



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Kỹ thuật thực phẩm
Phạm Như Quỳnh, Cung Thị Tố Quỳnh(1)
So sánh một số chỉ tiêu hoá lý và khả năng chống ôxy hoá của một số loại mật ong chính ở Việt Nam
Comparison of c-haracteristic physicochemical parameters and antioxidant properties of some main kinds of honey in Vietnam
Nông nghiệp & Phát triển nông thôn
2022
13
95 - 101
1859-4581
TTKHCNQG, CVv 201
- [1] Shekilango S. G.; R. J. Mongi; N. B. Shayo (2016), Colour and Antioxidant Activities of Honey F-rom Different Floral Sources and Geographical Origins in Tanzania.,Tanzania Journal of Agricultural Sciences, 15(2), 101-113.
- [2] Suzan Z. A. M.; Mohammed I. T; Badawi A. Z.; Babeker S.; Hazeim M.; Abedel R. M. E.; Elrasheed A. G. (2009), Identification and Quantification of 5-Hydroxymethyl Furfural HMF in Some Sugar-Containing Food Products by HPLC.,Pakistan Journal of Nutrition, 8, 1391-1396.
- [3] Ummay M. S.; Md. Solayman; Nadia A.; Md. Ibrahim K.; Siew H. G. (2018), 5- Hydroxymethylfurfural (HMF) levels in honey and other food products: effects on bees and human health.,Chemistry Central Journal, 12 (1), 35, doi: 10.1186/s13065-018-0408-3.
- [4] Amel B.; Moncef C.; Leila R.; Raoudha H.; Francesco D.; Giovanna F.; Salem H. (2018), Physicochemical and bioactive properties of six honey samples f-rom various floral origins f-rom Tunisia.,Arabian Journal of Chemistry, 11(2), 265- 274.
- [5] Francine M. B-C; Rui C. Z.; Bruna W. B.; Fábio C. C.; Wladimir P. S.; Jerri T. Z. I. D. (2016), Antibacterial and antioxidant activity of honeys f-rom the state of Rio Grande do Sul, Brazil.,LWT- Food Science and Technology, 65, 333 - 340.
- [6] L. Bulut; M. Kilic (2009), Kinetics of hydroxymethylfurfural accumulation and color change in honey during storage in relation to moisture content.,Journal of Food Processing and Preservation, 33(1), 22 - 32.
- [7] Lê Quang Trung; Nguyễn Đức Tú; Nguyễn Thọ Khiêm; Vũ Thị Liên; Lê Thị Như Thủy; Kim Bích Nguyệt; Cam Thị Hằng; Nguyễn Thị Thúy Hòa; Phạm Minh Giang (2018), Nghiên cứu khả năng chống oxi hóa của sản phẩm chỉ dẫn địa lý mật ong bạc hà Cao nguyên đá Đồng Văn, tỉnh Hà Giang.,Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, S 13, 47- 53.
- [8] Abdel M. E. S.; Banan A. A.; Zakaria A. S. (2013), Quality Evaluation of Honey Obtained f-rom Different Sources.,Scientific & Academic Publishing, 3(3), 137-141.
- [9] Hamed A. G; Khalid A. K; Ahmed Z.; Mohammad J. A. (2020), Quality evaluation of Saudi honey harvested f-rom the Asir province by using high-performance liquid chromatography (HPLC).,Saudi Journal of Biological Sciences, 27(8), 2097- 2105.
- [10] (2008), Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 5267-1: 2008.,
- [11] Iqbal S.; Sukhmeet S. (2018), Honey moisture reduction and its quality.,Journal of Food Science and Technology, 255(1), 1-11.
- [12] Vũ Thục Linh (2015), Báo cáo thị trường mật ong EU.,
- [13] (2019), Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 12605-2019.,