Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  19,686,750
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Trần Thị Bích Ngọc(1), Ninh Thị Huyền, Trần Thị Thu Hiền, Phạm Kim Đăng

Ảnh hưởng lysine tiêu hóa trong khẩu phần đến năng suất và chất lượng trứng của gà ISA Brown

Effect of standardised ileal digestible lysine levels in diet on egg performance and quality of ISA Brown laying hens

Khoa học kỹ thuật chăn nuôi

2022

274

19 - 26

1859 - 476X

Ảnh hưởng của hàm lượng lysine tiêu hóa hồi tràng tiêu chuẩn (SID-lysine) trong khẩu phần đến năng suất và chất lượng trứng được đánh giá trên 150 gà ISA Brown từ 24 đến 33 tuần tuổi (TT). Gà được phân chia một cách ngẫu nhiên vào 5 lô, mỗi lô sử dụng một trong 5 khẩu phần với 5 mức SID-lysine 0,65; 0,75; 0,85; 0,95; 1,05% ở 24-28TT và 0,60; 0,70; 0,80; 0,90; 1,0% ở 29-33TT, vói 5 lần lặp lại (6 con/lần lặp lại). Kết quả cho thấy mức SID-lysine ảnh hưởng đến năng suất trứng ở cả 2 giai đoạn, lô nuôi bằng khẩu phần 0,95% SID-lysine ở 24-28TT và 0,90% ở 29-33TT (P<0,05) cho năng suất trứng cao hơn. Tăng mức SID-lysine không ảnh hưởng đến thu nhận thức ăn hàng ngày (P>0,05) nhưng đã làm giảm tiêu tốn và chi phí thức ăn (P<0,05). Tỷ lệ đẻ và tiêu tốn thức ăn/ kg trứng có tương quan bậc 2 với mức SID-lysine (R2>0,57; P<0,0001). Để đạt tỷ lệ đẻ cao nhất ước tính nhu cầu SID-lysine là 0,962% ở 24-28TT và 0,910% ở 29-33TT. Đê tiêu tốn thức ăn thấp nhất, ước tính nhu cầu SID-lysine là 0,961% ở 24-28TT và 0,928% ở 29-33TT. Gà được nuôi bằng khẩu phần 0,95% SID-lysine ở 24-28TT và 0,90% ở 29-33TT có tỷ lệ vỏ trứng thấp hơn và màu lòng đỏ đậm hơn so với các lô khác (P<0,05).
 

Effect of standardized ileal digestible lysine (SID-lysine) levels in diet on egg performance and quality was evaluated on 150 ISA Brown layers from 24 to 33 weeks old. Layers at 24 weeks old were randomly assigned to five heatments groups, with 5 different SID-lysine levels as 0.65,0.75,0.85,0.95, 1.05% at 24-28 weeks old and 0.60, 0.70, 0.80, 0.90,1.00% at 29-33 weeks old, with five replicates of six hens each. The results showed that SID-lysine levels in diet affected egg production, laying rate, and egg weight in both phases, with higher values being achieved in treatment with 0.95% SID-lysine at 24-28 weeks old and 0.90% at 29-33 weeks old. Increasing dietary SID-lysine levels did not affect daily feed intake, but reduced feed conversion ratio (FCR and feed costs. Treatment with dietary SID-lysine levels of 0.95% at 24-28 weeks old and 0.90% at 29-33 weeks old had lower FCR and feed costs than other treatments. Laying rate and FCR (kg feed/kg eggs) were quadratic correlation with SID-lysine levels in diet (R2 > 0.57, P<0.0001). The SID-lysine requirement was estimated from the quadratic regression equation to achieve the highest laying rate of 0.962% at 24-28 weeks old and 0.910% at 29-33 weeks old, whereas to achieve the lowest FCR (kg feed/kg egg) SID-lysine requirement was estimated to be 0.961% at 24-28 weeks old and 0.928% at 29-33 weeks old. The egg of layer use diets of 0.95% SID-lysine at 24-28 weeks old and 0.90% at 29-33 weeks old had a lower shell ratio and yolk color darker than others lots.
 

TTKHCNQG, CVv 345