Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  28,107,926
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo quản và chế biến nông sản

Phạm Anh Tuấn(1), Vũ Thị Nga, Tạ Phương Thảo, Nguyễn Thị Hạnh

Tối ưu hóa một 50 thông số lông nghệ bảo quản quả ớt bằng kỹ thuật bao gói khí điều biến

Optimization of technological parameters for preservation of green chilli by modified atmosphere packaging technology

Nông nghiệp & phát triển nông thôn

2021

02

51-58

1859-4581

Xác định vật liệu bao gói phù hợp và tối ưu hóa hai yếu tố thực nghiệm gồm tỷ lệ diện tích bao bi/khối lượng quả (cnr/g) và độ dày bao bì (mm) có ảnh hưởng đến điều kiện cân bằng nồng độ khí oxy (%) và nồng độ khí cacbonic (%) trong môi trường vi khí hậu của bao bì bảo quản quả ớt. Kết quả thực nghiệm đã xác định được vật liệu bao bì LDPE có khả năng thẩm khí phù hợp cho bảo quản quả ớt. Kế hoạch thực nghiệm đa yếu tố gồm 9 thí nghiệm với khoảng khảo sát của 2 yếu tố thực nghiệm tỷ lệ diện tích bao bi/khối lượng quả từ 2,0 - 2,5 cnf/g, độ dày bao bì LDPE từ 0,02 - 0,04 mm, quả ớt sau khi sơ chế, bao gói được tồn trữ ở nhiệt độ 4 ± l°c và độ ẩm 90 - 95%. Kết quả tối ưu đã xác định được tỷ lệ diện tích bao bì/khối lượng quả ớt là 2,17cm"/g và độ dày bao bì LDPE là 0,03 mm, tương ứng trạng thái cân bằng môi trường vi khí hậu ở nồng độ khí oxy 2,02%, nồng độ khí cacbonic 5,9%. Chất lượng mẫu ớt ở điều kiện tối ưu được đánh giá sau 30 ngày bảo quản với hàm lượng chất khô hòa tan tổng số 5,4°Brix, hàm lượng vitamin c 16,8 mg/100g (giảm 33% so với nguyên liệu ban đầu), chất lượng cảm quan đạt mức tốt (18,4 điểm).

The objective of this research is to determine suitable packaging materials and optimization of two experimental factors including the rate of area of the membrane/ fruit weight (cm2/g) and packaging film thickness (mm) which affect the equilibrium conditions of oxygen concentrations (%) and carbon dioxide concentrations (%) in the microclimate environment of green chilli storage package. The experimental results have determined LDPE film materials which have suitable gas permeability of packaging for green chilli storage. Multifactorial experimental design includes 9 experiments with the survey of two factors the ratio of area of the membrane/fruit weight in range of from 2.00 to 2.50 cnf/g, LDPE film thickness in range of from 0.02 to 0.04 mm. Green chilli fruits after semi-processing, packaging is stored at 4 ± rc and 90 - 95% RH. The optimal results have identified the ratio of area of the membrane/ fruit weight of 2.17 cm2/g and the film thickness of 0.03 mm, the microclimate environment of green chilli preservation packaging with oxygen concentration of 2.02%, carbon dioxide concentration of 5.90%. Green chilli quality in optimum conditions were evaluated after 30 days of storage with the total soluble solids content of 5.4“Brix, the vitamin c content of 16.8 mg/100 g (reduced 33% compare to raw material) and the sensory assessment score of 18.4 (good grade).

TTKHCNQG, CVv 201

  • [1] (2012), Postharvest Technology for Fresh Chili Pepper in Cambodia, Laos and Vietnam.,AVRDC Publication Number: 10 -735.
  • [2] (2020), Tổng quan thị trường ớt thế giới tháng 9 năm 2020,http://dongthaptrade.com.vn/introduction/intr O_detail.php?p=96&id_new=2815.
  • [3] Phạm Anh Tuấn (2014), Nghiên cứu công nghệ và thiết kế, chế tạo hệ thống thiết bị điều chỉnh khí (Controlled Atmosphere - CA), ứng dụng trong bảo quản một số loại rau, quả, hoa tươi.,Báo cáo tổng kết đề tài cấp Bộ NN&PTNT (2011 - 2013).
  • [4] Tuan P. A.; Nga V. T.; Nguyet N. T. M.; Hieu N. M.; Hanh N. T. (2019), Preservative technology for some Vietnamese fruits and vegetables by using controlled atmosphere (CA) and modified atmosphere packaging (MAP).,In: Gases in Agro­ Food Processes, edited by Rémy Cachon, Andree Voilley and Philippe Girardon, Academic Press/Elsevier ISBN 9780128124659; pp. 608 - 616.
  • [5] Maurya; V. K; Ranjan; V.; Gothandam; K. M.; Pareek; S. (2020), Exogenous gibberellic acid treatment extends green chili shelf life and maintain quality under modified atmosphere packaging.,Scientia Horticulturae, 269,108934.
  • [6] Edusei; Vida Opoku (2011), Effect of modified atmosphere packaging and storage temperature on the quality of green chilli pepper fruits.,Thesis of University of Ghana.
  • [7] Fonseca; S. C.; Oliveira; F. A. R.; Brecht; J. K. (2002), Modelling respiration rate of fresh fruits and vegetables for modified atmosphere packages: a review.,Journal of Food Engineering, V. 52, pp. 99 - 119.
  • [8] Kader; A. A.; Zagory; D.; Kerbel; E. L. (1989), Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables.,Rev. Food Science and Nutrition, V. 28 (No. 1) pp. 1- 30.
  • [9] (2003), PEPPERS, Postharvest Care and Market Preparation,,Ministry of Fisheries, Crops and Livestock New Guyana Marketing Corporation National Agricultural Research Institute, Technical Bulletin No. 7, October 2003.
  • [10] (2012), Chile Pepper: Recommendations for Maintaining Postharvest Quality,Agriculture and Natural Resources, University of California.