



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Khoa học y, dược
BB
Hoàng Minh Đức(2)(1), Cam Thị Thu Hà, Hoàng Minh Sơn, Trần Thị Khánh Hoà
Nghiên cứu tính kháng kháng sinh của vi khuẩn Salmonella phân lập từ thịt gà và thịt lợn bán tại chợ trên địa bàn Quận Long Biên, Thành phố Hà Nội
Study on antibiotic resistance of Salmonella isolated from chicken meat and pork sold at retail markets in Long Bien district area, Ha Noi City
Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y
2024
1
55
- [1] Zhao C., Ge B., De Villena J., Sudler R., Yeh E., Zhao S., White D.G., Wagner D., Meng J. (2001), Prevalence of Campylobacter spp., Escherichia coli, and Salmonella Serovars in Retail Chicken, Turkey, Pork, and Beef f-rom the Greater Washington, D.C., Area,Applied and Environmental Microbiology
- [2] Zahraei-Salehi T., Mahzoniae M.R., Ashrafi A. (2006), Amplification of invA gene of Salmonella by polymerase chain reaction (PCR) as a specific method for detection of Salmonellae,Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran
- [3] Truong H.A.V., Nguyen H.K.T., Chu V.H., Huynh Y.H. (2021), Antimicrobial susceptibility of Salmonella spp. isolated f-rom raw meats at traditional markets in Ho Chi Minh City,Ministry of Science and Technology, Vietnam
- [4] Thai T.H., Yamaguchi R. (2012), Molecular c-haracterization of antibiotic-resistant Salmonella isolates f-rom retail meat f-rom markets in Northern Vietnam,Journal of Food Protection
- [5] Thai T.H., Hirai T., Lan N.T., Yamaguchi R. (2012b), Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated f-rom retail pork and chicken meat in North Vietnam,International Journal of Food Microbiology
- [6] Thai T.H., Hirai T., Lan N.T., Yamaguchi R. (2012a), Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated f-rom retail pork and chicken meat in North Vietnam,International Journal of Food Microbiology
- [7] Sinwat N., Angkittirakul S., C.R. (2015), C-haracterization of Antimicrobial Resistance in Salmonella enterica Isolated f-rom Pork, Chicken Meat, and Humans in Northeastern Thailand,Foodborne Pathogens and Disease
- [8] Shafini A.B., Son R., Mahyudin N.A., Rukayadi Y., Tuan Zainazor T.C. (2017), Prevalence of Salmonella spp. in chicken and beef f-rom retail outlets in Malaysia,International Food Research Journal
- [9] Osterblad M., Norrdahl K., Korpimaäki E., Huovinen P. (2001), Antibiotic resistance. How wild are wild mammals?,Nature
- [10] Nhung N.T., Van N.T.B., Cuong N.V., Duong T.T.Q., Nhat T.T., Hang T.T.T., Nhi N.T.H., Kiet B.T., Hien V.B., Ngoc P.T., Campbell J., Thwaites G., Carrique-Mas J. (2018), Antimicrobial residues and resistance against critically important antimicrobials in non-typhoidal Salmonella f-rom meat sold at wet markets and supermarkets in Vietnam,International Journal of Food Microbiology
- [11] Nguyễn Viết và cộng sự (2012), Ô nhiễm Salmonella ở các điểm giết mổ gia cầm qui mô nhỏ tại các huyện ngoại thành Hà Nội,Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
- [12] Nguyễn Thanh Việt, Nghiêm Ngọc Minh, V.T.B.T. (2017), Nghiên cứu đặc điểm kháng kháng sinh của vi khuẩn Salmonella phân lập từ mẫu thịt lợn, thịt bò và thịt gà tại các chợ bán lẻ tại Hà Nội,Tạp chí Công nghệ Sinh học
- [13] Nair D.V.T., Venkitanarayanan K., Johny A.K. (2018), Antibiotic-resistant Salmonella in the food supply and the potential role of antibiotic al-ternatives for control,Foods
- [14] Mai T.T.X., Phương V.T.T., Yến T.T.H., Bé, N.V. (2011), Phát hiện nhanh Salmonella spp., Salmonella enterica hiện diện trong thực phẩm bằng kỹ thuật PCR đa mồi (Multiplex PCR),Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ
- [15] Fekry E., Ammar A.M., Hussien A. (2018), Molecular Detection of InvA, OmpA and Stn Genes in Salmonella Serovars f-rom Broilers in Egypt,Alexandria Journal for Veterinary Sciences
- [16] Eng S.-K., Pusparajah P., Ab Mutalib N.-S., Ser H.-L., Chan K.-G., Lee L.-H. (2015), Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance,Frontiers in Life Science
- [17] Đỗ Ngọc Thúy, Cù Hữu Phú, Văn Thị Hường, Đ.T., Hảo, Nguyễn Xuân Huyên, N.B.H. (2006), Đánh giá tình hình nhiễm một số loại vi khuẩn gây bệnh trong thịt tươi trên địa bàn Hà Nội,Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y
- [18] Costa D., Vinué L., Poeta P., Coelho A.C., Matos M., Sáenz Y., Somalo S., Zarazaga M., Rodrigues J., Torres C. (2009), Prevalence of extended-spectrum beta-lactamase-producing Escherichia coli isolates in faecal samples of broilers,Veterinary Microbiology
- [19] Cortez A.L.L., Carvalho A., Ikuno A.A., Bürger K.P., Vidal-Martins A.M.C. (2006), Identification of Salmonella spp. isolates f-rom chicken abattoirs by multiplex-PCR,Research in Veterinary Science
- [20] Chiu C.H., Ou J.T. (1996), Rapid identification of Salmonella serovars in feces by specific detection of virulence genes, invA and spvC, by an enrichment broth culture-multiplex PCR combination assay,Journal of Clinical Microbiology
- [21] Castro-Vargas R.E., Herrera-Sánchez M.P., Rodríguez-Hernández R., Rondón-Barragán I.S. (2020), Antibiotic resistance in Salmonella spp. isolated f-rom poultry: A global overview,Veterinary World
- [22] Broadway P.R., Chance Brooks J., Mollenkopf D.F., Alexandra Calle M., Loneragan G.H., Miller M.F., Carroll J.A., Sanchez N.C.B., Wittum T.E. (2021), Prevalence and Antimicrobial Susceptibility of Salmonella Serovars Isolated f-rom U.S. Retail Ground Pork,Foodborne Pathogens and Disease
- [23] Aslam M., Checkley S., Avery B., Chalmers G., Bohaychuk V., Gensler G., Reid-Smith R., Boerlin P. (2012), Phenotypic and genetic c-haracterization of antimicrobial resistance in Salmonella serovars isolated f-rom retail meats in Alberta, Canada,Food Microbiology
- [24] (2018), M100 Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing 28th ed.,Journal of Services Marketing