thị Khánh Hoà

Nghiên cứu tính kháng kháng sinh của vi khuẩn Salmonella phân lập từ thịt gà và thịt lợn bán tại chợ trên địa bàn Quận Long Biên, Thành phố Hà Nội

Study on antibiotic resistance of Salmonella isolated from chicken meat and pork sold at retail markets in Long Bien district area, Ha Noi City

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

1

55

Salmonella là một trong những vi khuẩn thường gây ngộ độc thực phẩm. Mục đích của nghiên cứu này nhằm kiểm tra tình trạng kháng kháng sinh của vi khuẩn Salmonella phân lập từ thịt lợn và thịt gà thu thập tại chợ trên địa bàn quận Long Biên, thành phố Hà Nội. Kết quả nghiên cứu cho thấy có 86/180 (47,8%) mẫu thịt dương tính với vi khuẩn Salmonella. Các chủng Salmonella phân lập được có tỷ lệ kháng cao với tetracycline (93,02%), sulfamethoxazole/trimethoprim (88,37%), erythromycin (83,72%), chloramphenicol (81,40%). Trong khi đó, tỷ lệ kháng của Salmonella thấp với các kháng sinh: ceftazidime (8,14%), ciprofloxacin (15,12%), cefotaxime (18,60%), gentamycin (30,23) và enrofloxacin (33,72%). Đáng lưu ý, tất cả các chủng Salmonella phân lập đều kháng ít nhất một loại kháng sinh và có 96,51% chủng phân lập là các chủng đa kháng. 50% số chủng Salmonella phân lập được kháng từ 8 đến 11 kháng sinh, trong khi số chủng kháng từ 1 đến 3 kháng sinh chỉ chiếm tỷ lệ 8,14%.

Salmonella is one of the bacteria commonly causes food poisoning. The objective of this study was to determine the antibiotic situation of Salmonella isolated from chicken meat and pork collecting at Long Bien district, Ha Noi City. The studied results showed that 86/180 (47.8%) chicken meat and pork samples were positive with Salmonella. The contamination rate of chicken meat and pork samples with Salmonella was 54.4% and 41.1%, respectively. The isolated Salmonella was highly resistant to tetracycline (93.02%), sulfamethoxazole/trimethoprim (88.37%), erythromycin (83.72%), chloramphenicol (81.40%). In contrast, the resistance rate of isolates was low with ceftazidime (8.14%), ciprofloxacin (15.12%), cefotaxime (18.60%), gentamycin (30.23%), and enrofloxacin (33.72%). Notably, all isolates were resistant to at least one antibiotic, and 96.51% of the isolates were classified as multidrug-resistance. 50% of the isolates were resistant to 8 - 11 antibiotics; 8.14% of the isolates were resistant to 1-3 antibiotics.

  • [1] Zhao C., Ge B., De Villena J., Sudler R., Yeh E., Zhao S., White D.G., Wagner D., Meng J. (2001), Prevalence of Campylobacter spp., Escherichia coli, and Salmonella Serovars in Retail Chicken, Turkey, Pork, and Beef f-rom the Greater Washington, D.C., Area,Applied and Environmental Microbiology
  • [2] Zahraei-Salehi T., Mahzoniae M.R., Ashrafi A. (2006), Amplification of invA gene of Salmonella by polymerase chain reaction (PCR) as a specific method for detection of Salmonellae,Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
  • [3] Truong H.A.V., Nguyen H.K.T., Chu V.H., Huynh Y.H. (2021), Antimicrobial susceptibility of Salmonella spp. isolated f-rom raw meats at traditional markets in Ho Chi Minh City,Ministry of Science and Technology, Vietnam
  • [4] Thai T.H., Yamaguchi R. (2012), Molecular c-haracterization of antibiotic-resistant Salmonella isolates f-rom retail meat f-rom markets in Northern Vietnam,Journal of Food Protection
  • [5] Thai T.H., Hirai T., Lan N.T., Yamaguchi R. (2012b), Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated f-rom retail pork and chicken meat in North Vietnam,International Journal of Food Microbiology
  • [6] Thai T.H., Hirai T., Lan N.T., Yamaguchi R. (2012a), Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated f-rom retail pork and chicken meat in North Vietnam,International Journal of Food Microbiology
  • [7] Sinwat N., Angkittirakul S., C.R. (2015), C-haracterization of Antimicrobial Resistance in Salmonella enterica Isolated f-rom Pork, Chicken Meat, and Humans in Northeastern Thailand,Foodborne Pathogens and Disease
  • [8] Shafini A.B., Son R., Mahyudin N.A., Rukayadi Y., Tuan Zainazor T.C. (2017), Prevalence of Salmonella spp. in chicken and beef f-rom retail outlets in Malaysia,International Food Research Journal
  • [9] Osterblad M., Norrdahl K., Korpimaäki E., Huovinen P. (2001), Antibiotic resistance. How wild are wild mammals?,Nature
  • [10] Nhung N.T., Van N.T.B., Cuong N.V., Duong T.T.Q., Nhat T.T., Hang T.T.T., Nhi N.T.H., Kiet B.T., Hien V.B., Ngoc P.T., Campbell J., Thwaites G., Carrique-Mas J. (2018), Antimicrobial residues and resistance against critically important antimicrobials in non-typhoidal Salmonella f-rom meat sold at wet markets and supermarkets in Vietnam,International Journal of Food Microbiology
  • [11] Nguyễn Viết và cộng sự (2012), Ô nhiễm Salmonella ở các điểm giết mổ gia cầm qui mô nhỏ tại các huyện ngoại thành Hà Nội,Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
  • [12] Nguyễn Thanh Việt, Nghiêm Ngọc Minh, V.T.B.T. (2017), Nghiên cứu đặc điểm kháng kháng sinh của vi khuẩn Salmonella phân lập từ mẫu thịt lợn, thịt bò và thịt gà tại các chợ bán lẻ tại Hà Nội,Tạp chí Công nghệ Sinh học
  • [13] Nair D.V.T., Venkitanarayanan K., Johny A.K. (2018), Antibiotic-resistant Salmonella in the food supply and the potential role of antibiotic al-ternatives for control,Foods
  • [14] Mai T.T.X., Phương V.T.T., Yến T.T.H., Bé, N.V. (2011), Phát hiện nhanh Salmonella spp., Salmonella enterica hiện diện trong thực phẩm bằng kỹ thuật PCR đa mồi (Multiplex PCR),Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ
  • [15] Fekry E., Ammar A.M., Hussien A. (2018), Molecular Detection of InvA, OmpA and Stn Genes in Salmonella Serovars f-rom Broilers in Egypt,Alexandria Journal for Veterinary Sciences
  • [16] Eng S.-K., Pusparajah P., Ab Mutalib N.-S., Ser H.-L., Chan K.-G., Lee L.-H. (2015), Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance,Frontiers in Life Science
  • [17] Đỗ Ngọc Thúy, Cù Hữu Phú, Văn Thị Hường, Đ.T., Hảo, Nguyễn Xuân Huyên, N.B.H. (2006), Đánh giá tình hình nhiễm một số loại vi khuẩn gây bệnh trong thịt tươi trên địa bàn Hà Nội,Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y
  • [18] Costa D., Vinué L., Poeta P., Coelho A.C., Matos M., Sáenz Y., Somalo S., Zarazaga M., Rodrigues J., Torres C. (2009), Prevalence of extended-spectrum beta-lactamase-producing Escherichia coli isolates in faecal samples of broilers,Veterinary Microbiology
  • [19] Cortez A.L.L., Carvalho A., Ikuno A.A., Bürger K.P., Vidal-Martins A.M.C. (2006), Identification of Salmonella spp. isolates f-rom chicken abattoirs by multiplex-PCR,Research in Veterinary Science
  • [20] Chiu C.H., Ou J.T. (1996), Rapid identification of Salmonella serovars in feces by specific detection of virulence genes, invA and spvC, by an enrichment broth culture-multiplex PCR combination assay,Journal of Clinical Microbiology
  • [21] Castro-Vargas R.E., Herrera-Sánchez M.P., Rodríguez-Hernández R., Rondón-Barragán I.S. (2020), Antibiotic resistance in Salmonella spp. isolated f-rom poultry: A global overview,Veterinary World
  • [22] Broadway P.R., Chance Brooks J., Mollenkopf D.F., Alexandra Calle M., Loneragan G.H., Miller M.F., Carroll J.A., Sanchez N.C.B., Wittum T.E. (2021), Prevalence and Antimicrobial Susceptibility of Salmonella Serovars Isolated f-rom U.S. Retail Ground Pork,Foodborne Pathogens and Disease
  • [23] Aslam M., Checkley S., Avery B., Chalmers G., Bohaychuk V., Gensler G., Reid-Smith R., Boerlin P. (2012), Phenotypic and genetic c-haracterization of antimicrobial resistance in Salmonella serovars isolated f-rom retail meats in Alberta, Canada,Food Microbiology
  • [24] (2018), M100 Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing 28th ed.,Journal of Services Marketing