



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Kỹ thuật đồ uống
Trần Thanh Trúc(1), Mai Thành Thái, Mai Diễm Trinh, Nguyễn Trọng Tuân
Nghiên cứu công nghệ chế biến trà túi lọc từ vỏ bưởi Năm Roi (Citrus grandis (L.) Osbeck)
Research on herbal tea bags processing technology for pomelo peel of Nam Roi cultivar (Citrus grandis (L.) Osbeck)
Khoa học (Đại học Cần Thơ)
2021
CĐCNTP
10-20
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Trần Tuyết Mai, Trần Thanh Trúc, Nguyễn Văn Mười &Tô Nguyễn Phước Mai (2020), Đặc điểm hình thái và tính chất hóa lý của 4 giống bưởi tại đồng bằng sông Cửu Long,Tạp chí Công thương, 24, 57-64
- [2] Temple, S.J., Temple, C.M., Boxtel, A.J.B.V. & Clifford, M.N. (2001), The effect of drying on black tea quality,Journal of the Science of Food and Agriculture, 81(8), 764-772
- [3] Siddiqua, A., Premakumari, K.B., Sultana, R., Vithya, S. (2010), Antioxidant activity and estimation of total phenolic content of Muntingia calabura by colorimetry,International Journal of ChemTech Research, 2(1), 205-208
- [4] Shan, Y. (2016), Comprehensive utilization of citrus by-products,Academic Press
- [5] Saetan, P., Usawakesmanee, W. & Siripongvutikorn, S. (2016), Influence of hot water blanching process on nutritional content, microstructure, antioxidant activity and phenolic profile of Cinnamomum porrectum herbal tea,Functional Foods in Health and Disease, 6(12), 836-854
- [6] Rastogi, N.K., Raghavarao, K.S.M.S., Niranjan, K. & Knorr, D. (2002), Recent developments in osmotic dehydration, Methods to enhance mass transfer,Trends in Food Science and Technology, 13, 48-59
- [7] Ramírez-Moreno, E., Córdoba-Díaz, D., De Cortes Sánchez-Mata, M., Díez-Marqués, C. & Goñi I. (2013), Effect of boiling on nutritional, antioxidant and physicochemical c-haracteristics in cladodes (Opuntia ficus indica),LWT-Food Science and Technology, 51, 296-302
- [8] Rahman, N.F.A., Shamsudin, R., Ismail, A., Shah, N.N.A.K. & Varith, J. (2018), Effects of drying methods on total phenolic contents and antioxidant capacity of the pomelo (Citrus grandis (L.) Osbeck) peels,Innovative Food Science & Emerging Technologies, 50, 217-225
- [9] Putnik, P., Kovačević, D.B., Jambrak, A.R., Barba, F., Cravotto, G., Binello, A., and Shpigelman, A. (2017), Innovative “green” and novel strategies for the extraction of bioactive added value compounds f-rom citrus wastes—a review,Molecules, 22(5), 680
- [10] Nhan Minh Trí, Bùi Hữu Thuận & Lê Mỹ Hồng (2017), Giáo trình Nguyên lý bảo quản và chế biến thực phẩm,
- [11] Nguyễn Xuân Duy & Hồ Bá Vương (2013), Hoạt tính chống oxi hóa và ức chế enzyme polyphenoloxidase của một số loại thực vật ăn được ở Việt Nam,Tạp chí Khoa học và Phát triển, 11(3), 364-372
- [12] Nguyễn Minh Thủy (2008), Công nghệ sau thu hoạch rau quả,
- [13] Nguyễn Quang Vinh, Nguyễn Thị Minh Hiếu, Trịnh Xuân Cảnh & Nguyễn Ngọc Hữu (2014), Ảnh hưởng của nhiệt độ sấy đến hàm lượng polyphenol tổng số và khả năng kháng oxy hóa của đài hoa bụp giấm (Hibiscus sabdariffa L.)],Tạp chí Khoa học trường Đại học An Giang, 4(3), 74-78
- [14] Nguyễn Bá Tĩnh (2004), Tuệ Tĩnh toàn tập,
- [15] Nguyen, D.T, Le, Q.V., Vo, T T. & Nguyen M.T. (2017), Optimization of polyphenol, flavonoid and tannin extraction conditions f-rom Pouzolzia zeylanica L. Benn using response surface methodology,Can Tho University Journal of Science, 5, 122-131
- [16] Liu, Y., Heying, E. & Tanumihardjo, S. A. (2012), History, global distribution, and nutritional importance of citrus fruits,Comprehensive reviews in Food Science and Food Safety, 11(6), 530-545
- [17] Katsube, T., Tsurunaga, Y., Sugiyama, M., Furuno, T., & Yamasaki, Y. (2009), Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.) leaves,Food Chemistry, 113(4), 964-969
- [18] Đái Thị Xuân Trang, Trần Chí Linh, Nguyễn Thanh Nhị, Phan Kim Định, Trần Thanh Mến & Nguyễn Trọng Tuân (2018), Khảo sát hoạt tính sinh học của cao chiết lá cây vọng cách (Premna serratifolia (L.)),Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 54(9A), 46-52
- [19] Deve, A.S., Kumar, T.S., Kumaresan, K. & Rapheal, V.S. (2014), Extraction process optimization of polyphenols f-rom Indian Citrus sinensis – as novel antiglycative agents in the management of diabetes mellitus,Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 13(1), 1-10
- [20] Chmelová, D., Ondrejovič, M., Havrlento, M. & Hozlár, P. (2015), Antioxidant activity in naked and hulled oat (Avena sativa L.) varieties,Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 4(3), 63–65
- [21] Chi, L., Li, Z., Dong, S., He, P., Wang, Q. & Fang, Y. (2009), Simultaneous determination of flavonoids and phenolic acids in Chinese herbal tea by beta-cyclodextrin based capillary zone electrophoresis,Microchim Acta,167, 179